TÉMA

Úřad pro ochranu osobních údajů

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Meta nabídne placenou verzi Facebooku a Instagramu. Mohla by tak obejít evropské nařízení o reklamě

Americká internetová společnost Meta Platforms nabídne uživatelům v Evropě v souladu s regulací EU placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram bez zobrazování reklam. Firma o tom informovala na svém blogu. Agentura Reuters uvedla, že Meta se pomocí tohoto záměru pokouší obejít unijní předpisy, které by mohly omezit její schopnost přizpůsobovat reklamy uživatelům bez jejich souhlasu a poškodit její hlavní zdroj tržeb.
30. 10. 2023|

TikTok dostal rekordní pokutu za práci s osobními daty dětí

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok dostala v Evropské unii pokutu 345 milionů eur (8,5 miliardy korun) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala zákony. Informoval o tom dnes irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC), do jehož kompetence tyto případy v Unii spadají. Provozovatel čínské aplikace s rozhodnutím ani s výší pokuty nesouhlasí. Tvrdí, že na většinu vytýkaných záležitostí už zareagoval změnami v ochraně osobních údajů.
15. 9. 2023|

Chatovací robot se chlubí svými dovednostmi už půl roku, státy volají po regulaci umělé inteligence

Americká organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI před půlrokem představila široké veřejnosti chatovacího robota ChatGPT. Složité systémy algoritmů označované výrazem umělá inteligence pronikají do mnohých oblastí lidské činnosti a stávají se běžnou součástí internetových či finančních služeb. Kromě toho, že zvládnou vytvořit obrázek nebo báseň, umí i šířit dezinformace a neříkat pravdu. Problém jsou také autorská práva. Řada zemí po celém světě proto volá po regulaci umělé inteligence.
29. 5. 2023|

Úřad pro ochranu osobních údajů uložil Avastu rekordní pokutu, píší Seznam Zprávy

Úřad pro ochranu osobních údajů prověřoval antivirovou společnost Avast, respektive její nástupnickou společnost Gen, kvůli nepřímému prodeji osobních údajů přes dceřinou společnost Jumpshot. Seznam Zprávy s odkazem na dřívější informace specializovaného serveru Global Data Review napsaly, že úřad kvůli tomu udělil firmě rekordní pokutu 13,7 milionu eur (přes 320 milionů korun) s tím, že řízení ale ještě neskončilo. Zástupci společnosti Gen uvedli, že dosud nebylo vydáno konečné rozhodnutí, proto případ nebudou komentovat.
25. 4. 2023|

Majitelé datových schránek z řad nepodnikajících fyzických osob zmizí z veřejných seznamů

Jména nepodnikajících fyzických osob budou odstraněna z veřejných seznamů držitelů datových schránek. Nyní jsou tyto údaje volně dostupné na webu Datových schránek a v Národním katalogu otevřených dat. Na změně se dohodli představitelé Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a Digitální a informační agentury (DIA).
14. 4. 2023|

Zeman podal stížnost na to, jak nemocnice informovala Senát a Mynáře o jeho zdraví

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) řeší podnět bývalého prezidenta Miloše Zemana, který chce nechat prověřit, jak pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) nakládala s jeho citlivými údaji. Píše o tom server iRozhlas. Zeman si již dříve stěžoval, že během jeho hospitalizace v říjnu 2021 vedení ÚVN vytvořilo dva „přípisy“ týkající se jeho zdravotního stavu, o nichž ani nevěděl. Jedno stanovisko dali bývalému vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi a druhé šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Bylo v něm uvedeno, že Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti.
5. 4. 2023|

Soud s Dominikem Ferim pokračoval výslechy znalců a dalších poškozených žen

Obvodní soud pro Prahu 3 za zavřenými dveřmi ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění. Dopoledne vyslechl znalce, několik hodin také vyslýchal zbylé dvě poškozené ženy. Feriho se odpoledne na chodbě o přestávce pokusil napadnout muž, který vykřikoval rasistické urážky. Justiční stráž ho zpacifikovala a odvedla. Hlavní líčení bude pokračovat na konci dubna.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 17:50|

V některých obcích občané v září nepůjdou ke komunálním volbám. Chybějí kandidátky

V některých obcích se v září komunální volby konat nebudou. Žádná kandidátka nebyla v řádném termínu podána například ve Všeradově na Chrudimsku či v Ohařicích na Jičínsku. V Nevězicích na Písecku byl nízký počet kandidátů, k volebním urnám tam tak lidé také nepůjdou. Termín pro podání kandidátních listin pro registraci k podzimním volbám do obecních zastupitelstev i do třetiny Senátu vypršel v úterý v 16:00.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:18|

Ministerstvo spravedlnosti nemůže poskytovat informace o politicích z majetkového registru

Ministerstvo spravedlnosti nyní nemůže poskytovat z Centrálního registru oznámení, kam veřejní funkcionáři odevzdávají majetková přiznání, informace o politicích, a to ani na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Informoval o tom mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Úřad vychází z loňského rozhodnutí Ústavního soudu, který omezil rozsah nahlížení do registru, a z nynějšího stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).
22. 11. 2021|

Při loňském rozesílání roušek seniorům porušila ministerstva ochranu údajů, uvedl iRozhlas

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při loňském hromadném rozesílání roušek seniorům či zdravotně handicapovaným, uvedl v pátek server iRozhlas.cz na základě informací Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové (oba ČSSD) loni v září, krátce před říjnovými krajskými volbami, nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností. Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iRozhlas.cz na dotazy nereagoval.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 17:14|

Internetový katastr nemovitostí bude dál přístupný bez přihlášení. Zneužití roboty zabrání Turingův test

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno, i když od června měli mít přístup například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, oznámil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
2. 6. 2021|

Čerství podnikatelé dostávají do schránek složenky. Neplaťte je, varuje ministerstvo i Hospodářská komora

Složenky na necelé tři tisíce korun za zapsání do živnostenského portálu nebo rejstříku obchodu a živností dostávají do svých schránek čerství živnostníci. Ministerstvo průmyslu i Hospodářská komora dlouhodobě upozorňují, že nejde o úřady, ale o soukromé firmy, kterým nikdo nic platit nemusí.
28. 5. 2021|

Sčítání lidu skončilo. O půlnoci na středu vypršela možnost vyplnit formulář

O půlnoci z úterý na středu v Česku skončilo sčítání lidu. Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček připustil, že listinné formuláře doručené s drobným zpožděním jeho instituce ještě přijme. Sčítání je důležité pro celou státní správu. Poskytuje totiž přehled například o počtu žáků a studentů nebo velikosti obcí, od které se odvíjí rozdělování rozpočtu. Zneužití dat podle Rojíčka nehrozí, jak zdůraznil v pondělní Devadesátce. Tomu, kdo vyplněný formulář neodevzdá nebo v něm uvede nepřesné či neúplné údaje, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 23:34|

V Česku jsou další varianty koronaviru. Jsme pod lehkým tlakem, řekl Arenberger

V Česku se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) objevil další případ indické varianty koronaviru. Zaznamenáni byl\ ale i další dva pacienti, kteří se nakazili kombinovanými mutacemi. Právě výskyt nových variant na českém území označil Arenberger jako důvod k opatrnému rozvolnění opatření a podmínku ochrany dýchacích cest ve službách.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:14|

Všechny maloobchodní prodejny otevřou 10. května

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května, nehledě na počet nakažených koronavirem. Havlíček to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:39|

Policisté budou od hygieniků dostávat informace o karanténách

Krajské hygienické stanice budou předávat informace o karanténách a izolacích policii. Umožňuje to dohoda ministerstva zdravotnictví s policií. Ta bude moct informace využít při namátkových kontrolách včetně například silničních. Na konkrétní podobě součinnosti při kontrolách se domluví policisté s hygieniky v jednotlivých krajích. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) sdělil serveru Novinky.cz, že s ním nikdo předávání údajů o lidech v karanténě a izolaci nekonzultoval.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 18:22|

Spor o poskytování informací polostátními firmami

Jestli polostátní firmy budou muset zveřejňovat informace stejně jako úřady, je nejisté. Dohodu ministerstva vnitra s poslanci nepodpořil sněmovní garanční výbor. Zároveň vláda poslala do parlamentu další novelu, podle které bude stížnosti na vybrané ústavní instituce řešit jejich vedoucí. Výjimku ministerstvo prosazuje na základě žádosti z Pražského hradu.
1. 4. 2021|

Policie začne hlídat dodržování karantény. Někteří právníci ale varují před problémem s ochranou osobních údajů

Policie začne dohlížet na to, aby lidé neporušovali karanténu, pokud ji mají nařízenou kvůli podezření, že se mohli nakazit covidem-19. Zatím ale policisté nevědí, jak na to. Chtějí podrobné pokyny od ministerstva vnitra. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že ve středu bude jednat vedení policie s hygieniky, z čehož by měla konkrétní metodika vzejít. Ministr ujistil, že je vše v pořádku, pokud jde o ochranu osobních údajů, s tím však nesouhlasí někteří právníci.
23. 3. 2021|

Policisté budou kontrolovat dodržování karantén a izolací, seznamy dodá hygiena

Policisté budou spolu s hygieniky kontrolovat dodržování covidových karantén a izolací. Seznamy budou dostávat od krajských hygienických stanic, uvedli po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Hamáček řekl, že podobná dohoda policie a hygieniků měla fungovat už loni na jaře, vznikl ale problém s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Ten už byl podle vicepremiéra vyřešen.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 18:09|

Od středy začne platit zákaz nočního vycházení, obchody budou zavírat ve 20 hodin

Vláda v pondělí probírala aktuální epidemickou situaci. Rozhodla, že v Česku začne od středy platit zákaz nočního vycházení. Lidé budou muset zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00. Nevztahuje se to na čerpací stanice nebo lékárny. Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 23:27|

Ministerstvo vnitra chystá novelu krizového zákona, omezila by přístup k určitým informacím

Český rozhlas upozornil na nový paragraf novely krizového zákona, podle kterého by úřady nemusely sdělovat informace související s krizovými opatřeními. Vláda by taky mohla úředníkům prodloužit lhůty pro poskytování informací.
19. 10. 2020|

Senátoři schválili podzimní hlasování z karantény i možnost distanční výuky

Senátoři ve čtvrtek schválili hlasování pro lidi v karanténě v podzimních volbách i zavedení možnosti distanční výuky do školského zákona. Předlohy nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů bude bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký. Senát mu dal v tajné volbě přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 19:29|