TÉMA

Ronov nad Doubravou

Veterináři od poloviny února zmírní opatření proti ptačí chřipce

Veterináři od 15. února zmírní opatření proti šíření ptačí chřipky. V celé zemi umožní za přísných podmínek přesun drůbeže z evidovaných do neevidovaných chovů, do poloviny února bude prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zakázán. Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Změnu veterináři přijali po diskusi s chovatelskými svazy, snaží se zamezit šíření ptačí chřipky. Nemoc se vyskytuje ve třech krajích, v Jihočeském, Středočeském a Pardubickém.
4. 2. 2021|

Ptačí chřipka je už i v Pardubickém kraji. Třetí ohnisko zaznamenal malochov slepic na Chrudimsku

Ptačí chřipka se rozšířila také do Pardubického kraje, třetí ohnisko veterináři zaznamenali v malochovu slepic v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku. Podobně jako u předchozích dvou ohnisek v jižních a středních Čechách se slepice nakazily od volně žijících vodních ptáků, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
3. 2. 2021|

Nemocnice v Pardubicích prověřuje převoz pacienta s covidem-19, který zemřel. Případem se zabývá i policie

Ředitelé nemocnic v Pardubicích a Čáslavi prověřují léčbu a převoz pacienta s oboustranným zápalem plic a covidem-19. Muž sám cestoval mezi oběma zařízeními a nakonec skončil Na Bulovce v Praze, kde před týdnem zemřel. Bylo mu 42 let, měl velkou nadváhu a několik dalších nemocí. Okolnosti jeho smrti šetří i policie.
20. 8. 2020|

Lokální tratě už dlouho potřebují lepší zabezpečení, všechna jednání však dosud zkrachovala

Trat mezi Karlovými Vary a Perninkem, kde se v úterý stala nehoda, patří mezi desítky v takzvaném režimu D3. Ten značí nejjednodušší způsob zabezpečení, spoléhá totiž na lidský faktor. Tento režim už hluboko v minulém století umožnil snížit náklady na výpravčí a tím zachránit řadu tratí. Oběti úterní nehody ale zachránit nezvládl.
9. 7. 2020|

Strojvedoucího, který podle inspekce způsobil srážku vlaků, čeká soud. Státní zástupce podal obžalobu

Před soudem nejspíše skončí strojvedoucí, který podle Drážní inspekce způsobil loňskou srážku motorového osobního vlaku a manipulačního nákladního vlaku u Ronova nad Doubravou na trati Čáslav–Třemošnice. Podle inspektorů nesplnil ohlašovací povinnost a na trati se zjednodušeným řízením dopravy – tedy trať bez dopravního personálu či proměnných návěstidel – vyjel bez povolení do úseku, kde již jel opačným směrem nákladní vlak.
25. 5. 2020|

Vedlejší železniční tratě jsou špatně zabezpečené. Podle Drážní inspekce je třeba hledat řešení i doma

Drážní inspekce doporučuje státu změnit přístup k zabezpečování na vedlejších železničních tratích v Česku. Vyšetřovací zpráva k loňské srážce dvou vlaků nedaleko Čáslavi mluví o tom, že by se nemělo spoléhat jenom na drahý evropský vlakový zabezpečovací systém (ETCS), který je určený spíš pro velké koridory, ale stát by měl hledat i vlastní alternativní řešení.
24. 5. 2020|

Za srážku vlaků u Čáslavi mohla podle inspektorů lidská chyba. Trať je špatně zabezpečená, tvrdí

Drážní inspekce uzavřela vyšetřování loňské srážky osobního a nákladního vlaku východně od Čáslavi. Hlavní chybu podle ní udělal strojvedoucí motorového vozu, když nepočkal ve stanici, kde se měly oba vlaky míjet. Vyšetřovací zpráva, kterou má Česká televize k dispozici, také uvádí, že se nehoda stala na málo zabezpečené trati, kde se chyby těžko napravují, a podle inspektorů má Správa železnic jiné priority.
19. 5. 2020|

U Čáslavi se srazily vlaky. Pět lidí skončilo v nemocnici, vrtulník odletěl prázdný

Na trati z Čáslavi do Třemošnice se srazil osobní vlak s nákladním. Pět lidí utrpělo zranění, oznámila policie i záchranná služba. Příčinu nehody zatím vyšetřuje Drážní inspekce i policie. Pravděpodobně k ní přispěla lidská chyba. Provoz na trati už byl obnoven.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 18:28|