TÉMA

Benefity

Firmy plánují letos zaměstnancům přidat až o deset procent. Stoupá obliba benefitů

Zaměstnancům by se letos mohla zvýšit částka na výplatních páskách. Nejčastěji podniky plánují mzdy zvyšovat o pět až deset procent. Zjistila to Hospodářská komora mezi svými členy. Vyšších mezd by se díky očekávanému zvýšení poptávky měli dočkat zaměstnanci napříč obory. Mírně štědřejší by mohly být firmy ve zpracovatelském průmyslu. Podniky ale zaměstnance neodměňují jen výplatou, stále častěji využívají benefity.
19. 2. 2024|

Nábor policistů se v Libereckém kraji nedaří, kvůli ztrátě benefitů zvažují odchod i někteří stávající

V Libereckém kraji se dlouhodobě nedaří naplňovat stavy policistů. Ti stávající navíc od ledna přišli o část zaměstnaneckých výhod, jako je příspěvek na stravování nebo na dovolenou. Někteří strážci zákona kvůli tomu uvažují o odchodu.
19. 1. 2024|

Závodní stravování se řídí novými pravidly. Firmy si stěžují na větší administrativu

Pro závodní jídelny platí nová pravidla. Firmy musí sledovat hodnotu jídla, které každý zaměstnanec sní. Z pohledu osvobození od daně pro něj totiž platí stejný limit jako třeba pro stravenkový paušál – letos je to 116 korun na den. Provoz jídelen podle nových pravidel ale znamená navýšení administrativy. Někteří zaměstnanci také mohou doplácet za jídlo víc než dřív.
13. 1. 2024|

Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů

Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.
6. 1. 2024|

Tripartita projednala návrh rozpočtu, na růstu minimální mzdy se neshodla

Tripartita se neshodla na růstu minimální mzdy pro příští rok. Jednání budou pokračovat. O přidání by mělo být jasno v polovině listopadu. Na tiskové konferenci po tripartitním jednání to v pondělí večer řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Odboráři a zaměstnavatelé mají dál výhrady také k návrhu rozpočtu. Podle náměstka ministra financí Marka Mory by vláda mohla ještě do připravovaného rozpočtového zákona některé požadavky sociálních partnerů částečně promítnout. Kabinet bude rozpočet schvalovat ve středu, poté ho pošle sněmovně.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:11|

Zaměstnanci mají příští rok danit benefity nad 21 983 korun jako příjem, navrhuje koalice

Zaměstnanci zřejmě budou mít příští rok v práci bez zdanění benefity do 21 983 korun. Při rozpočítání by tak na měsíc mohli mít s osvobozením od daně k platu či mzdě navíc nepeněžité bonusy nejvýš za 1832 korun. Zaměstnanecká zvýhodnění a podpory nad tuto částku by se měly danit jako příjem. Vyplývá to z koaličního pozměňovacího návrhu k vládnímu konsolidačnímu balíčku a ze schváleného vládního nařízení o vyměřovacím základu. Podle návrhu mají být bez daně benefity do poloviny průměrné mzdy. Ta pro příští rok podle nařízení činí 43 966 korun. Balíček projednává sněmovna.
15. 9. 2023|

Výnos z daně z nemovitosti může i po zvýšení zůstat celý obcím, jejich svaz nabídl, že by se vzdaly části jiných příjmů

Celý výnos z daně z nemovitosti by mohl zůstat obcím. Zjistila to Česká televize. Vláda sice v úsporném balíčku navrhla zdvojnásobit odvod a získat tím peníze pro státní rozpočet, zástupci samospráv ale navrhli ponechat celý výnos daně z nemovitosti obcím a za to by se vzdaly části výtěžku z příjmu lidí a firem. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je ochotný o tom debatovat.
25. 6. 2023|

Za oběd v restauraci si lidé připlatí. Ceny meziměsíčně znovu mírně vzrostly

Obědy v restauracích v květnu dál zdražovaly. Vyplývá to z dat společnosti poskytující zaměstnanecké benefity. V meziměsíčním srovnání ale ceny rostly jen mírně – v průměru zhruba o dvě procenta. Lidé za hlavní jídlo zaplatili průměrně 181 korun. Nejdražší zůstalo polední menu v hlavním městě, nejlevněji se lidé naobědvali v Olomouci. Ceny napříč republikou se přitom liší o desítky korun.
16. 6. 2023|

Benefity mají přijít o zvýhodnění. Podle zaměstnavatelských svazů by je většina firem omezila, nebo i zrušila

Příspěvky na sport nebo na kroužky pro děti zaměstnanců by se mohly firmám prodražit o desítky procent. Vláda totiž v rámci úspor plánuje zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů prostřednictvím takzvaného konsolidačního balíčku. Kabinet očekává, že by tento krok mohl státu přinést asi 1,4 miliardy korun. Většina firem by podle dat Unie zaměstnavatelských svazů nejspíše benefity buď zrušila, nebo výrazně omezila.
6. 6. 2023|

Vládní úspory by se měly dotknout všech. Nepříznivě mohou ovlivnit i porodnost

Navrhované změny vládního úsporného balíčku by se měly dotknout téměř každého. Míra bude záviset na výši příjmu, životní situaci i životním stylu. Největší sociální dopady dle odborníků bude mít třeba omezení slevy na nepracující manželku či manžela a zrušení školkovného. Úspory v rodinných položkách přitom přicházejí v době, kdy se Česko začíná potýkat s nízkou porodností.
21. 5. 2023|

Hamplovi i Kalouskovi se úsporný balíček zamlouvá. Obávají se ale, aby se ve sněmovně nerozmělnil

Vládní úsporný balíček je z pohledu ekonoma Mojmíra Hampla, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) i předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) maximem možného a je to krok správným směrem. Navzdory výhradám, které znějí od opozičních politiků, odborů i dalších skupin, jichž se úspory také dotknou, považují za důležité, že se v koalici podařilo dohodnout zrušení alespoň části daňových výjimek. Člen NERVu Hampl věří, že díky balíčku bude možné vybrat pomyslný ekonomický pád ještě nad korunami stromů. Hampl, Kalousek a Bernard diskutovali o konsolidačním balíčku v Událostech, komentářích.
19. 5. 2023|

Bez daňového zvýhodnění přestaneme zaměstnanecké benefity nabízet, hrozí některé firmy

Firmy dle Unie zaměstnavatelských svazů hrozí ukončením benefitů pro volný čas zaměstnanců.  Reagují na vládní konsolidační balíček, který obsahuje plán zrušit osvobození benefitů od daně. Kabinet tím chce uspořit 1,4 miliardy korun.
15. 5. 2023|

Za očkování volno nebo mimořádný bonus. Firmy motivují své pracovníky

Finanční příspěvek, pár dní volna nebo sleva výměnou za očkování jsou možnosti, jak se některé firmy snaží motivovat zaměstnance i zákazníky k tomu, aby si nechali aplikovat vakcínu proti covidu-19. Podle Hospodářské komory tím podniky nic neporušují. Přesto se někteří lidé proti podobnému zvýhodnění ohrazují.
3. 6. 2021|

Čtyřicet tisíc mladých lidí je bez práce. Absolventi se rozhodují nejen podle výše mzdy, ale i flexibility a volného času

V Česku je přes 40 tisíc nezaměstnaných do 29 let. Důvody pro to jsou různé – třeba chybějící praxe nebo málo zkušeností. Každopádně tak tvoří zhruba pětinu z těch, kteří jsou v evidenci úřadů práce. Tento podíl se dlouhodobě zásadně nemění, každý rok totiž přibývají čerství absolventi škol. Stát přitom jejich zaměstnávání podporuje a firmy jim aktuálně nabízejí téměř 76 tisíc volných míst.
28. 7. 2019|

V Česku je stále víc volných míst než zájemců. O změně práce uvažuje téměř polovina lidí

Už téměř rok je na českém trhu práce víc volných míst, než uchazečů. Ačkoliv poslední údaje ukazují, že míra nezaměstnanosti je v celé Unii nejnižší od roku 2000, Česko si drží prvenství. Lidé tak nyní častěji než dříve mění práci. Podle průzkumu personální agentury Manuvia o změně zaměstnání přemýšlí téměř polovina lidí.
4. 3. 2019|