TÉMA

Libušín

Pustevny zdražily parkování na dvě stě korun za den, turisté mají využívat autobus

Na vrcholu beskydských Pusteven se od pátku parkuje za dvě stě korun na den. Obec Prostřední Bečva chce zdražením o pětadvacet procent přimět víc turistů, aby nahoru jezdili autobusy. Třeba už během tohoto víkendu, kdy na Pustevnách začíná výstava ledových soch.
14. 1. 2022|

Před 20 lety zemřeli v dole Schoeller čtyři horníci. Výbuch nejspíš způsobila cigareta

V dolu Schoeller v Libušíně u Kladna před dvaceti lety zemřeli čtyři horníci, zřejmě kvůli porušení bezpečnostních předpisů. V prostoru začala hořet směs metanu se vzduchem, zapálit ji mohla například cigareta – na místě se podle svědků totiž navzdory zákazu kouřilo. Nešlo ale o rozsáhlý výbuch, řekl fotograf a bývalý pracovník kladenských dolů Josef Seifert, který byl v době neštěstí vedoucím likvidace havárie.
29. 11. 2021|

Libušín dostal „muzejního Oscara“ za obnovu. Dřevo jsme káceli po úplňku, popisuje ředitel

Muzejním počinem roku 2020 byla vyhlášena obnova národní kulturní památky po požáru. Na místě chaty od architekta Dušana Jurkoviče, která lehla popelem, vyrostla přesná replika z roku 1925. Cenu Gloria Musaealis převzal Jindřich Ondruš, ředitel Národního muzea v přírodě, pod nějž Libušín spadá. Rekonstrukce památkové stavby na Pustevnách tak, aby stejně jako sto let předtím sloužila výletníkům, byla podle něj jediná možnost. „Už v pět hodin ráno po požáru jsme si řekli: Safra, musíme do toho jít,“ uvedl v rozhovoru pro Studio 6.
18. 6. 2021|

Krajský soud potvrdil osvobození kominíka v případu požáru Libušína

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě pravomocně zprostila obžaloby Pavla Pryszcze z Karvinska, který byl obviněn ze způsobení požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Potvrdila loňský rozsudek Okresního soudu ve Vsetíně, který muže osvobodil. Muž měl podle obžaloby způsobit požár národní kulturní památky tím, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozilo až osm let vězení.
3. 2. 2021|

Libušín přivítá po obnově první návštěvníky, restaurace otevře až na podzim

Obnova Libušína na Pustevnách v Beskydech je po šesti letech u konce. Veřejnosti se objekt otevře ve čtvrtek. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče sloužila jako jídelna, v březnu roku 2014 vyhořela. Muzeum se poté rozhodlo pro rekonstrukci objektu, který byl v roce 1995 prohlášen národní kulturní památkou. Celkové náklady na obnovu Libušína přesáhly sto sedmnáct milionů korun.
28. 7. 2020|

Požár Libušína zůstane bez trestu. Soud zprostil obžaloby muže, který měl zajistit opravu komínů

Okresní soud ve Vsetíně zprostil obžaloby Pavla Pryszcze za požár Libušína na Pustevnách. Hrozilo mu původně dva až osm let vězení za ohrožení z nedbalosti, které se měl dopustit při opravě komínů. Práci zadal dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí. Podle soudu není vyloučená ani možnost úmyslného zapálení památky, i když se ji nepodařilo prokázat.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 11:41|

Rekonstrukce Libušína skončila. Muzeum hledá nájemce

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech je u konce. Veřejnosti by se měla otevřít ve druhé polovině července. Libušín, společně se sousedním hotelem Maměnka, spravuje Národní muzeum v přírodě, které teď hledá nájemce obou objektů.
12. 5. 2020|

Rekonstrukce Libušína míří do finále. Malíři a truhláři dokončují interiéry

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách pokračuje. Nezastavila ji ani opatření kvůli koronaviru. V budově pracují malíři a truhláři, kteří dokončují obnovu interiéru. Hotovo by mělo být do konce dubna, pak bude následovat kolaudace. Slavnostní otevření je naplánováno na 1. července 2020.
24. 3. 2020|

Libušín otevře v pestrých barvách. Roubenou chatu dokončují dělníci

Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech finišuje, zvenčí je objekt téměř hotový, řada prací je dokončená i v interiéru. Veřejnosti by se Libušín mohl otevřít letošní rok před letní návštěvnickou sezonou. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v březnu 2014. Muzeum poté rozhodlo o obnově objektu.
10. 1. 2020|

Zlínský kraj v roce 2020: Otevření Libušína, vyčištění Vrbětic i pokračování sporu o novou nemocnici

Sdružení ANO se bude v lednu rozhodovat, jestli vystoupí kvůli výstavbě nové nemocnice ve Zlíně z krajské koalice. Ke sledovaným událostem letošního roku v kraji budou patřit ale i soudy týkající se tragédie při rallye v Lopeníku nebo požáru Libušína, který by se měl po obnově před létem otevřít. Skončit by mělo také čistění areálu ve Vrběticích, kde před pěti lety vybuchly dva sklady s municí.
3. 1. 2020|

Požár Libušína začal řešit soud. Hasiči kvůli němu zlepšují ochranu památek před ohněm

Okresní soud ve Vsetíně začal projednávat případ požáru památkově chráněné chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech v roce 2014. Podle obžaloby způsobil neštěstí čtyřiapadesátiletý Pavel Pryszcz z Karviné, který v roce 2007 zanedbal opravu komínů. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí dva až osm let vězení. Obžalovaný odmítl u soudu vypovídat.
10. 9. 2019|

Jurkovičovy dřevěné skvosty zdobí Pustevny už 120 let. Libušín i Maměnku si lidé prohlédnou příští rok

Dvě dominanty beskydského vrcholu Pustevny, Libušín a Maměnka, slaví 120 let od svého otevření. Zdobné dřevěné stavby architekta Dušana Jurkoviče se momentálně vrací do své původní podoby. V případě Libušína je to však o něco složitější, protože se musí postavit celý znovu. Dříve hojně navštěvovanou útulnu totiž před pěti lety kompetně zničil požár.
7. 8. 2019|

Státní zástupce znovu obžaloval muže, který opravoval komín vyhořelého Libušína

Za požár chaty Libušín na beskydských Pustevnách půjde znovu před soud muž z Karvinska. Podezřelý je ze zanedbání opravy komínových těles, hrozí mu až osm let vězení. Státní zástupce Jiří Sachr ČT potvrdil, že na muže podal obžalobu. Poprvé to udělal už před dvěma lety, vsetínský soud tehdy věc ale policii vrátil k došetření.
14. 6. 2019|

Vyšetřování požáru Libušína skončilo. K soudu by měl jít opravář komínu Jurkovičovy chaty

Vsetínská policie ukončila vyšetřování požáru chaty Libušín architekta Dušana Jurkoviče na Pustevnách. Opětovná obžaloba by měla padnout za několik dnů. Trestní odpovědnost za požár policie i státní zastupitelství připisují muži z Karvinska, který údajně v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 14:55|
Podcast

Nový Libušín by se měl návštěvníkům otevřít příští rok v březnu. Šest let po ničivém požáru

Vyhořelý Libušín na Pustevnách v Beskydech by se po obnově mohl veřejnosti otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je podle generálního ředitele Národního muzea v přírodě Jindřicha Ondruše den výročí požáru. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v noci na 3. března 2014.
24. 4. 2019|

Pět let od požáru Libušína finišují řemeslníci na Pustevnách s novou stavbou

Přesně pět let uplynulo od požáru, který zničil historickou chatu Libušín na beskydských Pustevnách. Na místě spáleniště už stojí nová stavba. Úplně hotovo ještě není, ale víc než stomilionová obnova památky má skončit ještě letos.
3. 3. 2019|