TÉMA

Podchod

Spor ohledně stánku pod nádražím vyřeší Brno se společností Korekt Real dohodou

Spor ohledně užívání prodejního stánku pod brněnským hlavním nádražím vyřeší město se společností Korekt Real smírnou cestou, mimosoudní dohodu o narovnání schválili zastupitelé. Společnost se v ní zavazuje k uhrazení náhrady za užívání stánku bez právního důvodu ve výši přesahující tři miliony korun spolu s náklady řízení ve výši dvou set tisíc korun. Město naopak společnosti odpustí úrok z prodlení, který dosahuje 1,2 milionu korun, vyplývá z materiálu k zasedání. Rekonstrukci podchodu tak už nic nebrání. Začne příští rok a vyjde na desítky milionů korun.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 19:25|

Liberecký propustek z 19. století se změní na podchod. Lidé už nebudou muset přes koleje

V Liberci začala přestavba propustku na bezbariérový podchod pod třemi železničními tratěmi, práce budou stát 63 milionů korun. Hlavním cílem modernizace je zvýšení bezpečnosti pro pěší, podchodem budou moci jezdit i cyklisté. Propustek propojuje ulice Doubská a 28. října a využívají ho pěší hlavně při cestě ke školám a Home Credit Areně. Jeho rekonstrukce a rozšíření potrvá rok a půl.
8. 12. 2023|

Nádraží v Semilech je kompletně opravené. Kromě budovy už i koleje a nástupiště

Správa železnic (SŽ) dokončila rekonstrukci nádraží v Semilech. Po nádražní budově, kterou v roce 2019 opravily České dráhy (ČD), je teď zmodernizované i kolejiště, nástupiště a přibyl nový podchod. Náročnou stavbu stihla společnost Swietelsky Rail CZ dokončit v jediné stavební sezoně, stavělo se přitom za provozu, řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Stavba přišla na 218 milionů korun a byla spolufinancována z evropských fondů.
26. 10. 2023|

Léta zavřený podchod u budějovického nádraží nejspíš zanikne. Zabetonování je levnější než oprava

Podchod pod Nádražní ulicí v Českých Budějovicích nejspíše zanikne. Radnice uvažuje, co s dlouhodobě uzavřenými podzemními prostorami učiní. Původnímu účelu zřejmě už sloužit nebudou. V úvahu sice připadá i jejich využití například k úschově kol, spíše ale dojde k jejich zalití betonem.
29. 9. 2023|

Vlastníkem stánků v podchodu pod brněnským nádražím je město, rozhodl soud

Brno je vlastníkem stánků v podchodu pod hlavním nádražím, potvrdil v úterý Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu. Pravomocným rozsudkem tak ukončil mnohaletý spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting. Městu se otevírá cesta k vyklizení i části podchodu pod tramvajovými zastávkami a zrekonstruování celého podchodu.
21. 2. 2023|

Konec stánků pod brněnským nádražím. Město dalo firmě výpověď, aby mohlo opravit podchod

V brněnském podchodu pod hlavním nádražím skončil stánkový prodej. Město totiž dalo společnosti, která stánky pronajímala, ke konci loňského roku výpověď, aby letos mohlo začít s opravou za desítky milionů korun. Po rekonstrukci už zde nebudou prodejci oblečení, bot a kabelek, ale jen sortimentu, který schválila rada města, sdělil náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).
3. 1. 2022|

V Českých Budějovicích se uzavře podchod u nádraží, na vině je nepořádek i technický stav

České Budějovice nejpozději v pátek uzavřou důležitý podchod pod silnicí u vlakového nádraží. Podzemí je ve špatném technickém stavu a zatéká do něj, lidem ale vadí zejména jeho znečištění a bojí se také o svou bezpečnost.
5. 10. 2021|

Praha má novou železniční zastávku Zahradní Město. V budoucnu by měla trať vést i na letiště

Cestující po pražské železnici mohou od pátku využívat novou stanici Praha - Zahradní Město, která je součástí nového přestupního terminálu. Na pražském hlavním nádraží se pak nově prodlouženým podchodem dostanou z centra města až na Žižkov. Obě stavby v pátek slavnostně otevřela Správa železnic. Na hlavním nádraží pokračuje také rekonstrukce historické Fantovy budovy.
24. 9. 2021|

Před 180 lety se prohnal první vlak Přerovem. Kromě oblaku páry přivezl i rozvoj průmyslu

Před 180 lety projel Přerovem první vlak. Souprava do města zamířila z Uherského Hradiště, cestu zdolávala dvě hodiny. Přerovské nádraží si díky tomu připsalo několik prvenství, například první elektrodynamické zabezpečovací zařízení v Rakousku-Uhersku. Kromě toho stavba železnice přilákala do města nové obyvatele i průmysl.
1. 9. 2021|

V Ostravě se otevřel opravený podchod za 23 milionů. Hlídají ho kamery

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se v pátek po kompletní rekonstrukci otevřel 45 metrů dlouhý a šest metrů široký podchod pod Horní ulicí v části Hrabůvka. Jeho oprava stála 23 milionů korun a navázala na nedávno vybudované Náměstí Ostrava-Jih, uvedla mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Lidé podchodem mohou procházet už od pátečního odpoledne, v noci na sobotu budou zprovozněny také tramvajové zastávky.
14. 5. 2021|

Na opravě brněnského nádraží pracují dělníci. Přistaví obchody, zkulturní podchod

Práce na podchodu příjezdové haly brněnského hlavního nádraží vrcholí. Hotovo by mělo být ještě v prosinci, cena je zhruba 10 milionů korun. Opravuje se také levé křídlo výpravní budovy, kde je konec rekonstrukce naplánovaný na druhou polovinu příštího roku. Historický ráz objektu zůstane zachovaný. Náklady vyjdou zhruba na 130 milionů korun.
5. 12. 2020|

Z Žižkova do vlaku za pár minut. Začala stavba podchodu, díky kterému odpadne obcházení hlavního nádraží

Správa železnic začala stavět podchod, který naváže na jeden ze stávajících podchodů nástupišť pražského hlavního nádraží a bude ústit na Žižkov. Cesta z této části Prahy k vlaku se tak dramaticky zkrátí, cestující nebudou muset obcházet nebo objíždět tramvají celé nádraží.
24. 6. 2020|

Přípravy železničního podjezdu na místě smrtelné nehody ve Studénce se vlečou. V létě přibude zabezpečení

Přestavba nebezpečného křížení silnice a železnice ve Studénce, kde před téměř čtyřmi lety po střetu vlaku a kamionu zemřeli tři lidé a dalších sedmnáct bylo zraněno, se odkládá. Stát viní radnici, ta to vidí opačně. Nepřibyly zatím ani žádné nové zabezpečovací prvky. Ty by měly přejezd zabezpečit letos v létě.
3. 3. 2019|