TÉMA

Royal Academy of Arts

UNESCO kritizuje rozvlněné věže na pražském Žižkově, Jiřičná musí návrh změnit

Návrh rozvlněných věží s výškou až 100 metrů v projektu Centrum Nového Žižkova v Praze 3 musí architektka Eva Jiřičná změnit. Rozhodla o tom světová organizace UNESCO. Ve svém stanovisku požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu, mohou tak být vysoké maximálně 54 metrů. Na setkání s novináři to řekl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group, která areál vlastní.
23. 6. 2021|

Když se dívám na sebe, tak se musím pochválit. V Londýně vystavují autoportréty Luciana Freuda

Britský malíř německého původu Lucian Freud se celý život vracel k autoportrétu. Sám sebe ztvárnil více než dvěstěkrát. Autoportrét je také v názvu výstavy, kterou tomuto výtvarníkovi přichystala britská Královská akademie umění. Obrazů, na nichž se Freud zachytil, shromáždila přes šedesát.
30. 10. 2019|

Schodiště jako šperk. Královna hry se světlem Eva Jiřičná slaví osmdesátiny

Jednoduché linie, ocel, sklo, střízlivá modernost a točitá schodiště jakoby plující v prostoru patří k rukopisu architektky Evy Jiřičné. Její projekty mají punc originality a prosvětlené interiéry vyplňují luxusní obchody, byty i kanceláře po celém světě. Třetího března tato zřejmě nejznámější česká architektka současnosti slaví osmdesátiny.
3. 3. 2019|