TÉMA

Haifa

Hizballáh hrozí útokem na Haifu. Ve městě se na nejhorší připravuje i obří podzemní nemocnice

Napětí od vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem nepolevuje ani na izraelsko-libanonských hranicích. V neděli po úderu Hizballáhu na severu židovského státu zemřeli dva civilisté. Přes sto tisíc dalších Izraelců z oblasti uprchlo. Hizballáh, který je spojencem palestinských teroristů, vyhrožuje, že zaútočí na Haifu. Město se připravuje na nejhorší a s ním i tamní obří podzemní nemocnice.
15. 1. 2024|

Arabové s Židy žijí v Haifě pokojně. Hizballáh však hrozí útokem

Od teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael uplynulo sto dní. Židovský stát odpověděl mohutným bombardováním a pozemní ofenzivou. Palestince podporují spojenci Íránu, například libanonský Hizballáh, který ostřeluje sever Izraele. Útoku se obává i nedaleká čtvrtmilionová Haifa.
14. 1. 2024|

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

Izrael zaútočil na cíle v Sýrii. Reagoval na vypálení raket

Izraelská armáda oznámila, že v noci na neděli zaútočila na cíle v Sýrii. Stalo se tak poté, co bylo ze syrského území na Izrael vypáleno šest raket, informovala agentura AP. Zato po dnech zvýšeného napětí v jeruzalémské mešitě al-Aksá skončily ranní ramadánové modlitby pokojně. U přilehlé Zdi nářků se mezitím dopoledne shromáždily tisíce Židů u příležitosti pesachového požehnání. Až do západu Slunce vše podle agentury AP proběhlo bez zásadnějších incidentů.
9. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 21:48|

Netanjahu odloží reformu justice o několik týdnů. Protestovaly proti ní opět desítky tisíc lidí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů, do dalšího zasedání parlamentu. Před sídlem izraelského parlamentu v Jeruzalémě v pondělí mezitím proti reformě protestovaly desítky tisíc lidí. Zablokované byly všechny silnice, které ke Knesetu vedou, píše zpravodajský list Haarec. Izraelský odborový svaz Histadrut v reakci na Netanjahuova slova odvolal celostátní generální stávku. Organizátoři protivládních protestů ale chtějí dál demonstrovat.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 22:19|

Netanjahu hodlá justiční reformu prosadit. Protestům navzdory

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek večer v televizním vystoupení prohlásil, že hodlá pokračovat v prosazování „zodpovědné justiční reformy“. Na řadě míst v Izraeli lidé opět vyšli demonstrovat proti vládě. Dříve během dne rezervisté izraelské armády protestovali i před domy několika ministrů. Na řadě míst lidé blokovali silnice, policie zatkla několik desítek demonstrantů. Parlament navíc v noci na čtvrtek schválil zákon, který má zabránit tomu, aby nejvyšší soud mohl odvolat premiéra.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 22:37|

V Izraeli pokračují protesty proti vládě a její soudní reformě, do ulic vyšlo dle médií přes 300 tisíc lidí

Přes tři sta tisíc lidí v sobotu v Izraeli vyšlo do ulic demonstrovat proti koaliční vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, který podle mnohých ohrožuje demokracii a k jehož zrušení tento týden vyzval i prezident Jicchak Herzog. Deník Haarec s odkazem na organizátory akce napsal, že demonstrací se v sobotu účastní půl milionu lidí a že jde o největší protest v historii země.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 23:19|

Proti Netanjahuově vládě protestovali lidé v Tel Avivu a dalších izraelských městech

V izraelských městech lidé opět demonstrovali proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, kterou protestující považují ze ohrožení demokracie. Místní média informují o tom, že jde zřejmě o dosud největší účast na demonstracích, které se konají už osmou sobotu. Policie večer oznámila, že zatkla dvě desítky demonstrantů.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 23:36|

Libanon schválil dohodu o námořní hranici s Izraelem

Libanonský prezident Michel Aún v televizním projevu oznámil, že jeho země schválila dohodu o námořní hranici s Izraelem, kterou jako prostředník pomohly dojednat USA. Dohoda řeší spor týkající se 860 kilometrů čtverečních vod Středozemního moře, v nichž se nachází ložiska plynu. Dohodu už ve středu schválila izraelská vláda a dostal ji k posouzení parlament. Po jeho rozhodnutí pak čeká izraelskou vládu ještě nové hlasování.
13. 10. 2022|

Čínské investice pronikají do Izraele. Své výhrady vyjádřil i americký spojenec

Tváře čínských dělníků nelze v Tel Avivu přehlédnout. Žijí sice v uzavřených montovaných ubikacích, ale když se očkovalo proti covidu, najednou bylo vidět, jak mnoho jich ve městě je. O čínském vlivu v Izraeli informoval zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.
19. 8. 2022|

Nová naleziště zemního plynu vyvolávají spory o vedení mořských hranic ve Středomoří

Nová obří naleziště zemního plynu využívají v současnosti státy východního Středomoří. Země jako Izrael a Egypt ho nyní exportují a podle dohody uzavřené minulý týden jím budou zásobovat i Evropu. Nálezy ale vyostřily i nedořešené spory okolo vedení mořských hranic.
20. 6. 2022|

V Izraeli běží týden českého filmu. Otevřel jej film Šarlatán

V Izraeli začal týden českého filmu. V Jeruzalémě, Tel Avivu nebo Haifě se promítají nové snímky i díla ze 60. let. Česká a čekoslovenská kinematografie je v zemi velmi populární. Návštěvnost festivalu nesrazil ani covid-19, přestože pořadatelům mnohé zkomplikoval. Na listopad pak plánuje České centrum například vystoupení národního baletu z Prahy. Kvůli pandemickým omezením bude ale podzim 2021 nejistá sezona.
17. 8. 2021|

Ve vykopávkách v Jeruzalémě se našly žraločí zuby z dob dinosaurů

V archeologickém nalezišti v Davidově městě ve východním Jeruzalémě bylo nalezeno dvacet žraločích zubů z doby před miliony let. Byly v objektu pocházejícím z 8. století před naším letopočtem a jejich přítomnost zůstává prozatím záhadou. Článek o nálezu vyšel v odborném časopisu Frontiers in Ecology and Evolution.
8. 7. 2021|

V čele Izraele se mají vystřídat milionář, který je zastáncem osidlování Západního břehu, a bývalý novinář

Období Benjamina Netanjahua se po dvanácti letech chýlí ke konci. Lídrovi izraelské opozice Jairu Lapidovi se totiž podařilo sestavit vládní koalici. V nové vládě tak má být nejprve premiérem šéf strany Jamina Naftali Bennett, odmítající vznik palestinského státu. Zhruba po dvou letech jej pak má vystřídat právě centrista Lapid ze strany Ješ Atid, který se v minulosti živil jako novinář.
3. 6. 2021|

Desítky kilometrů izraelského pobřeží zamořila ropa. Viník se hledá

Na 160 kilometrů izraelského pobřeží zamořily tento týden zbytky ropy, která vytekla asi před týdnem ze zatím nezjištěného plavidla ve východním Středomoří. Podle místních expertů jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof tohoto druhu v Izraeli za několik desetiletí.
21. 2. 2021|

Plán na záchranu se změnil v katastrofu. Patria s židovskými uprchlíky šla ke dnu před 80 lety

Před 80 lety se na dohled od Haify utopilo 270 židovských uprchlíků z Evropy. Britské úřady nechtěly loď s běženci, včetně mnohých z bývalého Československa, vpustit do tehdejší Palestiny. Židovská odbojová organizace se proto pokusila loď poškodit, tak aby nemohla být odtažena z přístavu. Nálož ale plavidlo poškodila víc, než bylo v plánu, a Patria šla ke dnu.
25. 11. 2020|

Válečný veterán Josef Müller oslavil sté narozeniny. Roky se nevědělo, že je naživu

Josef Müller, veterán z československých jednotek v Sovětském svazu za druhé světové války oslavil sté narozeniny. Osobně potkal Ludvíka Svobodu či Edvarda Beneše, po přesídlení do Izraele se ale vzpomínka na něj zčásti vytratila. Nedávno ho vypátrali čeští historici.
22. 10. 2020|

Izrael přehodnocuje byznys s Čínou. Přispívá k tomu i tlak z Washingtonu

Izrael v posledních víc než deseti letech výrazně rozvíjel investice a obchod s Čínou. Zatímco dosud panovala v zemi široká politická shoda na tom, že byznys s Čínou je užitečný, nyní se pohled na něj mění a v úvahu se začínají víc brát bezpečnostní faktory. Vliv na měnící se postoj má i tlak ze Spojených států.
13. 8. 2020|

Český historik našel v Izraeli pozapomenuté veterány z druhé světové války

Českému historikovi Jiřímu Klůcovi se podařilo objevit v Izraeli další veterány československé armády z druhé světové války. Nejstaršímu z nich, Josefu Müllerovi, je 99 let. Mnoho z těchto posledních žijících hrdinů buď ztratilo kontakt s původní vlastí, nebo byli považováni za zemřelé.
3. 3. 2019|