TÉMA

Vzdělání

Umělé inteligence už napsaly miliony diplomových prací, univerzity hledají řešení

Studenti si osvojili umělou inteligenci a vydatně ji používají, ukazují výzkumy. Vysoké školy zatím nevědí, jak situaci účinně řešit, ukazuje výzkum společností, jejichž nástroje dokáží dílo umělé inteligence odhalit.
10. 4. 2024|

Situace na bojišti je vážná, spojenci Ukrajiny musí s podporou spěchat, řekl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přiznal, že situace na ukrajinském bojišti je vážná, Rusko pro úspěch na frontě neváhá obětovat muže ani výzbroj. Pro účinnou pomoc Ukrajině je proto nutné poskytnout ji co nejdřív. Spojenci jsou připraveni rychle dodat drony, munici nebo systémy protivzdušné obrany. Severoatlantická aliance ve čtvrtek slaví 75 let od svého založení. Rusko u té příležitosti prostřednictvím náměstka ruského ministra zahraničí Alexandra Gruška prohlásilo, že nemá v úmyslu jít se zeměmi NATO do konfliktu.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 21:27|

Zdravotnictví neutáhne všechny naše hříchy, musíme mu ulevit, míní odborníci

Zdravotní stav člověka ovlivňují genetické predispozice, ale i socioekonomické faktory, jako jsou dosažené vzdělání nebo výše příjmu, míní šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. O péči o zdraví, důchodovém věku a odchodu z trhu práce hovořil s emeritním přednostou III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavlem Pafkem v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|

JUDr. nebo PhDr. Zájem o malé doktoráty klesá, absolventi jdou raději pracovat

Stostránková akademická práce, obhajoba před komisí a několikatisícový poplatek představují podmínky k tomu, aby se absolvent univerzity mohl pyšnit takzvaným malým doktorátem. Tituly JUDr. nebo PhDr. ale každoročně získává čím dál tím méně absolventů a například Univerzita Karlova jich loni udělila nejméně za posledních deset let. Studenti totiž místo zdlouhavé a drahé zkoušky, po níž získají titul uznávaný jen v Česku a na Slovensku, raději volí rovnou zaměstnání.
2. 3. 2024|

Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:33|

Téměř polovina ukrajinských dětí nemůže chodit do školy, učí se on-line

Téměř dva miliony ukrajinských dětí nemohou chodit do škol. Často v nich totiž schází kryty. Učí se proto jen na dálku, což je velmi náročné jak pro ně, tak pro jejich rodiče. S využitím volného času dětí pomáhají dobrovolníci.
13. 2. 2024|

Možnost zrušit přihlášku na střední školu v on-line systému musí být, duplicitní pak rodič může stornovat, řekl Zajíček

Už druhým týdnem se žáci mohou elektronicky přihlašovat na střední školy, čas mají do 20. února. Termín se posouvat nebude. A to navzdory tomu, že spuštění systému DiPSy bylo nutné o skoro dva dny odložit. Kvůli stížnostem rodičů i vedení škol pak Cermat v závěru minulého týdne přidal možnost zrušit již podanou přihlášku.
12. 2. 2024|

Systém DiPSy eviduje duplicitní přihlášky, Cermat proto doplní novou funkci

Elektronické přihlášky na střední školy doznají dalších změn. Cermat do systému doplní novou funkci – ta rodičům umožní označit, která přihláška platí, pokud jich na školy poslali více. V systému bylo ve čtvrtek odpoledne na čtyřicet tisíc přihlášek, z toho téměř desetina duplicitních.
8. 2. 2024|

Cermat po odkladech spustil elektronický systém přihlašování na střední školy

Po odkladech se v pátek pozdě večer otevřel elektronický systém přihlášek na střední školy. Na čtvrteční ráno plánované spuštění Cermat na poslední chvíli zastavil kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti, čelil za to kritice. Uchazeči a jejich rodiče mají možnost podávat přihlášky do 20. února, o případném prodloužení termínu ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodne podle resortu v následujícím týdnu. Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci zájemci o studium na střední škole.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 23:39|

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený, spustí se v pátek, tvrdí Cermat

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený a je potřeba ho otestovat, řekl ve čtvrtek odpoledne ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) večer na síti X následně potvrdil, že funkce vkládání příloh, kvůli které bylo spuštění systému odloženo, je opravena. Nutné je ale znovu otestovat bezpečnost. Takzvané penetrační testy chce Cermat dělat ve čtvrtek večer či v pátek. Systém, který se měl uchazečům otevřít ve čtvrtek v noci, by měl podle Krejčího fungovat v pátek večer.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:07|

Na podzim odjeli, teď se vrací. Řada Izraelců ale na českých univerzitách skončila úplně

Desítky studentů z Izraele, kteří se vzdělávají na českých univerzitách a po říjnovém útoku Hamásu odjeli do vlasti, se vrací zpět do Česka. Nejčastěji jde u studenty lékařských oborů. ČT to potvrdily oslovené univerzity. Řada studujících ale na podzim dostala povolávací rozkaz a dál zůstává na Blízkém východě. Povinnosti proto plní individuálně na dálku nebo studium zcela ukončili.
31. 1. 2024|

Nepodávejte si přihlášky na střední školy na první nebo poslední chvíli, systém to nemusí ustát, řekl ministr Bek

Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu, oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Poprosil rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení. Uchazeči o studium na střední škole mohou přihlášky podávat od 1. do 20. února, mohou k tomu využít Digitální přihlašovací systém (DiPSy). Uchazeči mají možnost si podat až tři přihlášky. Určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce, na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a jejich priorit je pak systém přiřadí na školu.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 14:01|

Uchazečům o střední školy se od čtvrtka otevřou on-line přihlášky, novinkou jsou i priority

Od čtvrtka bude možné on-line podat přihlášky na střední školy. Systém má podle Cermatu zvládnout až dvacet tisíc uživatelů v jeden moment. Pokud by první nápor neunesl, radí počkat na další dny. Rychlost nerozhoduje a přístup budou mít zájemci do 20. února, tedy téměř tři týdny.
29. 1. 2024|

Školství je jen deklarovaná priorita, míní Plaga. Podle Mazancové se z peněz na platy sanuje provoz

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga kritizoval vládu, že řeči o školství jako prioritě se nemění v realitu. Navrhl zakotvit výdaje na vzdělávání jako poměrnou část HDP podobně, jako je to u obrany. Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová upozornila, že učitelé berou méně než zákonem stanovených 130 procent průměrné hrubé mzdy. ČT pozvala i ministra školství Mikuláše Beka (STAN), do studia však nedorazil.
3. 12. 2023|

Čína zpřísňuje zákon o státním tajemství. Nařčen z jeho porušení může být kdokoliv

Čína chce zpřísnit zákon o státním tajemství, zvažuje jeho novelizaci. Nový návrh zákona například zakazuje zaměstnancům státu cestovat do zahraničí bez povolení. Součástí systému se podle něho má přitom stát i veřejné vzdělávání o uchovávání tajemství. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová uvedla, že novela rovněž rozšiřuje pravomoce úřadu národní správy státní tajné ochrany, aby jeho pracovníci mohli sami vyslýchat podezřelé nebo studovat příslušné spisy.
1. 11. 2023|

Budoucí architekt i právnička. Osmi desítkám mladých Romů pomůže k dalšímu vzdělání stipendium

Dalších 80 mladých Romů získalo stipendia a míří na střední a vysoké školy. Rok od roku jich přibývá. Za posledních sedm let jich organizace ROMEA s pomocí donátorů podpořila na 300. Mnozí si vybírají náročné obory a tím i bourají zažité vzorce.
20. 10. 2023|

Evropanům chybí digitální dovednosti, potřeba jsou experti na IT technologie, ukazuje zpráva

Základní digitální dovednosti má v zemích Evropské unie stále nedostatečné množství lidí, v nynější sedmadvacítce je rovněž potřeba zvýšit počet odborníků na informační technologie. Vyplývá to ze zprávy o stavu digitalizace v EU, kterou zveřejnila Evropská komise. Česká republika má podle této zprávy v oblasti digitalizace nevyužitý potenciál. Základní digitální dovednosti má v Česku 60 procent lidí, což je nad průměrem EU, který je 54 procent. V digitalizaci podniků ale Česko zaostává.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 15:35|

Nové vzdělávací programy se opozdí

Učit se podle nových vzdělávacích programů začnou děti minimálně o rok později, než bylo původně v plánu. Posun připustil ministr školství. První školy měly začít s výukou, ve které mají mít žáci společný omezený základ a pak víc prostoru na další obsah podle své volby, už příští rok. Čas navíc má umožnit přípravu metodické podpory pro učitele, včetně nových učebnic.
23. 9. 2023|

Hospodářská komora chce, aby vláda v rozmezí měsíců udělala zásadní kroky a předešla tak stagnaci. NERV jí předloží návrhy opatření

České ekonomice hrozí stagnace, Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto navrhne body, jak ji znovu nastartovat. Její člen Dominik Stroukal v Otázkách Václava Moravce řekl, že už přibližně za dva týdny předloží dokument vládě. Vlastní doporučení má také Hospodářská komora.
17. 9. 2023|

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Děti s těžkým handicapem obtížně získávají vzdělání. Speciálním školám chybí peníze

Tisíce dětí s nejtěžším kombinovaným handicapem jen obtížně získávají vzdělání. Mnohdy naopak slyší výzvy, aby raději zůstaly doma a do škol nechodily. O problému poprvé debatovali poslanci se zástupci resortů. Zároveň navštívili specializované zařízení.
24. 6. 2023|

Evoluce ani periodická tabulka prvků. Indie škrtá z učebnic látku, zřejmě kvůli tlaku věřících

Až se indické děti vrátí po prázdninách do školy, většina z nich tam už nenajde mnoho témat, která se věnují vědeckému poznání. A to přes odpor řady expertů, kterým se už dříve nelíbila snaha indické vlády omezovat tento druh znalostí.
2. 6. 2023|

Čeští žáci jsou v četbě nadprůměrní, už roky ale ve srovnání stagnují

V mezinárodním srovnání jsou čeští žáci čtvrtých tříd základních škol ve čtení s porozuměním nadprůměrní. Oproti vrstevníkům jiných států však jejich úroveň za posledních dvacet let stagnuje. Ukázaly to výsledky mezinárodního průzkumu PIRLS z roku 2021 a následná analýza, kterou provedla Česká školní inspekce. Trojici nejlepších tvořily Singapur, Irsko a Hongkong.
16. 5. 2023|

Jak se liší mileniálové od svých rodičů? Jsou vzdělanější a častěji žijí „single“, ukázala studie

Jedni vyrůstali v totalitě, v mládí zažili revoluci a stáli u budování demokracie, druzí dospívali ve svobodě, mají jiné zájmy, cíle i hodnoty než jejich rodiče – generace X a generace Y, jinak mileniálové. Odborníci ze společného centra Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR CERGE-EI zjišťovali, v čem se liší a co mají společného dnešní třicátníci a jejich rodiče. Zaměřili se hlavně na tři oblasti životního stylu: vzdělávání, přístup k manželství, partnerství a dětem a také finanční zabezpečení.
4. 5. 2023|