TÉMA

Tarify

Poslanci kývli na novelu zákoníku práce. Vondrák se vrátil do školského výboru

Sněmovna ve druhém čtení schválila novelu zákoníku práce, která se týká přesnějšího vymezení práce na dohodu či zavedení nároku na kratší úvazky. Poslanci rovněž v úvodním kole podpořili novelu o zdravotnické záchranné službě, resort zdravotnictví by tak mohl hradit provoz informačního systému vrtulníků záchranářů. Dolní komora také rozhodla o návratu nezařazeného poslance Ivo Vondráka (dříve ANO) do školského výboru.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 18:14|

Resort práce připravuje změny platových tabulek veřejného sektoru, řekl Jurečka

Ministerstvo práce připravuje změny platových tabulek, které stanovují výši výdělků ve veřejném sektoru, sdělil šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nově nastavit by se měly do konce volebního období. Vyšší by mohly být pak třeba nástupní platy pro mladé. Odstranit se dle Jurečky mají tarify pod minimální mzdou.
23. 5. 2023|

Dodavatelé energií začínají nabízet ceny pod vládním stropem. Kabinet zatím o jeho zrušení neuvažuje

Situace na trhu s energiemi se pomalu uklidňuje. Dodavatelé energií začínají stále více nabízet tarify s cenami i pod státem stanoveným stropem. I přesto ale ministerstvo průmyslu o rušení stropů zatím neuvažuje. Resort předpokládá, že na energetickou pomoc půjde letos 130 miliard korun, včetně poplatku za obnovitelné zdroje. Záležet bude na vývoji velkoobchodních cen na burze.
8. 4. 2023|

Tarifní ceny plynu budou klesat pomaleji než burzovní, protože loni naopak pomaleji rostly, říká ekonom

Nelze očekávat, že by ceny plynu pro konečné spotřebitele klesaly obzvlášť rychle, i když spotové ceny jsou v přepočtu na koruny na úrovni léta 2021. V Událostech, komentářích to řekl ekonom Petr Bartoň, podle nějž je problém v tom, že dodavatelé si předem nakoupili energie za vyšší ceny, takže tarify klesají pomaleji. Podotkl ovšem, že nelze považovat dodavatele za neohleduplné, připomněl, že nyní jsou sice tarify vyšší než burzovní ceny, ale na druhé straně, když loni ceny rostly, bylo zdražování tarifů pomalejší než růst cen na burze.
21. 2. 2023|

Peníze na růst platů učitelů by z osmdesáti procent měly jít do tarifů

Školské odbory se se v pátek shodly s ministrem Vladimírem Balašem (STAN) na potřebě rozdělení peněz na přidání pedagogům mezi základní složky platů a odměny. Mluvčí odborářů Jana Kašparová řekla, že podle dohody by mělo jít do tarifů osmdesát procent slíbeného navýšení, zbytek do nadtarifů. Dohodu ale ještě musejí potvrdit lídři koaličních stran. V návrhu státního rozpočtu se počítá s navýšením peněz na platy pedagogů o čtyři procenta.
9. 12. 2022|

Mezi učiteli a učitelkami zeje platová propast. Muži dostávají průměrně až o dva a půl tisíce víc

Mezi ženami a muži ve školství se zvyšují platové rozdíly. Ještě výraznější nepoměr vykazují výdělky řídících pedagogů. Podle ministerských statistik za první letošní pololetí berou učitelé v průměru až o dva a půl tisíce korun hrubého víc než učitelky.
28. 11. 2022|

30 let zpět: Autobusová doprava podražila

Přechod na tržní ekonomiku s sebou počátkem devadesátých let nesl i svá negativa. Jedním z nich bylo i skokové zdražení cen jízdného za autobusovou dopravu. Vláda od léta 1992 zvýšila tarify jízdenek – u takzvaného dělnického jízdného dokonce o 100 procent.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 6. 2022|

Poslanci chtějí krizovou skupinu k projednání mimořádných opatření ve školách

Sněmovna vyzvala vládu, aby pokračovaly státní podpory pro firmy s karanténami zaměstnanců. Chce také zřízení skupiny k projednávání omezení ve školách. Členové vlády ve středu seznámili poslance s důvody zavedení nouzového stavu a nových opatření. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají vést ke zbrždění tempa růstu počtu nemocných. Dolní komora ve středu také schválila odškodnění pro oběti násilí při demonstracích ze srpna 1969. Sněmovna jednala i o přechodu na nízkouhelnou energetiku a poslanci se věnují i poskytování dávek a vydávání průkazů zdravotně postiženým.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:44|

Začalo vyjednávání o platech. Odbory chtějí růst tarifů až o 15 procent

Odbory požadují pro pracovníky veřejného sektoru pro příští rok růst platových tarifů podle profesí o sedm, deset a 15 procent. Patnáctiprocentní navýšení od ledna prosazují pro zdravotníky, desetiprocentní pro učitele a sedmiprocentní pro hasiče, policisty, úředníky a ostatní. Po jednání s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) to uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Resort práce požadavky nekomentoval.
16. 7. 2020|

Školství čeká od ledna zásadní změna. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků

Školství čeká od prvního ledna zásadní změna – zcela se mění jeho financování. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin. Nový způsob má být spravedlivější a ministerstvo si od něj slibuje i zvýšení kvality vzdělávání. Zohlednit by měl rozdíly ve velikosti a oborové struktuře škol v jednotlivých krajích. Reforma měla začít už v roce 2019, poslanci ale její start o rok odložili.
27. 12. 2019|

Ministr školství Plaga označil stávku učitelů za debakl odborů. Podle nich ji podpořila půlka škol

Kvůli stávce učitelů zůstala ve středu uzavřena část škol. Některé jen omezily svůj běžný provoz. Část učitelů se zapojila do protestu, protože je nespokojena s výsledky vyjednávání o růstu platů.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 16:23|

Sdružení samospráv nesouhlasí se stávkou učitelů, Pedagogická komora za nimi stojí

Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) nesouhlasí s avizovanou středeční stávkou učitelů. Uzavření škol s tak krátkým předstihem pokládá za neadekvátní tlak na rodiče žáků a zřizovatele škol. Ani Asociace ředitelů gymnázií ČR stávku nepodporuje. O jednání, nikoliv o konfrontaci, se snaží také Unie školských asociací ČR – CZESHA. Naopak vedení Pedagogické komory stávkující učitele podporuje a trvá na růstu platů ve školství příští rok o 15 procent.
3. 11. 2019|

Asociace ředitelů ZŠ chystanou stávku nepodporuje. Bránit jí ale nebude

Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ) nepodporuje stávku učitelů, kterou odbory svolaly na středu. Ředitelé, kteří jsou členové asociace, se k protestní akci nepřipojí, učitelům na svých školách ale nebudou ve stávce bránit, řekl viceprezident AŘZŠ Jaroslav Jirásko. Asociace podle něj nesouhlasí s cíli vyhlášené stávky, vládou navržený růst platů však považuje za příliš nízký.
2. 11. 2019|
Události komentáře

Ve sporu o platy učitelů má každý jiná čísla. Vysvětlujeme jim, že jejich jsou špatná, tvrdí ministr

Vládní politici jsou přesvědčeni, že ohlášená stávka učitelů je bezdůvodná. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích zopakoval, že skutečnost, že učitelé dostanou přidáno o něco méně, než chtěli, jim chce vynahradit tím, že v příštím roce bude růst podobný jako letos a nikoli mnohem nižší. Šéf školských odborů František Dobšík naproti tomu hovoří o zklamání, odboráři se domnívají, že za ně ministr při sestavování rozpočtu dostatečně nebojoval.
2. 11. 2019|

Školské odbory hrozí kvůli platům učitelů stávkou. S ministrem Plagou se zatím nedohodly

Ministr školství Robert Plaga (ANO) a školské odbory se zatím nedohodli na růstu platů učitelů pro příští rok. Odboráři dál počítají s případným vyhlášením jednodenní stávky ve školách. Premiér Andrej Babiš (ANO) vedení odborů přislíbil, že se s jejich představiteli kvůli platům ještě sejde. Plaga, Babiš a odborový předák František Dobšík to oznámili na konferenci Školství 2020.
15. 10. 2019|

O2 přichází s neomezeným datovým tarifem, konkurenční firmy už ho nabízejí

Operátor O2 nabídne od pondělí nové tarify s neomezenými daty. Cena tarifů Neo bude začínat na 1099 korunách za neomezené volání, SMS a stahování dat s rychlostí 5 Mbit/s, uvedli zástupci společnosti. Konkurence již tarify s neomezenými daty představila – Vodafone v červnu, T-Mobile během prázdnin a následně od září.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:06|

Neomezená data konečně v Česku. Ale jenom pro zákazníky T-Mobilu a pouze na prázdniny

Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené stahování dat. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu.
17. 6. 2019|

Jednotný tarif bude na železnici od prosince 2020. Rok po velkém nástupu soukromých dopravců

Jednotný železniční tarif, který zaštítí ministerstvo dopravy a bude platit ve všech vlacích objednávaných státem nebo kraji bez ohledu na dopravce, začne fungovat od prosince 2020. Soukromí dopravci přitom převezmou od Českých drah provoz na některých rychlíkových a regionálních linkách již o rok dříve a ministerstvo původně hovořilo o zahájení zkušebního provozu v prosinci 2019.
6. 6. 2019|
Interview ČT24

Rychlejší změnou čísla se lidé stanou pro mobilní operátory váženějšími zákazníky, soudí vládní zmocněnec Dzurilla

Od zkrácení doby pro převedení čísla při změně mobilního operátora a od změny u poplatku za předčasné ukončení smlouvy si vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla slibuje vyšší konkurenci mezi operátory. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Uvedené změny jsou součástí návrhu novely, který ve středu schválila vláda.
2. 3. 2019|