TÉMA

Imran Chán

Ve volbách v Pákistánu zvítězili spojenci vězněného expremiéra Chána, většinu ale nemají

Více než šedesát hodin po uzavření volebních místností skončilo v Pákistánu sčítání hlasů po čtvrtečních parlamentních volbách, v nichž podle konečných výsledků zvítězili nezávislí kandidáti sdružení kolem vězněného bývalého premiéra Imrana Chána. Získali jich celkem 101, uvedla agentura Reuters s odkazem na nejnovější sdělení volební komise. Volilo se do 266 křesel, parlament má dále šedesát křesel pro ženy a deset křesl pro nemuslimy.
11. 2. 2024|

Jaderný obr Pákistán volil, sčítání hlasů provází napětí

Chaos i násilné střety zasáhly Pákistán po parlamentních volbách. Za vítěze se prohlásili oba hlavní rivalové: expremiéři Naváz Šaríf i vězněný Imran Chán, jehož stoupenci kandidovali jako nezávislí. Armáda, která před volbami stála spíše na straně Šarífa, po volbách vyzvala ke klidu a jednotě. Sčítání stále pokračuje, na mnoha místech panují obavy z volebních podvodů.
10. 2. 2024|

Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:01|

Parlamentním volbám v Pákistánu předcházejí bombové útoky i silný tlak armády

Nejméně 26 lidí zemřelo a desítky dalších se zranily při dvou bombových útocích v pákistánském Balúčistánu. Došlo k tomu v předvečer parlamentních voleb. I přes stoupající počet útoků slibuje vláda zajistit 127 milionům voličů bezpečnost. Hlavní obavy ale panují o férovost voleb. Oblíbený bývalý premiér Imran Chán byl odsouzen k mnohaletému vězení a účastnit se jich nesmí. Podle analytiků se chystá nejotevřenější manipulace politiky armádou za poslední roky.
7. 2. 2024|

Pákistánského expremiéra a jeho manželku poslal soud v Islámábádu na 14 let do vězení

Pákistánský soud ve středu odsoudil expremiéra Imrana Chána a jeho manželku ke 14 letům vězení za korupci, informovaly světové agentury. V úterý jiný soud uložil Chánovi desetiletý trest za vyzrazení obsahu tajného státního dokumentu. V zemi se příští týden konají parlamentní volby. V nich Chán kandidovat nemůže a od loňska je ve vazbě.
31. 1. 2024|

Korupční kauzu pákistánského expremiéra znovu projedná soud

Pákistánský odvolací soud nařídil v úterý opětovné projednání korupčního případu, v němž byl bývalý pákistánský premiér Imran Chán odsouzen k tříletému vězení. Soud zároveň rozhodl o propuštění Chána na kauci, informovala agentura Reuters s odvoláním na jeho právníka. Expremiér se ale nedostane na svobodu minimálně do středy, protože bylo nařízeno jeho zadržení v jiném případu týkajícím se vyzrazení státního tajemství.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 14:58|

V Pákistánu před volbami zatkli šéfa opozice Kurešího

V Pákistánu ze zatím neznámých důvodů policie zatkla Šáha Mahmúda Kurešího, bývalého ministra zahraničí a opozičního lídra z Pákistánského hnutí za spravedlnost (PTI). Zatčení se odehrálo jen několik hodin poté, co strana oznámila, že případné snahy vlády zdržet vyhlášení voleb napadne u soudu, píše agentura Reuters. Volby by se po rozpuštění parlamentu minulý týden měly konat do 90 dnů, tedy do listopadu, nad termínem však visí otazník kvůli politické, ústavní a ekonomické krizi, jež zmítají Pákistánem.
19. 8. 2023|

Pákistánský expremiér Imran Chán nesmí pět let do politiky, rozhodla komise

Pákistánská volební komise v úterý vykázala bývalého premiéra Imrana Chána na pět let z politiky. Komise toto rozhodnutí přijala tři dny poté, co policie Chána zatkla, když ho předtím soud odsoudil ke třem letům vězení za nezákonný prodej státních darů. S odvoláním na místní sdělovací prostředky o tom informovala agentura Reuters.
8. 8. 2023|

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra Imrana Chána

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra a nynějšího opozičního vůdce Imrana Chána, kterého předtím soud odsoudil ke třem letům ve vězení za nezákonný prodej státních darů. Agentuře Reuters to sdělil Chánův právník. Podle právních expertů odsouzení může ukončit Chánovy šance na účast v nadcházejících celostátních volbách, v nichž je považován za potenciálně největšího rivala stávajícího předsedy vlády Šabháze Šarífa.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 16:21|

Nejvyšší soud v Pákistánu nařídil propuštění expremiéra Chána

Nejvyšší soud v Islámábádu označil zatčení bývalého premiéra Imrana Chána za nelegální a nařídil jeho propuštění, píše agentura AP. Expremiér a lídr pákistánské opozice čelí obvinění z korupce. Příslušníci polovojenských jednotek ho zadrželi v úterý po příjezdu k soudu v Islámábádu na základě zatykače protikorupčního úřadu. Zatčení vyvolalo vlnu násilných protestů po celém Pákistánu a vláda následně poslala do ulic armádu. Podle agentury Reuters je až na ojedinělé protesty situace v ulicích Pákistánu ve čtvrtek klidnější.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 22:23|

Nepokoje v Pákistánu eskalují. Armáda přitvrzuje při střetech s příznivci bývalého premiéra

Pákistánská armáda ve středu upozornila, že hodlá tvrdě reagovat v případech nových pokusů o útoky na zařízení a majetek ozbrojených sil, státu nebo orgánů činných v trestním řízení. Násilné protesty v zemi vypukly poté, co byl bývalý premiér Imran Chán zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Demonstrace příznivců tohoto opozičního vůdce pokračují i nadále a dosud si vyžádaly nejméně čtyři oběti a přes 150 zraněných z řad protestujících a policistů. Vláda ve středu schválila nasazení armády v ulicích hlavního města.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 22:39|

Pákistánského expremiéra Chána zadrželi kvůli obvinění z korupce

Bývalý pákistánský premiér a vůdce opozice Imran Chán byl zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Informaci opozičních představitelů potvrdila policie i ministerstvo vnitra. Podle něj byl politik zadržen v korupční kauze. Agentura Reuters uvedla, že Chána zadržely vojenské síly za silných bezpečnostních opatření.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 13:41|

Příznivci expremiéra Imrana Chána v Pákistánu zablokovali silnice

Příznivci pákistánského expremiéra Imrana Chána v úterý zablokovali silnice poblíž Islámábádu. Protesty, které vyvolal pokus o atentát na Chána z minulého týdne, zastavily dopravu a byly kvůli nim uzavřeny školy, informovala agentura Reuters.
8. 11. 2022|

Pákistánský expremiér Imran Chán byl lehce zraněn při střelbě proti jeho konvoji

Bývalý pákistánský premiér Imran Chán utrpěl ve čtvrtek lehké zranění, když se jeho konvoj stal na východě země terčem palby. Při střelbě byl zabit jeden z Chánových stoupenců a zraněno bylo dalších devět lidí. Policie následně útočníka zadržela. Motiv muže, který se podle agentury AP přiznal, že chtěl Chána zabít, zatím není znám. K útoku se nepřihlásila žádná ozbrojená skupina, informovala AP.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 15:43|

Pákistánský expremiér Chán neporušil protiteroristický zákon, soud nařídil zrušit obvinění

Pákistánský soud v pondělí nařídil zrušit obvinění z terorismu, kterému čelil bývalý premiér Imran Chán. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Chánova obhájce.
19. 9. 2022|

Pákistánský expremiér Chán, který se snaží o návrat k moci, čelí obvinění z terorismu

Pákistánská policie na základě protiteroristického zákona obvinila sesazeného premiéra Imrana Chána, který organizuje po celé zemi masové demonstrace s cílem vrátit se k moci. Jeho příznivci prohlašují, že politikovo zadržení nedopustí a hrozí státním převratem. V jaderné velmoci opět roste politické napětí a v zahraničí obavy z dalšího vývoje.
22. 8. 2022|

Novým premiérem Pákistánu je Šáhbáz Šaríf, očekávají se masové protesty

Novým premiérem dvousetdvacetimilionového Pákistánu se stal Šáhbáz Šaríf, lídr opoziční Pákistánské muslimské ligy (PML-N) a mladší bratr expremiéra Naváze Šarífa. Země očekává masové protesty. Bývalému premiérovi Imranu Chánovi o víkendu vyslovil parlament nedůvěru.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 15:18|

Pákistánský parlament odvolal premiéra Imrana Chána. Opozice ho viní z represí

Pákistánský parlament v sobotu vyslovil nedůvěru premiérovi Imranu Chánovi, který tak v úřadu končí. Podle agentury Reuters by poslanci měli následně vybrat nového předsedu vlády. Stát by se jím mohl lídr opozice Šahbáz Šaríf. Chán před hlasováním vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic, informuje televize Al-Džazíra.
9. 4. 2022|

Před padesáti lety začala krvavá indo-pákistánská válka. Vyostřené vztahy obou zemí tvaruje dodnes

Před padesáti lety začal krvavý konflikt mezi Indií a Pákistánem. Pro jihoasijské země je 3. prosinec 1971 jedním z nejzásadnějších dní v historii. Válka vedla k největší vojenské kapitulaci po druhé světové válce, vzniku nezávislého Bangladéše a podle odhadů připravila o život dva až tři miliony civilistů. Výsledky konfliktu navíc výrazně zformovaly identitu Indie a Pákistánu nejenom politicky, ale i sociálně a demograficky. Dozvuky lze proto sledovat dodnes - a vztahy států nejsou ani po padesáti letech o moc lepší.
3. 12. 2021|

Erdogan prohlásil, že muslimové zažívají v některých evropských zemích to, co Židé před válkou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal postoj k muslimům v některých evropských zemích ke způsobu, jakým se v Evropě zacházelo se Židy před druhou světovou válkou. Vyzval také spoluobčany, aby nekupovali francouzské zboží. Reagoval tak na nedávná vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který hájil právo na otištění karikatur proroka Mohameda a který hovořil o nezbytnosti reformy islámu ve Francii. Podobnou kritiku vyjádřili i další představitelé islámských zemí. Pákistán si předvolal francouzského velvyslance.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 18:26|

Pákistánský nejvyšší soud zrušil trest smrti pro Mušarafa. Bývalý prezident je volný

Pákistánský nejvyšší soud v pondělí zrušil trest smrti pro bývalého prezidenta Parvíze Mušarafa, kterého zvláštní soud minulý měsíc uznal vinným z velezrady. Zrušení tohoto verdiktu nejvyšší justiční instance v zemi zdůvodnila tím, že je v rozporu s ústavou, informovaly agentury.
13. 1. 2020|

Pákistán pošle kvůli Kašmíru Indii k soudu OSN. Uklidněte se, vyzývá obě strany Trump

Pákistán podá žalobu na Indii k mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN kvůli odebrání zvláštního statusu státu Džammú a Kašmír. Informovala o tom agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump si kvůli pokračující krizi telefonoval s indickým premiérem Naréndrou Módím i jeho pákistánským protějškem Imranem Chánem. Obě strany vyzval ke klidu.
20. 8. 2019Aktualizováno20. 8. 2019, 18:00|

Trump chce být nápomocný. Nabízí se jako prostředník v kašmírském sporu

Americký prezident Donald Trump se nabídl jako prostředník urovnání napjatých vztahů mezi Pákistánem a Indií, které dlouhodobě komplikuje spor o území Kašmíru. Řekl to při setkání s pákistánským premiérem Imranem Chánem v Bílém domě s tím, že o jeho pomoc prý už USA požádal i indický premiér Naréndra Módí. Indické ministerstvo zahraničí ale upozornilo, že o žádosti Módího nic neví.
22. 7. 2019|

Pákistán propustil indického pilota, jehož letadlo sestřelil nad Kašmírem

Pákistán na znamení dobré vůle do Indie vrátil zadrženého indického pilota, informovala agentura Reuters. Jeho propuštění slíbil ve čtvrtek pákistánský premiér Imran Chán, který chtěl tímto „mírovým gestem“ přispět k uklidnění napjaté situace ve sporné oblasti Kašmíru. Armáda zajala pilota ve středu poté, co sestřelila jeho letadlo.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 22:25|