TÉMA

Pilot

Sňatek na palubě letadla matrika odmítla uznat, neplatnost potvrdil i soud

Až soud musel rozhodnout o neobvyklém sňatku na palubě letadla. Svatbu Kristiny Šantrůčkové a Františka Tremla prohlásil za neplatnou. Piloti větroňů z letiště v Podhořanech na Chrudimsku se pro ni rozhodli vloni v létě. Při zvláštním letu je oddal kapitán letadla. Řídil se starším ustanovením zákona. Sňatek loni odmítla uznat specializovaná matrika v Brně.
19. 3. 2024|

Muž zavražděný ve Španělsku byl zřejmě ruský pilot, který odmítl bojovat proti Ukrajině

Část ruských migrantů ve Španělsku má obavy o svou bezpečnost po vraždě ruského zběha na jihu země, napsala agentura Reuters. Úřady oficiálně identitu muže, kterého někdo zastřelil minulý týden v letovisku Villajoyosa, nepotvrdily. Podle nejmenovaných zdrojů se však jednalo o ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny. Rusko spekulace o svém zapojení do smrti muže nekomentovalo.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:19|

Hlavní je se umět rychle rozhodnout a pak nést následky, říká pilot a člen záložního týmu ESA Svoboda

Vojenský pilot a člen záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda hovořil v Interview ČT24 o svém úspěchu ve výběrovém řízení pro náhradní tým pro lety do vesmíru ESA, kterého se účastnilo více než 22 tisíc lidí. Popsal i testování letounů F-35.
4. 11. 2023|

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, Remkův náhradník při letu do vesmíru

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, bylo mu 79 let. Informaci o jeho úmrtí zveřejnil na Facebooku Vojenský historický ústav a sdílely ji i další spolky a lidé zabývající se letectvím a kosmonautikou. Pelčák ve druhé polovině 70. let jako jeden ze dvou Čechoslováků absolvoval náročný výcvik v Hvězdném městečku nedaleko Moskvy. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 však nakonec nastoupil Vladimír Remek, který v březnu 1978 strávil téměř osm dní na oběžné dráze.
7. 10. 2023|

Američanům zmizela stíhačka F-35. Armáda žádá o pomoc veřejnost

Americká armáda požádala veřejnost, aby jí pomohla najít bojový letoun F-35, s nímž ztratila kontakt nad Jižní Karolínou poté, co se pilot z neznámých důvodů katapultoval. Pátrání po stroji F-35B Lightning II se soustřeďuje na dvě jezera severně od města North Charleston, napsal britský list Guardian.
18. 9. 2023|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|

Při srážce letounů zahynul i známý ukrajinský stíhací pilot

Tři ukrajinští piloti zahynuli při páteční srážce dvou cvičných letounů L-39 Albatros československé konstrukce v Žytomyrské oblasti v centrální části Ukrajiny. Úřady nehodu vyšetřují, prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že všechny okolnosti kolize budou objasněny. Jednou z obětí je i slavný stíhací pilot s přezdívkou Džus, který v úvodu ruské invaze bránil Kyjev a poté se zasazoval o to, aby Ukrajina získala americké stroje F-16. Tento rok poskytl rozhovor i České televizi.
27. 8. 2023|

Separatisté z Papuy zabili šest indonéských vojáků. Novozélenský pilot zůstává stále v zajetí

Na ostrově Papua, který je součástí Indonésie, napadli separatisté armádní stanoviště a nejméně šest vojáků zabili. Další desítky příslušníků indonéských jednotek se pohřešují, uvedla v neděli agentura AP s odvoláním na armádu a povstalce. Zabití vojáci byli součástí mise na osvobození novozélandského pilota, kterého separatisté ze Západní Papuy drží už víc než dva měsíce v zajetí.
16. 4. 2023|

Zemřel válečný veterán Emil Boček

Zemřel válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček. Bylo mu sto let. O úmrtí Bočka informovalo na Facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány Brno. Jeho skon potvrdil také vedoucí oddělení komunikace generálního štábu Ivo Zelinka s odkazem na informace od Bočkovy rodiny. Boček byl rodák z Brna-Tuřan, v poslední době žil v jednom z brněnských domovů pro seniory. Sté narozeniny oslavil v únoru, v dopise mu gratuloval i britský král Karel III.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 20:06|

Američtí vojenští letci trpí některými druhy rakoviny výrazně častěji než běžná populace, přiznal Pentagon

Studie amerického ministerstva obrany zjistila, že u vojenských pilotů je častější výskyt rakoviny. Tento problém se týká také pozemního personálu, který má na starost údržbu letounů.
21. 3. 2023|

„Pošleme je do pekla,“ řekl ČT ukrajinský pilot stíhačky. Během letu není na emoce čas

Doufáme v to lepší, ale připravujeme se na to nejhorší, říká v rozhovoru pro ČT ukrajinský stíhací pilot, jemuž se říká Džus. Ukrajina žádá západní země už od samotného začátku ruské agrese o pomoc ve formě dodávek stíhaček pro tamní letectvo. Spojenci ale byli v tomto ohledu dosud zdrženliví.
1. 3. 2023|

Poslední žijící český válečný pilot Emil Boček předal ocenění a oslavil stovku

Emil Boček, poslední žijící český válečný pilot, slaví sté narozeniny. Absolvoval téměř tři desítky operačních letů. Po válce se pro komunisty stal nepohodlným. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Aktivní je dodnes. Vybraným lidem a institucím tento týden předal ocenění Morální autorita – za podporu a péči o válečné veterány a za odvážné a spravedlivé skutky.
25. 2. 2023|

Za pád vrtulníku s ukrajinským ministrem vnitra mohl pilot, soudí experti

Příčinou pádu vrtulníku s vedením ukrajinského ministerstva vnitra byla chyba pilota. Informoval o tom ukrajinský server Strana.ua s odvoláním na nejmenované zdroje z ministerstva, obeznámené s předběžnými závěry expertů. K neštěstí přispěla mlha, nízká výška letu a obavy z případného zaměření a sestřelení stroje raketou odpálenou z Běloruska, kde se nalézají ruská vojska.
24. 1. 2023|

Při havárii letadla v Hodkovicích nad Mohelkou zemřel pilot

Při nehodě ultralehkého letadla zemřel na Nový rok odpoledne v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku jednapadesátiletý pilot. Ve stroji s ním nikdo další nebyl. Co se stalo, zjišťuje policie ve spolupráci se zástupci Letecké amatérské asociace a s inspektory Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 18:38|

Vyznamenaný letec podle Kyjeva za den sestřelil pět dronů

Jednou z ikonických fotografií války na Ukrajině se stal snímek krví potřísněné tváře pilota Vadima Borošylova, který se po sestřelování dronů katapultoval z poškozené stíhačky a ještě si stihl udělat „selfie“. Muže, který pomocí dalších fotografií a videí na sociálních sítích mapuje podobu vzdušného boje s drony, ocenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, když vojáka vyznamenal nejvyšším vojenským řádem Hrdina Ukrajiny.
8. 12. 2022|

Při požáru na letišti na Kolínsku zřejmě zemřel pilot letadla. Vyšetřování pokračuje

Při středečním požáru na letišti Osičiny v Doubravčicích na Kolínsku zřejmě zemřel třiasedmdesátiletý pilot, jeho totožnost a další podrobnosti má určit pitva. Její výsledky však budou až zhruba za měsíc. Musí totiž proběhnout analýza DNA, jelikož mrtvého není možné ztotožnit. Požár je po ranní kontrole řídicího důstojníka oficiálně zlikvidovaný, vyšetřování okolností pokračuje. Po havárii letadla zde začala hořet i letištní hala. Na místo celou noc dohlíželi hasiči, řekli jejich mluvčí Tomáš Bakalář a jeho policejní kolegyně Barbora Schneeweissová.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:35|

Londýn tepe bývalé vojenské piloty za to, že cvičí ty čínské. Chce to zarazit

Britské ministerstvo obrany v úterý kritizovalo cesty bývalých britských vojenských pilotů do Číny, kde za úplatu cvičí piloty armády komunistické země. Zákon to sice nezakazuje, ale poznatky o fungování západních pilotů by mohly sehrát zásadní roli například při napadení Tchaj-wanu, informovala stanice BBC. Vláda chystá kroky, aby této spolupráci zabránila.
18. 10. 2022|

„Na letiště ani nejezděte.“ Stávka pilotů Lufthansy ochromila dopravu, dotýká se i Česka

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa v pátek ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do Česka. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za neuskutečněné lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí letní prázdniny.
2. 9. 2022|

Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|

Na Ukrajině zemřel další ruský generál, „nedokázal se držet stranou“

Nad Ukrajinou byl podle médií sestřelen letoun s generálmajorem ruských vzdušných sil ve výslužbě Kanamatem Botaševem, který zemřel. O úmrtí informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě.
26. 5. 2022|

Rusko vyměnilo se Spojenými státy uvězněného bývalého mariňáka Reeda za pilota Jarošenka

Moskva a Washington ve středu oznámily výměnu Američana Trevora Reeda vězněného v Rusku za ruského pilota Konstantina Jarošenka, kterého před lety v USA odsoudili za zapojení do obchodu s kokainem. Obě strany uvedly, že vydání vězňů je výsledkem dlouhého vyjednávání, přičemž představitelé americké vlády médiím sdělili, že věc nic nemění na stavu americko-ruských vztahů. Americký prezident Joe Biden řekl, že příprava výměny si vyžádala „těžká rozhodnutí“.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 00:39|

Syna letce RAF Ocelky vychovávali prarodiče v Brně. Otce Igor nikdy neviděl, matku až po válce

Igor Ocelka se narodil 17. července 1939, sedmnáct dnů poté, co jeho otec Josef odešel do zahraničního odboje. Později se stal velitelem pověstné 311. československé bombardovací perutě RAF. Otec se synem se nikdy neviděli, Josef v Británii zahynul. Matku poznal Igor až po válce, musela utéct před gestapem. Jako syn letce RAF to neměl jednoduché, nemohl studovat, s matkou, která žila v Londýně, se setkal jen několikrát.
9. 4. 2022|

Policisté v Los Angeles vytáhli pilota z letadla těsně před nárazem vlaku

Policistům v Los Angeles se podařilo vyprostit muže z havarovaného malého letadla jen několik vteřin předtím, než do stroje narazil rychle jedoucí vlak. Video z incidentu zveřejnil na Twitteru místní policejní sbor a havárii zachytil rovněž jeden z kolemjdoucích, jehož jen těsně minul úlomek letadla, který vlak vymrštil do vzduchu. Pilot utrpěl lehčí zranění a ve vlaku se nikomu nic nestalo, napsal list The Guardian.
10. 1. 2022|