TÉMA

Kameny

Kameny zmizelých připomínají v Ústí nad Labem osm životů vyhaslých za holocaustu

Kameny zmizelých připomínají v Ústí nad Labem osud osmi Židů, kteří ve městě žili a které zavraždili nacisté. Jde o manžele Rothbaumovy, Annu Pickovou, Reginu Steinerovou a Rudolfa, Viléma, Gertrudu a Hanuše Schiffovy. Kameny ve městě položili v Revoluční ulici před tři domy, kde oběti žily. Stalo se tak symbolicky den před mezinárodním dnem památky obětí holocaustu.
26. 1. 2023|

30 let zpět: Karlův most potřebuje opravit

Nejstarší pražské překlenutí Vltavy, Karlův most, počátkem 90. let dospěl do fáze nutných oprav. Do mostu zatékala voda, tvořily se trhliny v klenbách a deformace. Bylo třeba mostu dát novou izolaci. Za povšimnutí stojí i to, že obsahově aktuální reportáž začíná i končí historií mostu, v níž se divák dozví informace o přilehlé soše Bruncvíka nebo o založení mostu Karlem IV.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 2. 2022|

Polské bezpečnostní složky očekávají další pokusy o zdolání hranic

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem zvažuje kvůli krizi na hranicích s Běloruskem aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki. Skupina pěti desítek běženců v noci na neděli podle polské policie hranici překonala, bezpečnostní složky očekávají v noci další pokusy o zdolání hranic. Varšava se také snaží vyvrátit zvěsti, podle kterých se dohodla na přesunu migrantů do Německa. Podle Polska, Litvy, Lotyšska i EU je situace výsledkem hybridní války.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 22:06|

Dva kilometry trámů. Staroměstský jez získá při opravách podobu ze třináctého století

V centru Prahy pokračují rozsáhlé opravy Staroměstského jezu, který leží nedaleko Karlova mostu. Po čtyřech měsících přípravných prací mají dělníci hotovou betonáž a pracují na dřevěném roštu. Rekonstrukce potrvá do jara 2024 a bude stát 112 milionů korun.
2. 9. 2021|

Léčba drahými kameny je výnosný podfuk. Nabízí se proti rakovině i AIDS

Polodrahokam, který pomáhá léčit AIDS? To není žert, ale jedna z četných „rad“, které poskytují ti, kdo údajně léčí neduhy pomocí drahých kamenů. Tuto praxi zvanou litoterapie popularizovalo již v 70. letech minulého století hnutí New Age. Od té doby ji propagují celebrity jako třeba modelka Naomi Campbellová. Věnovány jí byly nadšené články v tisku a televizní reportáže, píše francouzský deník Le Figaro. Vědci nyní znovu upozornili, že je to podvod.
22. 11. 2019|

Archeologové konečně vědí, odkud pocházely kameny ve Stonehenge

Přibližně pět tisíc let poté, co lidé na Britských ostrovech začali stavět Stonehenge, se vědci dozvěděli, odkud kameny na tuto unikátní stavbu pocházely.
1. 3. 2019|