TÉMA

Šperky

Archeologové zkoumají velkomoravské šperky. Elektronovým mikroskopem chtějí zjistit vše o jejich původu

Dva nejcennější soubory luxusních šperků z devátého století, tedy z období Velké Moravy, znovu procházejí rukama expertů. Tým dvanácti odborníků zkoumá soubor osmi stovek šperků nalezených v Mikulčicích na Hodonínsku a ve Starém Městě a Uherském Hradišti.
18. 3. 2024|

Soud v Liberci uložil muži za vraždu seniorky výjimečný trest 25 let vězení

Krajský soud v Liberci uložil výjimečný trest 25 let vězení dvaapadesátiletému muži, který zavraždil svoji pětasedmdesátiletou tetu. Před půl rokem ji Tomáš Páv uškrtil v jejím bytě v Jablonci nad Nisou, poté jí kleštěmi vytrhl několik předních zubů ze žlutého kovu a ukradl šperky, za něž dostal zhruba 7300 korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný na vyhlášení nepřišel a státní zástupkyně i obhájkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.
13. 3. 2024|

Český design zná své finalisty

Finalisty cen Czech Grand Design zvolila Akademie designu ČR. Vybraní soutěžící mají šanci získat ocenění za nejlepší dílo v kategorii produktového designu, módy, fotografie, šperku, grafického designu a ilustrace. Vyhlášení proběhlo v Moravské galerii v Brně, kde zároveň odstartovala výstava loňských výherců. Do finálního výběru se dostalo čtyřiadvacet účastníků. Vítězi budou oznámeni při galavečeru ve Stavovském divadle 3. března 2024.
29. 2. 2024|

Seznam Zprávy: Mynář vybral z hradního skladu šperky za půl milionu. Neví se, kde skončily

Bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly v úterý Seznam Zprávy.
20. 6. 2023|

Zloději ukradli z domu v Táboře šperky za miliony. Policie pátrá po jejich autě

Policie vyšetřuje středeční krádež šperků z domu v Táboře. Odcizené věci měly hodnotu milionů korun. Policie shání svědky, kteří zahlédli černý vůz, jenž se v místech pohyboval. V autě cestovali tři lidé a podle policie mělo vozidlo nápadně zatíženou zadní část. Na webu o tom ve čtvrtek informovali policisté.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 14:03|

Vyšetřovatelé v Berlíně našli větší část lupu z drážďanské Zelené klenby

Více než tři roky po vloupání do drážďanské barokní klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetřovatelé větší část lupu v Berlíně. V noci na sobotu zajistili v německém hlavním městě jednatřicet částí kořisti, oznámily podle agentury DPA policie a státní zastupitelství. Zajištěné kusy byly v doprovodu speciálních policejních sil přepraveny do Drážďan.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 16:17|

Policie pátrá po zlodějích, kteří vyloupili brněnské klenotnictví. Měli kladiva a motorovou pilu

Šperky za více než pět milionů korun si odnesla v noci na neděli skupina zlodějů z obchodního centra v Brně-Řečkovicích. Pětičlenný gang rozbil kladivy vitríny a během pár sekund zmizel i se šperky zadním vchodem směrem k Mokré hoře a Jehnicím. Policie po zlodějích pátrá.
8. 9. 2022|

Začal proces se šesticí podezřelou z krádeže šperků za miliardy. Klenoty z Drážďan se dodnes nenašly

V Drážďanech v pátek za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií začal proces se šesticí mužů podezřelých z krádeže historických šperků z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v listopadu 2019. Podle agentury DPA bylo kolem soudního areálu nasazeno velké množství policistů. Uloupené šperky se dosud nenašly.
28. 1. 2022|

Policie dopadla pátého podezřelého z drážďanské krádeže klenotů. Po zboží ale ani stopy

Německá policie dopadla pátého podezřelého v kauze předloňské krádeže historických šperků v Drážďanech. V úterý o tom informovala drážďanská prokuratura, která má vyšetřování případu na starosti. Všichni zadržení patří k arabskému rodinnému klanu z Berlína, jehož příslušníci mají kriminální minulost.
18. 5. 2021|

Německá „loupež století“ ani po roce není objasněna. Stopy vedou do prostředí kriminálních klanů

Německé policii se ani rok od takzvané „loupeže století“ nedaří najít odcizené šperky z drážďanské klenotnice. Jejich hodnota šplhá k miliardě eur. Vyšetřování přivedlo německé detektivy do prostředí klanové kriminality, zadrželi už první podezřelé. Rozplétání případu ale bude náročné, tvrdí zpravodaj České televize v Berlíně Martin Jonáš, který se tématu od počátku věnuje.
27. 11. 2020|

V Berlíně zadrželi tři podezřelé z krádeže šperků z historické klenotnice v Drážďanech

Německá policie při úterní razii v Berlíně zadržela tři osoby, které podezřívá z loňské krádeže šperků z historické klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanech. Po dalších dvou podezřelých pátrá, informovala s odvoláním na prokuraturu agentura DPA. Ukradené cennosti se při domovních prohlídkách zatím nalézt nepodařilo.
17. 11. 2020Aktualizováno17. 11. 2020, 16:27|

Archeologové našli v Brně pravěké pohřebiště s mečem a šperky

Archeologové našli při záchranném výzkumu v Brně-Horních Heršpicích pravěké pohřebiště s devíti kostrovými hroby. Spolu s lidskými ostatky objevili také bronzovou sponu, šperky a meč. Právě nálezy těchto předmětů pomohly odborníkům datovat pohřebiště do 4. století před naším letopočtem.
5. 10. 2020|

Vědci rekonstruovali podobu princezny z Býčí skály, která žila před 2500 lety

Odborníci z Muzea Blanenska s brněnskými antropology vytvořili na základě nalezené lebky možnou podobu postavy takzvané princezny z Býčí skály, která žila před více než 2500 lety. Přibližně třicetiletá žena zemřela ve starší době železné. Její lebka je jedním ze symbolů, unikátů a nejcennějších předmětů moravské archeologie. Rekonstrukci včetně šatů i šperků muzeum představilo veřejnosti. K vidění bude v expozici Cesta do pravěku Blanenska.
7. 8. 2020|

Drážďanské šperky už lupiči rozřezali, míní scenárista Místa činu. Sám býval profesionálním zlodějem

Ani po třech měsících se německé policii nepodařilo chytit zloděje šperků v Drážďanech. Pachatelé jedné z největších loupeží v dějinách jsou pořád na svobodě. Každým dnem tak roste riziko, že šperky nedozírné historické i umělecké hodnoty rozřežou na jednotlivé kameny. Že zloději naložili s lupem právě tímto způsobem, se domnívá i spisovatel a scenárista Peter Zingler, který se sám čtvrt století živil jako profesionální zloděj šperků.
27. 2. 2020|

„Okradli jste britskou veřejnost.“ Soud potrestal mnohaletým vězením hledače pokladů, kteří zatajili mince a šperky z doby vikinské invaze

Vysoké tresty vězení uložil britský soud dvěma amatérským hledačům pokladů. Layton Davies a George Powell objevili v roce 2015 ve střední Anglii pomocí detektorů kovu šperky a mince z doby, kdy Anglosasové bojovali s Vikingy. Nálezci ale objev zatajili a rozhodli se jej zpeněžit. Powella kvůli tomu poslal soud na deset a Daviese na 8,5 roku za mříže. Potrestáni byli také dva překupníci.
25. 11. 2019|

Pražský hrad komerčně pronajal Vladislavský sál. Je to prodej hodnot a tradice, kritizuje památkářka

Pražský hrad poprvé komerčně pronajal Vladislavský sál. Od středečního rána má proslulé místo korunovace českých králů zabrané firma Louis Vuitton, která na sobotu do sálu pozvala 150 hostů na večeři a přehlídku luxusních šperků. Za pronájem zaplatí přes 15 milionů korun. Podle Pražského hradu je povolení zcela výjimečné.
19. 6. 2019|

Šperkař, který věří na náhodu. Našla mu profesi a pomáhá mu v práci

Práci polygrafa vyměnil Jan Vlasák v roce 2009 za šperkařinu, o které do té doby nic nevěděl. Jeho živnost vznikla úplně náhodou. A náhoda hraje v jeho životě nadále důležitou roli.
2. 3. 2019|