TÉMA

Martin Kukučka

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

Národní divadlo zahájilo sezonu s vyšším vstupným a novými šéfy. Za 140 let přežilo větší krize, připomněl ředitel

Národní divadlo zahájilo 140. sezonu. Chystá pro ni devatenáct premiér v činohře, opeře i baletu. Za vstupenky si diváci kvůli vyšším cenám energií připlatí. S novou sezonou přichází částečná proměna uměleckého managementu. Slavnostní zahájení, jehož součástí bylo i předávání cen, bylo vyhrazeno divadelníkům. Pro veřejnost připravuje Národní divadlo zahájení 1. září na Střeleckém ostrově.
29. 8. 2022|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace

Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|

Jako hudba z Toma a Jerryho. V Ostravě vykládají Snář Bohuslava Martinů

Surrealistickou operu Julietta aneb Snář považoval Bohuslav Martinů za to nejlepší, co kdy složil. Hudebními obrazy se v ní pokusil zachytit, jak křehká je hranice mezi snem a skutečností. V režii tvůrčího dua SKUTR Juliettu nově nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské.
15. 4. 2019|

Kytice svázaná z hereckých legend. Duo SKUTR uvedlo Erbenovy balady v Národním divadle

Národní divadlo v Praze uvedlo dramatizaci Kytice Karla Jaromíra Erbena. Inscenovat jeden z nejznámějších textů české literatury na první scéně se odhodlalo režijní duo SKUTR, které tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Podobenství o lásce a smrti, vině a odpuštění nabízí především velké ženské role pro legendy zlaté kapličky Janu Preissovou, Ivu Janžurovou, Janu Bouškovou a Taťjanu Medveckou.
1. 3. 2019|