TÉMA

Eva Zažímalová

Ministerstvo předložilo vládě návrh rozpočtu se schodkem 252 miliard

Resort financí předložil vládě návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Příjmy by podle návrhu měly být 1,921 bilionu korun, meziročně se sníží o 0,3 procenta. Výdaje by měly klesnout o 2,2 procenta na 2,173 bilionu korun. Vyplývá to z návrhu zveřejněného v legislativní knihovně vlády. Kabinet musí rozpočet projednat do konce září, může ještě jeho parametry změnit. Na výši deficitu je podle šéfa resortu financí Zbyňka Stanjury (ODS) v koalici shoda, debata se podle něj povede o výdajích jednotlivých kapitol.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 21:33|

Auta pro soukromé účely i drahé rauty. Akademie věd podle auditu nehospodárně utrácela, píší Seznam Zprávy

V Akademii věd (AV) ČR se podle interního auditu její účetní uzávěrky za rok 2022 nehospodárně utrácely peníze ze státního rozpočtu. Kontroloři AV mimo jiné zjistili porušení rozpočtové kázně či zákona o zadávání veřejných zakázek, nedostatečnou kontrolu dotací nebo umělé navyšování nákladů na činnost ústavu. Uvedl to server Seznam Zprávy, který má audit k dispozici. Zjištěními se zabývá ministerstvo financí i ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09). Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová uvedla, že se mu bude věnovat i vedení ústavu.
1. 8. 2023|

Česká kosmická mise SLAVIA má hledat suroviny ve vesmíru. Přípravnou fázi zvládla

Česká kosmická mise SLAVIA úspěšně dokončila přípravnou fázi. Jejím cílem je vynést na oběžnou dráhu země dva mikrosatelity vybavené pokročilými technologiemi pro hledání zdrojů surovin ve vesmíru. Odstartovat by měla v roce 2027.
20. 6. 2023|

Jak se zbavit fobií nebo se adaptovat, zjistí veřejnost během Týdne mozku

V pondělí začíná festival Týden mozku, návštěvníkům nabídne více než padesát bezplatných akcí. Návštěvníci na nich mohou například zjistit, jak se zbavit fobií nebo jak se lidský mozek adaptuje na extrémně nepříznivé a náročné prostředí. Různorodý program představila na slavnostním zahájení Akademie věd. Festival se koná do neděle 19. března v Praze, Hradci Králové, Olomouci a Ostravě.
13. 3. 2023|

Můžeme pomoci obnovit zničenou genetickou banku v Charkově, říká předsedkyně Akademie věd

Čeští odborníci jsou připraveni pomoct Ukrajině na cestě k její obnově. Poskytnout mohou například svou expertizu jaderné energetiky či rostlinné genomiky, říká předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Připomněla, že akademie podpořila ukrajinské vědce hned na začátku války mimo jiné nabídkou pracovních pozic.
21. 2. 2023|

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Vaněk po podezření z obtěžování rezignoval

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny (ÚSD) Akademie věd ČR Miroslav Vaněk po výzvě k odstoupení kvůli podezření z obtěžování studentek rezignoval. Informaci serveru Deník N potvrdila předsedkyně Rady ÚSD Adéla Gjuričová. K odstoupení Vaňka vyzvaly v pondělí orgány ústavu kvůli podezření z obtěžování studentek Fakulty humanitních studií (FHS) Univerzity Karlovy (UK) v Praze, kde Vaněk působí jako vyučující. Ze stejného důvodu už dříve rezignoval zástupce ředitele ústavu a pedagog FHS Pavel Mücke. Vaněk a Mücke dříve řekli, že se cítí nevinní.
16. 2. 2023|

Předsedkyně Akademie věd Zažímalová dostala nejvyšší francouzské vyznamenání

Předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová převzala ve středu na francouzském velvyslanectví v Praze Řád čestné legie, což je nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Francie tak ocenila přínos Zažímalové na vědecké spolupráci mezi Českem a Francií. Zažímalové předal insignie rytířky Řádu čestné legie francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.
7. 12. 2022|

Akademie věd ocenila prémií Lumina šest vědců a vědkyň, grant jim umožní založit vlastní týmy

Fyzik Tomáš Neuman, informatik Helmut Schmidt, fyzikální chemik Štěpán Timr, molekulární genetik Teije Middelkoop, kunsthistorička Fedora Parkmannová a historička Veronika Pehe letos získali prémii Lumina quaeruntur. Akademie věd (AV), která tyto prestižní granty udílí, o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. S grantem Lumina se pojí částka až čtyř milionů korun ročně po dobu pěti let, která laureátům umožní založit vlastní vědecké týmy. Ocenění ještě v průběhu středy převezmou v pražské Vile Lanna.
9. 11. 2022|

Akademická prémie pomůže s výzkumem toxických látek ve vodě, cévních náhrad i historie vztahů v Sahelu

Grant až do výše 30 milionů korun mohou v příštích šesti letech čerpat hydrochemik Martin Pivokonský, který se zaměřuje na odstraňování znečišťujících látek z vody, expertka na regenerativní medicínu a tkáňové inženýrství Lucie Bačáková a antropolog Viktor Černý. Získali Akademickou prémii – ocenění, které mohou obdržet jen jednou za život.
4. 11. 2022|

Začíná největší vědecký festival v Česku. Zdarma a po celé republice

Na kus řeči s mladými vědci, do laboratoří i chodeb badatelských institucí, na přednášky, workshopy i koncert či ochutnávku cizokrajných jídel – letošní ročník festivalu Týden Akademie věd láká návštěvníky po covidové pauze na plně prezenční program po celé republice. Začíná v pondělí 31. října a potrvá až do neděle 6. listopadu.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 20:11|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

V Česku vznikne Národní institut virologie a bakteriologie. Finance se mají investovat do lidí a přístrojů

Práce osmadvaceti vědeckých týmů v České republice, které studují viry a bakterie, bude podpořená 1,3 miliardy korun z evropských fondů. Vznikne Národní institut virologie a bakteriologie (NIBV), který propojí ústavy Akademie věd ČR, Univerzitu Karlovu a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Palackého v Olomouci. Cílem je připravit vědecké poznání na budoucí pandemie.
21. 6. 2022|

Mikroplasty, odolné bakterie nebo život v armádě. Akademie věd ocenila špičkový český výzkum

Vědci a vědkyně, kteří zkoumají geny přispívající k antibiotické rezistenci, motýlí společenstva i možnosti úpravy vody letos získali Prémii Otto Wichterleho. Akademie věd ČR (AV) ocenila 25 lidí. Prémii 330 tisíc korun převzali od předsedkyně AV Evy Zažímalové v pražské Lannově vile.
21. 6. 2022|

Geneticky upravené rostliny, energie i odolná společnost. Akademie věd představila priority na dobu českého předsednictví EU

Cílené genové úpravy plodin, podpora nízkoemisní energetiky a odolná společnost jsou hlavní témata, na které se chce Akademie věd ČR (AV) zaměřit při českém předsednictví v Radě Evropské unie. Na středečním zasedání Akademického sněmu v Praze to řekla předsedkyně AV Eva Zažímalová. Premiér Petr Fiala (ODS) označil podporu vědy za jednu z klíčových priorit vlády. Zdůraznil potřebu finanční stability výzkumných institucí.
20. 4. 2022|

Lidem, kteří by se rozhodli bojovat za Ukrajinu, bude garantována beztrestnost, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) na brífinku po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že lidem, kteří budou chtít bojovat za Ukrajinu, bude abolicí garantována beztrestnost. Uvedl také, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnou individuální schválení. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi a obvinili jednoho člověka kvůli veřejnému schvalování a ospravedlňování ruské agrese vůči Ukrajině. Dopustit se ho měl na internetu. Další dvě stovky případů vyšetřují.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:21|

Ruský útok vrací svět zpátky, obávají se akademici. Původem ruský šéfdirigent připomněl rok 1968

Zástupci kultury i akademické a vědecké obce odsuzují útok Ruska na území Ukrajiny. Opakuje se připomínka událostí srpna 1968, kdy bylo Československo vystaveno invazi vojsk Varšavské smlouvy. Odsouzení aktuální „násilné a dobyvačné politiky“ Ruska zaznělo i od rektorů českých univerzit a z Akademie věd, jejich reakce jsou spojené s nabídkou pomoci pro ukrajinské studenty a akademiky. Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka odslouží mši za mír. Některé kulturní instituce vyvěsily už dříve jako výraz své podpory ukrajinské vlajky.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 17:20|

Začíná popularizační festival Týden Akademie věd, nabídne víc než pět stovek akcí

V pondělí začíná vědecký festival Týden Akademie věd (AV). Program bude v Praze a na třiceti dalších místech v zemi, část se odehraje také on-line. Festival pod novým názvem navazuje na dosavadní Týden vědy a techniky AV. Nově také nemá jedno zastřešující téma, ale cílí na široké představení vědy a výzkumu. Vstup na akce je zdarma, někde je třeba rezervace. Festival končí 7. listopadu.
1. 11. 2021|

Když fotí vědci. Akademie věd ocenila nejlepší snímky letošního roku

Detailní části květu a pylová zrnka kopretin ovládly hlavní kategorii soutěže Věda fotogenická. Každoročně ji vyhlašuje Akademie věd České republiky, svými fotografiemi do ní přispívají vědci, kteří v ní pracují. Letos přibyly dvě nové kategorie, které na zúčastněné míří osobněji: Múzy ve vědě a Vědci a práce domácí. Ve čtvrtek si vítězky a vítězové převzali ocenění na slavnostní vernisáži. Výstava fotografií je přístupná pro veřejnost od 13. října v sídle Akademie věd ČR.
14. 10. 2021|

Prémii Otto Wichterleho letos získalo 24 mladých vědců a vědkyň

Odborníci zkoumající způsob ukládání trestů, obranu rostlin před hmyzem či cesty k udržitelnosti získali Prémii Otto Wichterleho. Akademie věd ČR (AV) letos ocenila 24 vědců a vědkyň, prémii téměř 450 tisíc korun v úterý převezmou od předsedkyně AV Evy Zažímalové v pražské Lannově vile.
28. 6. 2021|

Nový fond pomůže spolupráci českých vědců se špičkovou americkou univerzitou MIT

Nový fond podpoří spolupráci mezi vědci z Česka a prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT). Z tříletého programu MIT-Czech Republic Seed Fund půjde 300 tisíc amerických dolarů (zhruba 6,4 milionu korun) na náklady spjaté s výzkumnými cestami česko-amerických týmů.
28. 4. 2021|

Český virologický ústav se začíná rýsovat. Spolupracovat chce Akademie věd a Masarykova univerzita

V projektu možného centra pro virologii navázal spolupráci Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd (ÚOCHB) s Masarykovou univerzitou v Brně. Počítá se i s dalšími partnery. Stále je však třeba získat peníze na stavbu budovy. Pokud vznikne, spolupracovalo by pracoviště na převodu poznatků do praxe s Centrem translačního výzkumu, které plánuje zřídit ÚOCHB v těsné blízkosti, popsala předsedkyně Akademie věd (AV) Eva Zažímalová.
15. 3. 2021|

V čele Akademie věd zůstává Zažímalová, zvolila ji většina sněmu

Předsedkyní Akademie věd ČR by i v letech 2021 až 2025 měla zůstat Eva Zažímalová. V pondělní volbě pro ni hlasovalo 209 z 224 přítomných členů akademického sněmu. Volbu akademiků ještě projedná vláda, poté kandidátku jmenuje prezident Miloš Zeman. Své druhé funkční období by pak Zažímalová začala 25. března 2021.
7. 12. 2020|

Začíná Týden vědy a techniky, kvůli pandemii je on-line

Letošní ročník Festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd ČR bude kvůli pandemii koronaviru poprvé celý on-line. Od pondělí do neděle nabídne přednášky předních českých vědců, které budou stejně jako dokumentární filmy ke zhlédnutí zdarma na webu tydenvedy.cz. Jubilejní dvacátý ročník festivalu oslaví 130. výročí založení předchůdkyně dnešní Akademie věd ČR, připomene největší vědecké úspěchy jejích pracovníků a ukáže, jak jednotlivá pracoviště aktuálně přispívají v boji proti covidu-19.
2. 11. 2020|

Zemřel chemik Rudolf Zahradník. Bývalý předseda Akademie věd byl mentorem Angely Merkelové

Ve věku 92 let zemřel jeden ze zakladatelů české i středoevropské kvantové chemie Rudolf Zahradník. Oznámila to Akademie věd ČR. Zahradník byl předsedou akademie v jejích začátcích po rozdělení Československa i zakládajícím členem a předsedou Učené společnosti ČR. Byl také školitelem pozdější německé kancléřky Angely Merkelové.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 20:39|