TÉMA

Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Zemřel spisovatel Milan Kundera

Ve věku 94 let zemřel prozaik a esejista Milan Kundera. Proslavil se zejména romány Žert a Nesnesitelná lehkost bytí či souborem povídek Směšné lásky. Za hranicemi patřil spolu s Kafkou a Havlem k nejslavnějším českým rodákům. Býval opakovaně zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu za literaturu. Z obavy před špatným výkladem byl rezervovaný k překladům svých knih a rozhovory neposkytoval. Od roku 1975 žil a tvořil v Paříži, kde i zemřel. Informaci potvrdila Moravská zemská knihovna v Brně (MZK).
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:38|

Dlouho si nebyl jistý, že bude mít podporu, vzpomíná na zvolení Havla před 30 lety Žantovský

Před třiceti lety, 26. ledna 1993, se Václav Havel stal prvním českým prezidentem. Do funkce hlavy státu jej zvolila Poslanecká sněmovna, přesněji 109 poslanců. Šlo o velmi neklidnou dobu, kdy se Československo rozdělilo na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. Ani doma v Česku si Havel nebyl jistý, že dostane nadpoloviční podporu poslanců. V Událostech, komentářích na něj vzpomínali hosté, kteří byli Havlovi nejblíž.
28. 1. 2023|

Státní cenu za literaturu dostala Tučková, za překlad romanista Našinec

Státní cenu za literaturu letos získala jedenačtyřicetiletá spisovatelka Kateřina Tučková. Porota ji ocenila za román Bílá Voda a přihlédla i k její dosavadní literární tvorbě, která otvírá málo známá historická a společenská témata a pomáhá je zpřístupňovat veřejnosti. Laureátem Státní ceny za překladatelské dílo se stal romanista Jiří Našinec zejména za překlady Charlese Nodiera a Mircey Eliada a za všestranný přínos k popularizaci rumunské literatury. Ocenění ministerstva kultury si pak z nedělního slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla odneslo dalších šest osobností české kultury.
23. 10. 2022|

Pěvkyně Kožená a dirigent Rattle obdrželi čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění

Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle jsou novými čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ocenění v úterý osobně převzali v brněnském Divadle na Orlí. Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou uměleckou scénou. Uznávaný dirigent Rattle, manžel Kožené, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, je milovníkem a propagátorem české hudby.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:50|

Post rektora JAMU Oslzlý neobhájil, nahradí jej ředitel zlínského divadla Michálek

Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) bude ředitel Městského divadla ve Zlíně Petr Michálek, absolvent divadelní fakulty. V opakované volbě jako kandidát zvenčí porazil děkanku hudební fakulty Barbaru Marii Williovou. Akademický senát zasedal bez účasti veřejnosti, jednání se přenášelo přes internet.
9. 12. 2021|

Z Podzemní univerzity do čela JAMU. Petr Oslzlý slaví 75 let

V povědomí veřejnosti je divadelní dramaturg, scenárista a herec Petr Oslzlý, narozený 26. dubna 1945, nejvíce spojen s brněnským divadlem Husa na provázku. Na této scéně působil několik desítek let jako umělecký šéf, na inscenacích se podílel dramaturgicky i jako herec. Pět let také organizoval v Brně Podzemní univerzitu, pak začal přednášet sám. Od února 2018 je rektorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v Brně. Píše knihy o divadle a výtvarném umění.
24. 4. 2020|

Unikátní divadelní projekt pracuje s lidmi s Downovým syndromem. Redaktorka ČT ho půl roku mapovala

Režisérce Jitce Vrbkové se před šesti lety narodila dcera s Downovým syndromem. K nové situaci se tvůrkyně postavila jako k výzvě. Do svého divadelního souboru Aldente angažovala herce se stejnou diagnózou a vznikl unikátní projekt, který dokazuje, že inkluze dětí se syndromem do společnosti se daří. Právě o nich Česká televize natočila půlhodinový dokument Nejsme down autorky Ley Surovcové.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 21:29|

Mejerchold si zaslouží hold. Studenti JAMU připomínají popraveného ruského režiséra

Studenti činohry JAMU nazkoušeli inscenaci věnovanou jedné z nejvýraznějších osobností ruské avantgardy. Pod režijním vedením J. A. Pitínského vyprávějí o uměleckém vývoji režiséra Vsevoloda Emiljeviče Mejercholda a zároveň o bouřlivých ruských dějinách první poloviny minulého století.
11. 12. 2019|

Za těmi nejlepšími projezdili Evropu. JAMU nakoupila hudební nástroje za miliony

Nové hudební nástroje a technologie budou od pátku sloužit studentům Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU). Škola je nakoupila za téměř 70 milionů korun. Jsou mezi nimi moderní nástroje špičkových značek i vzory těch historických z různých období.
6. 12. 2019|

Na Vlastu Chramostovou vzpomínali i v Brně, kde se narodila, studovala a získala první angažmá

S Vlastou Chramostovou se loučila také veřejnost a herečtí kolegové v rodném Brně. Lidé na herečku vzpomínali zapálením svíček a položením květin ve dvoraně Městského divadla Brno, kde mohli vyjádřit soustrast také v kondolenční knize.
14. 10. 2019|

Zemřel herec Jiří Pecha. Četník z Balady pro banditu, revírník z Poslední leče i náladová Babička

Ve věku nedožitých pětasedmdesáti let zemřel herec Jiří Pecha. Divadelník, kterého proslavila mimo jiné hlavní role v revuální adaptaci Babičky Boženy Němcové, svůj profesní život spojil s divadlem Husa na provázku a spoluprací s Bolkem Polívkou.
28. 2. 2019Aktualizováno28. 2. 2019, 18:48|