TÉMA

Svátek

Ramadán skončil. Muslimové obdarovávají chudé

Muslimský svátek ramadán skončil. Tento měsíc dlouhý půst se završil 9. dubna svátkem Íd al-Fitr neboli svátkem přerušení půstu. Ten se slaví jeden až tři dny v závislosti na dané zemi a je znám například dobročinností, kdy se chudým a potřebným vyplácejí peníze jako gesto soucitu.
10. 4. 2024|

Přehledně: Velikonoce se blíží. Kdy si mohou Češi nakoupit a kdy budou obchody zavřené?

Potravinové řetězce či obchodní centra zůstanou na Velký pátek, který letos připadá na 29. března, otevřené. V sobotu pak platí běžná víkendová pracovní doba, stejně jako v neděli na Boží hod velikonoční. Nakoupit si v kamenných prodejnách ale Češi naopak nebudou moci na Velikonoční pondělí 1. dubna, podle zákona o prodejní době musí mít obchody nad dvě stě metrů čtverečních v tento den zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a železničních stanicích či autobusových nádražích.
27. 3. 2024|

Dar vodním bohům ničí řeky i moře. Organizátoři bojují proti znečištění využitím videoprojekcí

Každoročně se díky buddhistickému svátku Lój Krathóng rozzáří hladiny řek, potoků i kanálů. Lidé vypouštějí takzvané krathongy, kterými obdarovávají vodní bohy a děkují za to, že mohou cennou vodu využívat. Bohužel se tento svátek stal i událostí, kdy tisíce těchto krathongů ucpou vodní kanály a zanesou dno řek i moří. Organizátoři se snaží snížit množství odpadu tím, že využívají videoprojekci na vodní hladinu. Thajští mniši zase plovoucí košíky sbírají a recyklují jako krmivo pro zvířata.
29. 11. 2023|

„Možná poslední Den nezávislosti, jak ho známe.“ Izrael slaví 75 let existence ve stínu protestů

Izrael si připomíná 75. výročí vzniku židovského státu. Letošní oslavy však doprovází jedna z nejhlubších krizí v dějinách země. Demonstranti protestují kvůli sporné justiční reformě z pera vlády Benjamina Netanjahua pravidelně od začátku roku. Neodradilo je ani to, že kabinet její schvalování před měsícem odložil. Nezávislost Izraele byla oficiálně vyhlášena 14. května 1948, v zemi se ale slaví dle židovského kalendáře.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 22:25|

Súdánská armáda souhlasila s příměřím. Při bojích zemřel už čtvrtý humanitární pracovník

Súdánská armáda oznámila, že přistoupila na třídenní příměří, které má umožnit obyvatelům této africké země oslavit svátek íd al-fitr, jímž končí muslimský postní měsíc ramadán. Klid zbraní má začít ještě v pátek, píše agentura Reuters. Armáda předtím poprvé nasadila proti rebelům i pozemní jednotky. Střety si podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly 413 obětí a přes 3,5 tisíce zraněných.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 20:23|

Jednou za třicet let se setkají v Jeruzalémě. Věřící naráz slaví Ramadán, Pesach i Velikonoce, svátky doprovází napětí

Židé, muslimové a křesťané si letos v Izraeli připomínají nejvýznamnější svátky svých vyznání. Svátky ve městě, jež považují všechna tři náboženství za svaté, probíhají navíc v neobvyklém souběhu, který kontrastuje s vášněmi a násilím uprostřed Jeruzaléma po razii izraelské policie na Chrámové hoře.
6. 4. 2023|

Ulice ve Valencii ozdobily velké sochy ninot. Svátek Fallas je v plném proudu

Ve Valencii jsou oslavy svátku Fallas v plném proudu. Lidé vyrobili v rámci stejnojmenného každoročního festivalu karikatury známých osobností a tematické sochy a sousoší, které zesměšňují aktuální témata ve společnosti. Tyto několik metrů velké konstrukce z papíru a dřeva se pár dnů ukazují veřejnosti a 19. března se před zraky přihlížejících zapálí. Rozměrné stavby ninot se za doprovodu bujarých oslav nakonec v plamenech zhroutí pod vlastní vahou a obrátí se v prach. Slavnosti se konají na počest patrona tesařů a řezbářů svatého Josefa.
16. 3. 2023|

Na svátek Hólí hinduisté přivítali jaro a oslavili barvy

Hinduisté v Indii a Nepálu oslavili svátek Hólí. Ten začíná při úplňku měsíce a oslavuje příchod jara a barev. Svátek tradičně hýřil všemi barvami, oslavující nadšenci házeli do vzduchu barevný prach. Hólí začíná zapálením hranice večer před úplňkem.
8. 3. 2023|

V Kyjevě po půlnoci pracovala protivzdušná obrana, sirény zněly po celé Ukrajině

Kyjevem v sobotu při ruském vzdušném útoku otřásla řada výbuchů, při nichž zahynul nejméně jeden člověk. Mezi dvacítkou zraněných je i japonský novinář, uvedl starosta města Vitalij Klyčko. Ve všech oblastech na Ukrajině byl ohlášen letecký poplach. Ten se opakoval po půlnoci, kdy v Kyjevě pracovala protivzdušná obrana. Do země se přitom alespoň na svátky vrátila část lidí, které do zahraničí vyhnala ruská agrese. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že Rusku nebude odpuštěno.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 00:33|

Bez trhů a koncertů, ale v kostele i 25. prosince. Ruská agrese mění oslavy ukrajinských Vánoc

„Kdy slavíte Vánoce?“ Zatímco jinde by tato otázka vyvolala maximálně údiv, na Ukrajině je dlouhodobě předmětem diskuzí a sporů. V zemi přibývá lidí, kteří Vánoce slaví dvakrát, tedy jak v tradičním lednovém termínu, který vychází z juliánského kalendáře, tak v prosinci jako většina světových křesťanů. Roste také počet těch, kteří upřednostňují prosincový termín oproti dosud tradičnímu lednovému. Rovněž ukrajinská pravoslavná církev letos poprvé umožnila oslavy ve svých farnostech už 25. prosince. Částečně to zdůvodnila ruskou agresí, která se do oslav promítá i jinak.
25. 12. 2022|

Vánoce v bílém jsou spíše výjimkou než pravidlem. V posledních letech je ukusuje série teplých svátků

Bílé Vánoce jsou spíše sen než realita, a to dlouhodobě. Skutečnou ladovskou zimu Česko  o svátcích zažilo naposledy v roce 1981, podle meteorologů navíc v posledních letech na Štědrý den významněji stoupají teploty.
23. 12. 2022|

Na Dušičky posílí policejní hlídky. Strážníci varují před zloději i svátečními řidiči

Na svátek památky zesnulých očekávají hřbitovy větší množství návštěvníků. To může lákat zloděje, kteří se zaměřují na odložené tašky i cennosti ponechané v autech. Už na poslední říjnový víkend proto policisté a strážníci na mnoha místech v Česku posilují své hlídky, sdělili České televizi policejní mluvčí jednotlivých krajů. Na zvýšenou obezřetnost apelují také hasiči kvůli požárům ze hřbitovních svíček.
30. 10. 2022|

Muzea slaví svůj svátek. Návštěvníky žádají, ať dobrovolné vstupné věnují Ukrajině

Muzea, galerie a další kulturní instituce ve středu 18. května slaví po celém světě Mezinárodní den muzeí. Letošním tématem je „síla muzeí“. Je už tradicí, že v souvislosti s tímto svátkem nabízí řada z nich vstup do expozic zdarma. Česká muzea ale letos prosí návštěvníky, aby dobrovolným vstupným přispěli na záchranu památek ohrožených válkou na Ukrajině. Přispět mohou i ti, kteří se do expozic nevydají.
18. 5. 2022|

Pravoslavné Vánoce také oslavují narození Krista. Někde už skončily, v Rusku nebo v Česku právě začínají

Zatímco v římskokatolické tradici svátkem Tří králů končí vánoční období, pro pravoslavnou církev Vánoce 6. ledna teprve začínají. Na zahájení svátků se připravují například ve Františkových Lázních, kde v nejstarším pravoslavném svatostánku v Česku, chrámu svaté Olgy, ve čtvrtek v 18:00 začne vánoční bohoslužba. Obě církve –  římskokatolická i pravoslavná – jsou křesťanské. Liší se v několika věcech, například v projevu při bohoslužbách nebo v používaném kalendáři.
6. 1. 2022|

Očkovací centra o svátcích omezí provoz, někde lidé vakcínu nedostanou

Nechat se naočkovat proti covidu-19 během vánočních svátků nebo na přelomu roku může být pro zájemce obtížnější. Očkovací centra bez registrace, kam je možné přijít bez objednání, totiž omezují provoz, nebo zavřou úplně. Pracovní režim mění na svátky i očkovací místa s nutnou rezervací – a také místa, kde se mohou lidé nechat před cestou za rodinou nebo do zahraničí otestovat.
23. 12. 2021|

Na vlaky před Vánoci zbývají na některých spojích poslední jízdenky

Jízdenky na vlaky před Vánoci jsou na některých spojích už téměř vyprodané, největší zájem je tradičně o cesty na Slovensko a na Moravu. Železniční dopravci proto posilují jejich kapacitu. Oproti sezoně před pandemií je ale celková vytíženost vlaků nižší, jen České dráhy evidují třicetiprocentní pokles oproti Vánocům roku 2019. Další dopravci sledují obdobný trend, České televizi to potvrdily čtyři oslovené železniční společnosti.
18. 12. 2021|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

Začínají se prodávat svatomartinská vína, v Brně se uskutečnil největší košt

Ve čtvrtek se začala prodávat svatomartinská vína letošního ročníku. Podle posledních údajů Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně propůjčuje vybraným vínům, půjde letos do prodeje rekordní množství 2,34 milionu lahví. Stovky lidí hodinu před polednem zaplnily brněnské náměstí Svobody, aby si společně přiťukly. Akce podobného druhu se konají po celém Česku.
11. 11. 2021|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

Hinduisté na nepálském festivalu uctívají své psy barvami, věnci nebo pamlsky

Zbožní hinduisté považují psa za posla boha smrti Jamy a věří, že uctívání tohoto zvířete činí božstvo spokojeným. Proto v Nepálu, kde hinduismus vyznává přibližně osmdesát procent obyvatel, o svátku Tihár věnují jeden den oslav právě nejlepšímu příteli člověka. Obvykle velebí své psy koupelemi, květinovými věnci nebo speciálními pamlsky. Nepálská policie při této příležitosti uspořádala přehlídku, na které se psy předvedla vyhledávání narkotik, zločinců nebo ukrytých výbušnin.
3. 11. 2021|

Židovský svátek Sukot připomíná putování na poušti a přebývání ve stanech. Oslavuje také sklizeň

Tradiční svátek zvaný Sukot, nebo též Svátek stanů (či stánků, ale také Svátek sklizně), který slaví Židé, odráží v historii více významů. Tím nejdůležitějším je pohanská oslava podobná dožínkám, kdy zemědělci žili přímo na polích ve stanech, v posledním období před sklizní. Neméně důležitým je ale i význam náboženský. Rabíni připomínají biblický příběh, kdy Židé putovali z Egypta směrem k území dnešního státu Izrael a během čtyřicetiletého exodu bydleli ve stanech. Svátek se slaví sedm dní a letos připadl na období od 20. do 27. září.
23. 9. 2021|

Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|

Čína a Rusko se zřejmě nebudou moci podílet na dostavbě Dukovan, schválili poslanci

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv účastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Sněmovna to schválila s úpravami Senátu, který doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Poslanci také schválili povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Dali zelenou také stotisícové pokutě a zákazu účasti na sportovních utkáních těm, kteří budou na stadionech používat pyrotechniku.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:27|

Veselé figuríny z kartonu se zpozdily o půlrok. Obyvatelé Valencie slaví svátek Las Fallas

Španělský svátek Las Fallas se slaví na počest svatého Josefa v polovině března. Ulice Valencie se v té době pravidelně zaplní stovkami barevných figurín, které jsou vyrobeny z kartonu, sádry a dřeva. Ninot, jak se také sochy nazývají, se letos veřejnosti představují s půlročním zpožděním. Ohňostroje a oslavy v ulicích se přesunuly z obav před šířením covidu-19 až na začátek září.
5. 9. 2021|