TÉMA

Teplotní rekord

Letošní březen byl nejteplejším v historii měření, uvedla služba Copernicus

Březen letošního roku byl nejteplejší v historii měření, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Je to už desátý nejteplejší měsíc v řadě. Průměrná teplota vzduchu při zemském povrchu v březnu dosahovala hodnoty 14,14 stupně Celsia.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 07:25|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

Kvůli saharskému prachu platí ve třech krajích smogová situace, přetrvat může i v dalších dnech

Do Česka se od sobotní noci dostalo velké množství saharského prachu. Zhoršil ovzduší a zamlžil oblohu. Největší problémy způsobil prach na jihu Čech, kde meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Ta platí také na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, večer ji vyhlásili meteorologové také v Brně. Podle meteorologů můžou v atmosféře zůstávat vysoké koncentrace prachu i v dalších dnech, smogová situace tedy může nastat i v jiných krajích.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 22:00|

Únor byl nejteplejší v historii. Meteorologové naměřili rekordní hodnoty i na hladinách oceánů

Letošní únor byl celosvětově nejteplejší v historii měření. Uvedla to meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná únorová teplota u zemského povrchu činila 13,54 stupně Celsia, a byla tak o 0,81 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Průměrné denní teploty na hladině světových oceánů minulý měsíc také pokořily rekordy.
7. 3. 2024|

Na třiadvaceti místech v Česku padl teplotní rekord

Nejvyšší teplotu pro 16. únor v Česku zaznamenalo 23 ze zhruba 165 míst, kde se měří alespoň třicet let. Rekordní teploty jsou hlavně ze Šumavy. Nejvýše z dlouhodobě měřících meteorologických stanic v pátek teplota vystoupala ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde teploměr ukázal 17,4 stupně Celsia. Vyplývá to z informací, které na Facebooku zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
16. 2. 2024|

Labe ve Vestřevi na Trutnovsku vystoupalo na nejvyšší povodňový stupeň

Déšť rozvodnil řeky a podvodňové stupně byly v neděli večer na 32 místech Česka. Na nejvyšším, třetím stupni, tedy stavu ohrožení, bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Řeka krátce před 20. hodinou klesla na druhý stupeň, poté znovu stoupla. Nejvyšší povodňový stupeň hrozí také na horním toku Moravy a jeho přítocích. Druhý stupeň platil na šesti místech a první, tedy bdělost, na čtyřiadvaceti místech, vyplynulo z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 23:48|

Teplotní rekordy padly na třetině stanic. V Lednici bylo 15,5 stupně

Teplotní rekordy pro 10. únor padly zhruba na třetině dlouhodobě měřících stanic v zemi. Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili 15,5 stupně Celsia. O dvě desetiny stupně chladněji bylo ve Strážnici na Hodonínsku a na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách, řekl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 17:28|

V Česku bylo místy 24 stupňů. Nové teplotní rekordy má třetina stanic

Sobota byla stejně jako pátek v Česku nadprůměrně teplá, nové rekordy má třetina ze 160 stanic, kde se měří aspoň třicet let. Nejtepleji bylo ještě v noci v Karviné, kde teploměr ukázal 24,3 stupně Celsia. Odpoledne bylo 24 stupňů v Opavě a Pohořelicích na Brněnsku. Teplotní rekord velmi pravděpodobně padl v pražském Klementinu, kde se údaje zaznamenávají od roku 1775. Dosavadní maxima, která se v sobotu přepisovala, byla často z roku 2019, řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 18:40|

Teploty v úterý atakovaly tropickou třicítku. Letní počasí v noci ukončí studená fronta

Česko v úterý zažilo jeden z nejteplejších říjnových dnů v historii. Čtvrtina ze 164 stanic, které fungují alespoň třicet let, zaznamenala nejvyšší říjnovou teplotu od začátku měření. Rekord pro 3. říjen pak padl na 96 stanicích. Nejvyšší teplota byla v Dobřichovicích a Doksanech, kde meteorologové odpoledne naměřili 29,8 stupně Celsia. Také letošní září se v pražském Klementinu zapsalo jako nejteplejší od počátku měření na této stanici, tedy od roku 1775. Po nynějších mimořádně teplých dnech však dorazí do Česka v úterý večer a v noci studená fronta, kterou doprovodí silný vítr.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:01|

Na devíti místech v Česku padly teplotní rekordy. Rtuť vyšplhala i nad třicet stupňů

Česko má za sebou velmi teplý den. Rekordy pro 9. září padly na devíti ze 163 meteorologických stanic, které fungují alespoň třicet let. Na pěti místech se pak teplota vyšplhala alespoň na tropických třicet stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Praze-Komořanech, a to 30,4 stupně Celsia. Pro tuto stanici to ale rekord nebyl. Informoval o tom Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
9. 9. 2023|

Teplotní rekordy padly třetí den v řadě, tropická byla i noc. Výstraha před vedry platí dále

I v pondělí padly v částech Česka teplotní rekordy, stalo se tak třetí den v řadě. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci – 36,5 stupně Celsia. Meteorologové rovněž prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země pak až do středy. Zároveň varovali před tím, že v pondělí odpoledne a večer hrozí v Česku silné bouřky. Mají být ale spíše lokální, proto nadále zůstává v platnosti i výstraha před rizikem vzniku požárů. Česko zažilo z neděle na pondělí tropickou noc, kdy teploty v některých místech neklesly pod dvacet stupňů. I to znamenalo na několika místech rekord.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 20:20|

Sever Číny zasáhla rekordní vedra. V této oblasti jsou neobvyklá

V čínském hlavním městě Pekingu v pátek teplota vystoupala na 39,4 stupně Celsia, což je pro polovinu června rekordní hodnota. Vlny veder nejsou v červnu v Číně ničím neobvyklým, zpravidla ale postihují suchý západ a jih země. Nyní se s horkem potýká také sever. Horka nutí k většímu využívání klimatizace, což zatěžuje elektrickou síť.
16. 6. 2023|

Padaly teplotní rekordy. I o sedm stupňů

V Česku v sobotu padaly teplotní rekordy, bylo i přes 18 stupňů Celsia. V Krásném Údolí na Karlovarsku, kde bylo nejtepleji, naměřili meteorologové 18,2 stupně. Teplo bylo hlavně ve vyšších polohách na západě země. Už v předchozích týdnech se v Česku objevila inverze, kdy bylo na horách mimořádně teplo a v nižších polohách chladněji.
12. 11. 2022|

Padaly teplotní rekordy. Rtuť se pohybovala až kolem 24 stupňů

V Česku v pátek padaly teplotní rekordy. Nové maximum pro 28. říjen zaznamenalo zhruba dvacet ze 160 meteorologických stanic, které fungují alespoň třicet let. Nejtepleji bylo ve Vimperku, kde bylo naměřeno 24,3 stupně Celsia. V tomto případě to ale nový rekord nebyl. Informoval o tom Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nad dvacet stupňů se rtuť vyšplhá i o víkendu.
28. 10. 2022|

Vedro vládne Česku. V Řeži bylo téměř 37 stupňů, historické rekordy padly v Krkonoších i na Šumavě

Více než šestatřicet stupňů ukazovaly ve středu odpoledne teploměry zejména na severozápadě a ve středu Čech. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy – 36,9 stupně Celsia. Bylo to o necelé dva stupně více než v úterý. Období veder ale ještě nekončí, i když středa byla patrně jeho vrcholem. Přes třicet stupňů bude i ve čtvrtek, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Ruku v ruce s vedrem jdou požáry, s nimiž bojují hasiči hlavně na západě Čech.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:42|

Chladný říjen překvapil letním dnem

Říjen byl letos zatím spíš chladnější než normálně, minulý týden na horách už celý den mrzlo a sněžilo. Po neděli následovalo oteplení a ve středu teploty doslova vystřelily k číslům, jaká jsme měřili naposledy na konci září. Téměř polovina meteorologických stanic se záznamy dlouhými 30 let a víc ve středu oznámila rekord pro 20. říjen.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 21:37|

V následujících dnech se oteplí, ve středu mohou padat i teplotní rekordy

Příliv studeného vzduchu slábne. Teplota se ve čtvrtek odpoledne ještě většinou nedostala nad 10 stupňů. Od pátku se ale díky teplejšímu oceánskému proudění oteplí. V příštím týdnu mohou padat na některých místech i teplotní rekordy. Nejteplejším dnem bude středa.
14. 10. 2021|

V Evropě zřejmě padl teplotní rekord. Na Sicílii naměřili 48,7 stupně

Italští meteorologové zaznamenali na Sicílii zřejmě nejvyšší teplotu dosud změřenou v Evropě. Po poledni dosáhla 48,7 stupně Celsia. Oficiálně nejteplejší místo v Evropě jsou dosud Atény, kde meteorologové v roce 1977 naměřili rovných 48 stupňů. Uznání maxima ze Sicílie jako nejvyšší evropské teploty ale ještě není úplně jisté, meteorologové musí prověřit všechny okolnosti včetně toho, jestli přístroje fungovaly správně.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 20:06|

Denní teploty zůstanou o víkendu nad třicítkou. Meteorologové varují před požáry

Třicetistupňové vedro zůstane v Česku minimálně do víkendu. V pátek bude na většině území přes 31 stupňů, v Plzeňském a Ústeckém kraji budou odpolední teploty místy překračovat až 34 stupňů. V neděli lze očekávat ojediněle až 36 stupňů, uvedl ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli teplému a suchému počasí podle nich současně vzrostlo ve všech krajích riziko vzniku a šíření požárů.
17. 6. 2021|

Úterní teploty dosáhly k 20 stupňům. Na třetině stanic překonaly rekord

Na 14 místech v úterý naměřili meteorologové dosud nejvyšší únorovou teplotu. Nejtepleji bylo stejně jako v pondělí v šumavském Vyšším Brodě, kde teploměr ukázal rovných 20 stupňů Celsia. Teplotní rekord pro 23. února padl téměř na třetině ze stanic měřících alespoň 30 let, řekla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
23. 2. 2021|

Úterní teploty překonaly rekordy. V Lednici bylo dvacet stupňů

Dosavadní rekordy překročily v úterý teploty na desítkách míst v Česku. Nová maxima má zhruba 35 ze 150 stanic měřících alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v jihomoravské Lednici, kde teploměr ukázal rovných 20 stupňů Celsia.
3. 11. 2020|

Česko má za sebou nejteplejší den od začátku roku. Vedro utnuly večerní bouřky

Zatím nejvýše od začátku roku vystoupaly v pátek teploměry, na několika místech padly i denní historické teplotní rekordy. Nebylo jich ale mnoho, protože první polovina července bývá horká obvykle. Nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí, kde naměřili 34,2 stupně Celsia, přes 33 stupňů naměřili meteorologové na dalších sedmnácti stanicích. Horký den ale ukončily prudké bouřky, které přecházejí republikou. Na Vysočině padaly i dvoucentimetrové kroupy.
10. 7. 2020Aktualizováno10. 7. 2020, 21:04|

Na Šumavě naměřili přes 26 stupňů. Rekordní teploty se objevily na stovce stanic

V Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku a ve Vyšším Brodě naměřili v pondělí meteorologové shodně 26,4 stupně Celsia. Jedná se o nejvyšší hodnotu na celém území republiky. Teplotní rekordy pro 21. říjen ovšem byly překonány na řadě míst Jihočeského kraje. Podle meteorologů byla průměrná denní teplota v regionu o sedm až osm stupňů Celsia vyšší než dlouhodobý standard. Maxima se ale překonávala i jinde v Česku.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 17:35|
Počasí

Staré rekordy v ohrožení. Přichází babí léto

Meteorologové očekávají příchod babího léta. Během víkendu by se Česko mohlo dočkat i překonání teplotních rekordů. Padnout mohou i některé velmi staré hodnoty naměřené v pražském Klementinu – rekord pro 13. říjen je z roku 1791.
10. 10. 2019|