TÉMA

Bukurešťská devítka

Představitelé zemí bukurešťské devítky vyzvali k posílení pomoci Ukrajině

Devět členských států NATO včetně Česka očekává, že červencový summit Aliance ve Vilniusu rozhodne o posílení politické a praktické podpory Ukrajiny, která se od loňska brání ruské invazi. Ve společném prohlášení to uvedli vrcholní politici zemí východního křídla NATO, kteří se v úterý sešli na společném jednání v Bratislavě. Česko na setkání zastupoval prezident Petr Pavel, podle kterého by si měli spojenci vyjasnit postoj k Rusku již před skončením války. Na summitu promluvil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 16:58|

Slovensko dočasně zavede hraniční kontroly, týkat se budou i Čechů

Slovensko od 24. května do 8. června zavede kontroly na hranicích se sousedními státy EU včetně Česka a také na mezinárodních letištích. Podle materiálu ministerstva vnitra je kromě jiného důvodem konání mezinárodní bezpečnostní konference Globsec.
26. 4. 2023|

Ukrajina chce mír, to Putin musí stáhnout svá vojska, prohlásil premiér Heger v rozhovoru pro ČT

Petr Pavel vyrazí na svou první zahraniční cestu v roli prezidenta na Slovensko. Tamní premiér Eduard Heger ve speciálních Událostech, komentářích řekl, že to bude návštěva přátelská, ale i pracovní. Společné jednání mají plánované také vlády obou zemí, odehraje se 3. dubna. Zmínil se také o důležitosti podpory Ukrajiny napadené Ruskem.
10. 3. 2023|

Víte, co je v sázce pro svobodu světa, řekl Biden na jednání s východním křídlem NATO

Ve Varšavě jednal americký prezident Joe Biden s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), která sdružuje země východního křídla NATO. Schůzka se konala v předvečer prvního výročí obnovené invaze na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo 24. února 2022. Za Česko se zúčastnil premiér Petr Fiala (ODS), který jednal také bilaterálně se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Po jednání překvapivě představil detailní seznam zbraní, které Česko od začátku invaze Ukrajině poskytlo. Vládní vojenská pomoc činí celkově deset miliard korun a zbraně za dalších třicet miliard korun poslal napadené zemi obranný průmysl.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 23:05|

Česká vojenská pomoc Kyjevu vyšla na deset miliard. Pomáhá modernizovat i naši armádu, říká Fiala

Česká republika dosud poslala Ukrajině zbraně za deset miliard korun. Po jednání východního křídla Severoatlantické aliance s americkým prezidentem Joe Bidenem to řekl český premiér Petr Fiala. V rozhovoru pro ČT doplnil, že celková česká pomoc za rok války dosahuje čtyřiceti miliard korun, a vyzdvihl, že obměna techniky prostřednictvím darů Ukrajině pomáhá modernizovat i českou armádu.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 20:41|

Putin se setkal s naší železnou vůlí, budeme hájit právo lidí žít bez agrese, řekl Biden ve Varšavě

Podpora Ukrajiny nepoleví, NATO zůstane jednotné – to byla hlavní sdělení projevu amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. Předcházela mu schůzka s polským protějškem Andrzejem Dudou. Mluvili zejména o otázkách bezpečnosti v Polsku a Evropě v kontextu ruské agrese vůči Ukrajině. Ukrajinu navštívila v úterý italská premiérka Giorgia Meloniová.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 18:30|

Biden navštíví Polsko, setká se s představiteli bukurešťské devítky

Americký prezident Joe Biden navštíví od 20. do 22. února Polsko, kde se setká se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí takzvané bukurešťské devítky, mezi nimiž je i Česká republika. Tématem jednání bude mimo jiné pomoc Ukrajině.
10. 2. 2023|

USA se podle Bidena nechystají kvůli Ukrajině vyslat do oblasti vojáky

Americký prezident Joe Biden vyloučil možnost, že by USA vyslaly svoje vojáky na obranu Ukrajiny, protože země není členem NATO. Dodal, že v úterním rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem varoval před dosud nevídaně tvrdými ekonomickými sankcemi v případě ruské agrese a že věří, že Putin jeho zprávu pochopil. Biden rovněž očekává brzké jednání zástupců Ruska a zemí NATO o situaci na ukrajinských hranicích. Jednat o Ukrajině bude rovněž s bukurešťskou devítkou, kam patří i Česko.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 19:52|

Po odchodu NATO vzniknou v Afghánistánu inkubátory teroristů, varoval Zeman

Český prezident Miloš Zeman při schůzce s kolegy z dalších osmi členských zemí NATO ze střední a východní Evropy obhajoval alianční misi v Afghánistánu. Na Twitteru to uvedl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák, který se setkání účastnil. Současná jednání USA s hnutím Taliban jsou podle českého prezidenta riskantní.
28. 2. 2019|