TÉMA

Hokej

Hokejový zákaz pro Rusy a Bělorusy potrvá i v sezoně 2024/25, rozhodla federace

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) nepustí zpět do soutěží reprezentační týmy ani kluby Ruska a Běloruska. Oběma zemím prodloužila zákaz startů na svých akcích i pro další sezonu 2024/25, Bělorusko tak přijde i o účast v olympijské kvalifikaci. IIHF o rozhodnutí informovala na svém oficiálním webu.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:14|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

Jednatel zlínského hokeje Hamrla rezignoval kvůli obvinění z krácení daní

Jednatel zlínského hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla ve čtvrtek rezignoval na funkce v klubu, byl také generálním manažerem. Informoval o tom zlínský primátor Jiří Korec (ANO). Město má v hokejovém klubu 49procentní podíl. Hamrla je jedním z devíti lidí a čtrnácti firem, které kriminalisté ve středu obvinili v souvislosti s trestným činem krácení daně, poplatku a podobné povinné platby.
22. 6. 2023|

Padla obvinění z krácení daní, mimo jiné mu čelí manažer zlínského hokejového klubu Hamrla

Zlínští policisté obvinili devět fyzických a 14 právnických osob z trestného činu krácení daně, poplatku a povinné platby ve formě spolupachatelství. Škodu vyčíslili na 20 milionů korun. Mezi obviněnými je generální manažer hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla a jeho otec, podnikatel Vladislav Hamrla. Podle vyjádření zlínského hokejového klubu trestná činnost nesouvisí s jeho hospodařením.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 15:04|

Pardubičtí zastupitelé schválili změny v připravovaném územním plánu. Umožní projekt podnikatele Dědka

Těsnou většinou v pondělí zastupitelé Pardubic schválili pořízení změny územního plánu. Žádal o ni podnikatel a majoritní vlastník HC Dynamo Petr Dědek. Na Cihelně chce stavět kromě jiného multifunkční halu, hotel nebo tréninkovou halu, podle něj je to investice za pět miliard korun. Zastupitelstvo má 39 členů, na pondělním hlasování jich bylo přítomno 37 a pro hlasovalo 21 z nich.
19. 6. 2023|

Z NHL je reklama na válku, chci pomoci ukrajinskému hokeji, říká Hašek

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek osobně podpořil sportovce na Ukrajině. Olympijský vítěz z Nagana se od počátku masivní ruské invaze ostře vymezuje proti účasti ruských i běloruských reprezentantů v mezinárodních soutěžích. „NHL je dnes bohužel reklamou na válku,“ řekl v Událostech, komentářích s tím, že zámořská soutěž by měla pomoci s obnovou Ukrajiny.
10. 6. 2023|

Ukrajinský hokej bojuje o přežití, většina hráčů musela narukovat

O víkendu skončilo hokejové mistrovství světa v lotyšské Rize. Zatímco úspěšné týmy slavily, ukrajinští hokejisté doma řeší nejhlubší problémy. Kvůli ruské agresi se tu totiž hraje o celou budoucnost tohoto donedávna oblíbeného sportu.
31. 5. 2023|

Život mu zachránil dárce kostní dřeně. Teď se Weitz snaží, aby se do registru zapsalo více lidí

Jediným způsobem léčby pacientů s poruchou krvetvorby je v některých případech transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce. Sedmnáctiletému Sebastianu Weitzovi, který onemocněl leukemií, zachránil život darováním kostní dřeně neznámý člověk. Nyní se Weitz snaží motivovat ostatní, aby se zapsali do registru dárců. V Česku jich v tuto chvíli je 150 tisíc, podle lékařů je to málo. Zhruba deset procent nemocných vhodného dárce nenajde.
9. 2. 2023|

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

Finsko zmrazilo majetek dalšímu oligarchovi. Má vazby i na Česko

Finsko zmrazilo majetek oligarchovi Gennadiji Timčenkovi, který v Helsinkách mimo jiné spoluvlastní sportovní arénu, ale má vazby i na Česko. Blízký spojenec Vladimira Putina prostřednictvím svých firem založil v Praze pobočku společnosti Gunvor, která obchoduje se zemním plynem. Podnikal také s Romanem Popovem stíhaným kvůli krachu Česko-ruské banky.
26. 12. 2022|

Na hokejový šampionát se vrací fanoušci. Zájem o přenosy ale očekávají i v restauracích

Ve Finsku začalo mistrovství světa v hokeji, po třech letech opět s diváky na tribunách. Předloni byl šampionát kvůli covidové pandemii zrušený a loni se hrál před prázdným hledištěm. Po téměř sedmdesáti letech budou na turnaji poprvé chybět ruští hokejisté. Jejich tým byl stejně jako Bělorusko vyloučen kvůli vojenské agresi vůči Ukrajině. Češi vstoupí do turnaje v sobotu odpoledne proti Velké Británii. Všechny zápasy světového šampionátu nabídne Česká televize divákům v přímých přenosech.
13. 5. 2022|

Bývalý hokejista Čechmánek dostal u soudu za podvod nepravomocně podmínku

Zlínský krajský soud nepravomocně uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Jednapadesátiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozilo mu až osm let vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 11:23|

Olympiádu v Pekingu čekají tvrdá proticovidová opatření. Česko chce letos napravit reputaci

Zimní olympijské hry v Pekingu startují za třiadvacet dní a čínské úřady podnikají řadu kroků, aby je pandemie narušila co nejméně. Hlediště zůstanou bez zahraničních diváků, sportovce čekají přísné izolace. Na olympiádu se chystají i čínští hokejisté, třebaže tomuto sportu příliš neholdují.
13. 1. 2022|

Brno zřejmě dostane až 300 milionů na hokejovou halu, Zlín sportovní agentura odmítla

Národní sportovní agentura zřejmě přispěje Brnu na stavbu hokejové haly až 300 milionů korun. Projekt postoupil do poslední fáze schvalování. O přesné částce se ještě rozhodne. Informaci jako první přinesl server Seznam Zprávy, České televizi ji potvrdil další zdroj. Jedním z odmítnutých žadatelů je pak Zlín. Dalších deset let se tak komfort pro tamní hráče i diváky prakticky nezmění.
6. 1. 2022|

Vrchní soud v Olomouci výrazně zpřísnil trest za smrt hokejového fanouška z Havířova

Olomoucký vrchní soud výrazně zpřísnil Davidu Slonkovi trest za smrt hokejového fanouška, kterého jako člen ochranky napadl po vyvedení z havířovského zimního stadionu. Dvaadvacetiletému muži původně ostravský krajský soud uložil tříletou podmínku, odvolací soud mu trest zvýšil na pět let vězení. Člen ochranky dal silně opilému muži facku, po které fanoušek upadl a uhodil se hlavou o zem. O dva dny později v nemocnici zemřel.
14. 12. 2021|

Kraj Vysočina dá půl miliardy na stavbu multifunkční haly v Jihlavě

Kraj Vysočina přispěje na stavbu Horácké multifunkční arény v Jihlavě půl miliardou korun. Návrh krajské rady v úterý zastupitelé kraje schválili 29 hlasy z celkových 38. Stavbu s předpokládanými náklady okolo jedné a půl miliardy korun připravuje město. Jednou z podmínek poskytnutí krajské dotace je to, že Jihlava zajistí peníze na celý projekt. Ucházet se bude také o státní dotaci.
15. 6. 2021|

Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i jeho příspěvek společnosti. Po podnikatelově úmrtí klesaly na pražské burze akcie

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman, upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Po oznámení úmrtí na pražské burze také klesaly ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:41|

Sport v Ostravě přijde kvůli covidu o desítky milionů korun. Kluby budou škrtat

Kvůli dopadům covidu a úpravám daňového balíčku přijdou sportovní kluby v Ostravě o 25 milionů korun. Vedení krajského města omezí dotace do sportu a tělovýchovy až o dvacet procent. Kluby nyní zvažují, kde budou škrtat. V některých případech se dokonce loučí s klíčovými hráči. Šetřit budou i velké kluby jako fotbalový Baník nebo hokejové Vítkovice.
8. 1. 2021|

Z miláčků národa se stali nepřátelé státu. Před 70 lety režim zničil zlatou hokejovou generaci

Politické procesy komunistického režimu tvrdě zasáhly také oblast sportu. Před 70 lety proběhl v Praze vykonstruovaný soud „proti Modrému a spol.“ s jedenácti československými hokejisty, z nichž osm bylo mistry světa. Všichni byli po dvou dnech líčení za nepřítomnosti veřejnosti odsouzeni za velezradu a špionáž. Výše trestů se pohybovala od osmi měsíců až po 15 let.
7. 10. 2020|

Maximálně dva tisíce lidí na venkovních akcích, uvnitř do tisíce, Prymula shrnul nová opatření

Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí maximálně na 2 tisíce lidí. Uvnitř jich může přijít nejvíce tisíc. Problémem jsou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) i kontakty lidí po zápasech. Provozní doba restaurací a barů bude omezena do 22 hodin jen na 14 dní. Pod vlivem alkoholu jsou tam podle něj lidé více v kontaktu.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 18:34|

Vznikají první centra sportovní kardiologie. Mají zabránit zbytečné smrti sportovců

V Česku začala fungovat první centra sportovní kardiologie, a to v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, v Třinci a Olomouci. Čtvrté pracoviště v pražském Motole je určené pro děti. Lékaři se v nich soustředí na odhalování srdečních vad, které někdy končí i tragickou smrtí velmi mladých sportovců.
12. 7. 2020|

Novým většinovým majitelem hokejových Pardubic se stal Dědek

Zastupitelé Pardubic schválili očekávaný prodej většinového podílu v hokejovém Dynamu. Východočeský klub nově převezme podnikatel Petr Dědek. Město se zavázalo ve smlouvě na 15 let zlepšit finanční situaci klubu, pravidelně přispívat na jeho provoz a vytvořit mu výhodné podmínky.
9. 6. 2020|

15 let ČT24: Havárie letadla s hokejisty Jaroslavle

Tragická nehoda letadla s hokejisty Jaroslavle si v roce 2011 vyžádala 44 obětí. Mezi nimi byli i tři čeští mistři světa. Případ sledoval Jan Lajčák.
4. 5. 2020|

Prostějov chce postavit hokejové šatny za 90 milionů. Předražené, namítá opozice

Více než 90 milionů mají stát šatny pro mladé hokejisty v Prostějově. Budova je důvodem sporů mezi vedením města a opozicí, která kritizuje nejen cenu šaten, ale i podklady k vystavené veřejné zakázce. Ty jsou podle ní nejasné. Podle prostějovské koalice nepřesnosti vznikly přepracováním starého projektu a náklady odpovídají aktuální ceně stavebních prací.
11. 2. 2020|