TÉMA

Tomki Němec

Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.
10. 3. 2024|

Velký vlastenec a laskavý člověk, vzpomínali na Schwarzenberga Žantovský a Němec

Karel Schwarzenberg byl po smrti Václava Havla nejvýraznější postavou na české veřejné a politické scéně, řekl v pořadu Události, komentáře jeho kamarád a bývalý ředitel Havlovy knihovny a velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii Michael Žantovský. „Byl to nesmírně laskavý a hodný člověk,“ uvedl fotograf Tomki Němec. Někdejší ministr zahraničí Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.
14. 11. 2023|

Fotografie je pro mě celoživotní dobrodružství. Neumím o tom psát, proto radši fotím, říká Tomki Němec

Několik let pracoval jako osobní fotograf prezidenta Václava Havla. Že ho lidé spojují hlavně se snímky prvního českého prezidenta, Tomkimu Němcovi v minulosti vadilo, zpětně to ale vnímá tak, že se nic lepšího nemohlo stát. „Jsem fatalista,“ myslí si o sobě fotograf, kterého fascinují obyčejní lidé. „Přitahuje mě běžný život a naše role v něm,“ vysvětluje. V podcastu Background ČT24 mluví o svém dětství v Egyptě i o české fotografické scéně.
15. 12. 2022|

Václav Havel byl dobrý brach, nepochybuje prezidentův dvorní fotograf Tomki Němec

Dvě zřejmě nejznámější fotografie Tomkiho Němce, na nichž zachytil Václava Havla, vznikly v roce 1990 na portugalské pláži. Na jedné prezident uskakuje před nečekanou vlnou, na druhé odchází – obrácen zády k objektivu a čelem k nedozírné spoustě oceánu. Skutečně Václav Havel odešel 18. prosince před deseti lety. Jeho dvorní fotograf Tomki Němec na něj při té příležitosti zavzpomínal v Interview ČT24.
13. 12. 2021|
Newsroom ČT24

Známí fotografové odmítli účast na Czech Press Photo, prý ztratilo kredit. Ředitelka se brání

Letošního ročníku Czech Press Photo se nezúčastníme, oznámilo několik předních českých fotografů. Soutěž kritizovali už loni, když zvítězila amatérská fotografie orangutanů z Bornea. Podle nich se ale od té doby nic nezměnilo. Ředitelka soutěže se brání – k úpravě pravidel prý došlo.
21. 9. 2019|
Newsroom ČT24

Digitální technologie fotožurnalismus změnily, ale úplně ho nezničí, shodují se fotografové

Ve čtvrtek byly vyhlášeny nejlepší novinářské fotografie loňského roku – World Press Photo 2019. Jde o největší a nejprestižnější soutěž pro fotožurnalisty. Právě o jejich oboru se ale mluví jako o ohroženém. Pro noviny a časopisy je často levnější vybavit píšící redaktory mobilními telefony a zaplatit agenturní fotografie. Jak digitální technologie ovlivnily fotožurnalismus? Tématu se bude věnovat Newsroom ČT24 ve 22:02.
14. 4. 2019|

Koudelku v Národní galerii střídají další hvězdy české fotografie, na programu je i mystifikace StB

Národní galerie Praha ve čtvrtek večer zahájí novou výstavní sezonu. Veletržní palác představí vloni založený fotografický spolek 400 ASA. Ze současného umění ukáže práce Adély Babanové nebo třeba britského dokumentaristy Adama Curtise. V dubnu začne výstava Josefa Šímy a květen bude patřit výstavě Sasko-Čechy: Jak blízko, tak daleko. Od června pak bude palác Kinských hostit sbírku francouzského impresionismu dánského muzea Ordrupgaard.
28. 2. 2019|