TÉMA

Vidnava

Předsudečná argumentace, kritizoval Ústavní soud snahu Vsetína o odklad odškodného pro romskou rodinu

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na odklad vykonatelnosti, o který požádal Vsetín ve sporu o omluvu a odškodnění pro vystěhovanou romskou rodinu. Soud zároveň označil argumentaci města za „paušalizující, stigmatizující a předsudečnou“, vyplývá z usnesení. Nejvyšší soud stanovil Vsetínu povinnost omluvit se a vyplatit členům rodiny odškodnění od deseti tisíc do čtyřiceti tisíc korun za nucené stěhování do Vidnavy na Jesenicku a také za výroky starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Čunka rozhodnutí Ústavního soudu překvapilo, nesouhlasí zejména s odůvodněním.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 15:12|

Vidnava v referendu odmítla těžbu kaolinu

Obyvatelé Vidnavy na Jesenicku v referendu odmítli obnovení těžby kaolinu v katastru města. Referendum je platné a závazné, řekl starosta Vidnavy Rostislav Kačora (Volba pro Vidnavu). Z 989 oprávněných voličů hlasovalo 465 lidí, z toho platných lístků bylo 457. Proti těžbě hlasovalo 361 lidí, pro jich bylo 94, žádnou odpověď neoznačili dva lidé. Proti těžbě kaolinu jsou ekologové i řada obyvatel, proti plánu vznikla petice, kterou podepsalo několik set lidí. Souhlas s těžbou v ložisku, které patří k největším na Moravě, udělilo ministerstvo životního prostředí.
21. 10. 2023|

O plánovaném obnovení těžby kaolinu u Vidnavy na Jesenicku rozhodnou místní v referendu

Obyvatele Vidnavy na Jesenicku čeká referendum o tom, zda má město podpořit nebo odmítnout obnovení těžby kaolinu. Na Vidnavsku je bohaté kaolinové ložisko a také starý lom, ve kterém se do 70. let surovina těžila. Teď ho chce znovu otevřít a rozšířit nový zájemce. Jenže řada místních je proti – obávají se hluku, prachu i poškození přírody.
9. 9. 2023|

Zemřel herec a člen Činoherního klubu Otmar Brancuzský, bylo mu 66 let

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. Podle serveru iDNES.cz herec zemřel v sobotu. Před kamerou se Brancuzský objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.
23. 10. 2022|

Po deštích se rozvodnily řeky. Hladina stoupala na Botiči i tocích pod Českomoravskou vrchovinou

Na Botiči, Chotýšance, Žirovnici a Želetavce pozvolně ubývá vody. Všechny tyto řeky se po vydatných deštích z noci a úterního dopoledne ocitly na prvním stupni povodňové aktivity. Na noc a úterní dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na povodně i na vydatný déšť, platnost obou však skončila a žádnou další již meteorologové nevydali.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 17:36|

Na Jesenicku nasněžilo až patnáct centimetrů. Sníh a mráz čeká Česko i o víkendu

V noci na pátek napadlo na severu Olomouckého kraje až patnáct centimetrů sněhu. Návrat zimy pocítili obyvatelé Jesenicka i návštěvníci hor. Na hřebenech stále sněží a do toho silně fouká, řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Kvůli novému sněhu jsou v pohotovosti silničáři, na Jesenicku mají v terénu veškerou techniku a pokračují v zimní údržbě. Silnice jsou sjízdné, pokrývá je však rozbředlá sněhová vrstva a je potřeba počítat se zvýšenou opatrností. Sněžit má podle meteorologů i o víkendu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:15|

Při požáru domu ve Vidnavě se zranili dva lidé, hořelo i v Hranicích

Při požáru v objektu sociálního bydlení ve Vidnavě na Jesenicku se ve středu časně ráno zranili obyvatel bytu a dobrovolný hasič. Obyvatel utrpěl zranění poté, co před plameny vyskočil z okna bytu. Oba zranění skončili v péči olomouckých záchranářů. Příčinu požáru i škodu vyšetřovatelé zjišťují. Hasiči ráno likvidovali také další požár, a to v azylovém domě v Hranicích-Slavíči. Evakuováno tam muselo být 23 lidí. Matka a dvě děti byly převezeny do nemocnice kvůli pozorování.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:08|

Železniční trať z Vidnavy do Velké Kraše se zatím rušit nebude. Sloužit by mohla k dopravě kaolínu

Ministerstvo dopravy zastavilo řízení o zrušení regionální dráhy z Vidnavy do Velké Kraše. Správa železnic stáhla svou žádost kvůli záměrům soukromé společnosti vozit po trati vytěžený kaolín. Vlaky mezi Vidnavou a Velkou Kraší přestaly jezdit v roce 2010. Správci železnic se ji pak pokoušeli marně prodat.
16. 9. 2020|

Řeky se zklidnily, voda opadává. Meteorologové už před povodněmi nevarují

Situace na řekách, které v úterý zvedl vydatný déšť, se přes noc uklidnila. Na několika místech ještě ale řeky zůstávají na nejnižším, prvním stupni povodňové aktivity, například Šlapanka v Havlíčkově Brodě, tok Jihlava na Třebíčsku a Ropičanka v obci Řeka. Po kulminaci je také Novohradka v Úhřeticích, která v noci vystoupala na druhý povodňový stupeň, aktuálně však její hladina klesla na první stupeň.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 16:20|
Počasí

Sobota hlásí rekordy, přes 20 stupňů bude i v neděli. Pondělek donutí obléct kabát a šálu

Meteorologové v Česku i v sobotu naměřili teplotní rekordy – šestý den po sobě. Zaznamenali je na osmnácti ze zhruba 150 stanic měřících alespoň 30 let, zejména na severovýchodě země. Nejvýš teploměr vystoupal v Osoblaze na Bruntálsku, ukázal 22,4 stupně Celsia. Nad 22 stupňů bylo i na několika dalších místech.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 19:24|

Vychází kniha se jmény československých vojáků, které před válkou zabily sudetské bojůvky

Před 81 lety, v noci na 30. září 1938, byla podepsána mnichovská dohoda. Československu nařizovala odevzdat Německu pohraniční území. Tomu předcházely boje mezi československými jednotkami a sudetoněmeckými povstalci. Padlo v nich minimálně 175 Čechoslováků. Jejich seznam vychází v knize Muži na hranici.
30. 9. 2019|
Počasí

Rozvodněné řeky se vrátily do koryt. Ještě bude pršet, nejhorší obavy se asi nenaplní

Voda v domech a zdivočelé řeky, ve kterých před několika dny sotva byla nějaká voda – to přinesly vydatné deště, které ve středu zasáhly severovýchod Čech a hlavně východ a sever Moravy a Slezsko. Nejhorší byla situace u Senice, která se vylila z břehů, večer ale hladiny většiny toků poklesly. Ve čtvrtek by již neměla být situace tak kritická. Bude sice ještě pršet, meteorologové ale zmírnili výstrahu a na nejvyšší povodňové stupně se již většina toků nejspíše nedostane.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 22:37|

Ministerstvo zahájilo řízení o zrušení železnice z Velké Kraše do Vidnavy

Ministerstvo dopravy zahájilo správní řízení o zrušení regionální železniční tratě z Velké Kraše do Vidnavy na Jesenicku. Trať není už několik let využívaná a ani po třech pokusech se nepodařilo najít kupce. Po zrušení trati dělníci odstraní ze zhruba 4,5kilometrového úseku koleje a pak bude bezúplatně nabídnuta obcím k jinému využití.
26. 2. 2019|