TÉMA

Sevastopol

Sevastopolem zněly exploze. Ukrajina útočila na jednu z ruských lodí

Sevastopolským zálivem, který se nachází u Ruskem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym, otřásly v neděli výbuchy. Informoval o tom list Ukrajinska pravda. Ruské úřady podle agentury TASS tvrdí, že ruské síly brzy ráno v přístavu Sevastopol odrazily raketový útok proti jedné ze svých lodí. Podle mluvčího ukrajinského námořnictva Dmytra Pletenčuka začala hořet ruská loď Kommuna, záchranná loď ponorek z roku 1915, která je nejstarší v ruském námořnictvu a vůbec nejstarší vojenskou lodí ve službě na světě.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 18:22|

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska, cílem byl i závod na Šáhedy

V Rusku se stala terčem dronového útoku ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice. Ukrajinská média uvedla, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Pomocí dronů útočilo i Rusko na Ukrajinu. Cílilo znovu na energetickou infrastrukturu.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 20:23|

Ukrajinci hlásí zásah výsadkové lodi, kterou Rusové ukořistili při anexi Krymu

Ukrajinské síly tvrdí, že protilodní střelou Neptun zasáhly výsadkovou loď Kosťantyn Olšanskyj. Plavidla, které bylo součástí ukrajinského námořnictva, se Rusové zmocnili při obsazení Krymu v březnu 2014.
26. 3. 2024|

Rusko při útoku na Ukrajinu narušilo střelou polský vzdušný prostor, uvedla Varšava

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal nad ránem. Polská armáda už předtím informovala, že aktivovala polská a spojenecká letadla v souvislosti s ruskými útoky na Ukrajinu u hranic. Terčem dalšího úderu se v noci na neděli stal Kyjev, nasazena byla protivzdušná obrana, informuje agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platil na celém území Ukrajiny. Protivzdušná obrana byla nasazena i ve Lvovské oblasti, která hraničí s Polskem.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:15|

Ukrajina tvrdí, že v Sevastopolu zasáhla dvě ruské lodě a další cíle

Ukrajinské síly při útoku na Sevastopol na anektovaném Krymu zasáhly dvě velké ruské výsadkové lodě Azov a Jamal, komunikační středisko a další objekty infrastruktury, kterou používá Černomořská flotila ruského vojenského námořnictva. S odvoláním na komuniké generálního štábu o tom informují ukrajinská média. Informace nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.
24. 3. 2024|

Mnohokrát znásilněný poloostrov. Krym je symbolem ruské rozpínavosti

Před deseti lety Rusko zahájilo okupaci Krymu. Poloostrov měl v té době za sebou období dovolenkové prosperity i brutálního vysídlování. Masivní přesuny obyvatel ho postihly v historii nejednou.
27. 2. 2024|

Zlikvidovali jsme ruské velitelské středisko na Krymu, hlásí Ukrajinci

Ukrajinské síly tvrdí, že u přístavu Sevastopol na okupovaném Krymu zničily velitelské středisko ruských vojsk. Píše to agentura Unian s odkazem na úřad strategické komunikace ukrajinského generálního štábu. Ruské ministerstvo obrany předtím informovalo o sestřelení deseti ukrajinských raket nad Krymem, o škodách se ale nezmínilo. Později večer přidalo informaci o sestřelení 36 ukrajinských dronů. Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:50|

Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|

Mohutná bouře zasáhla Krym. Podle ukrajinských představitelů spláchla část ruské obranné linie

Bouře v oblasti Černého moře zasáhla okupovaný Krymský poloostrov a jih Ruska. Kvůli nepříznivému počasí zemřel jeden člověk, téměř půl milionu obyvatel se ocitlo bez elektrického proudu. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka bouře poškodila ruské obranné linie, které okupanti na Krymu vybudovali v obavě před hrozbou ukrajinského vylodění. Bouře zasáhla i území Ukrajiny pod kontrolou Kyjeva, tam způsobily komplikace také sněhové vánice.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 15:37|

Držíme pozice na několika předmostích na levém břehu Dněpru, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly provedly řadu úspěšných operací na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a udržují tam pozice na několika předmostích, napsalo v prohlášení na Facebooku ukrajinské námořnictvo. Ukrajinci kromě toho v oblasti způsobili vážné ztráty ruským silám, stojí v tomto oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 14:40|

Rusové mají u Avdijivky 40 tisíc vojáků, Ukrajinci chtějí odříznout okupovaný Bachmut od zásobování

Na východě Ukrajiny pokračují nejtvrdší boje u Bachmutu a také Avdijivky, kde Rusové nasadili podle zpravodajky ČT v zemi asi 40 tisíc vojáků. Na jihu se podle ruských proválečných blogerů ukrajinským silám daří držet předmostí na okupovaném levém břehu Dněpru. Ruské síly během nočních náletů zasáhly v Kremenčuku v centrální části země ropnou rafinerii, uvedl šéf regionální správy Filip Pronin. Požár se už podařilo zlikvidovat, podnik ale zastavil provoz.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 15:04|

Rusové povolali posily do oblasti Bachmutu a přešli do útoku. Oděsa hlásí zraněné, Krym exploze

Ruské síly povolaly posily k Bachmutu a přešly do útoku, oznámila ukrajinská armáda. Čtyři zraněné hlásí místní úřady po raketovém útoku na přístavní infrastrukturu v černomořské Oděse. V okolí Dnipra na jihovýchodě Ukrajiny protiletecká obrana v noci sestřelila dvě ruské rakety. Moskva jmenovala podle ruské agentury TASS nového velitele skupiny Dněpr na Ukrajině. Stal se jím náčelník vzdušně-výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij.
30. 10. 2023|

V Sevastopolu bylo slyšet dunění. Podle okupační správy je to ruské cvičení

Rány, které byly ráno slyšet v Sevastopolu, byly podle hlavy okupační správy města součástí cvičení ruské černomořské flotily. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo o zneškodnění dvou desítek dronů, ty ale podle úřadů mířily nad samotné Rusko.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 11:46|

Rusko posiluje obranu Krymu. Ukrajinská armáda zesílila ostřelování a zvolila taktiku dekapitace

Krym je klíčovým a strategickým bodem války. Rusové se momentálně snaží ukrajinský poloostrov, který od roku 2014 okupují, opevnit a zvýšit na něm obranyschopnost svých sil. Ukrajinská strana zase usiluje o převzetí kontroly nad Krymem a svými prohlášeními i činy potvrzuje, že útoky zesilují. Moskva do Simferopolu přesouvá vybavení protivzdušné obrany a buduje protitankové zátarasy.
3. 10. 2023|

Po ukrajinském zásahu velitelství Černomořské flotily je nejméně devět mrtvých, tvrdí šéf rozvědky Budanov

Při ukrajinském útoku na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu zahynulo nejméně devět lidí, dalších šestnáct jich bylo zraněno, řekl stanici Hlas Ameriky šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov. Mezi raněnými jsou podle něj generálové. Tiskové oddělení ukrajinských sil pro speciální operace tvrdí, že armáda budovu velitelství flotily zasáhla během porady jejího velení. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 15:14|

Ruští okupanti hlásí další útok na Krym. Ukrajinci zasáhli sídlo Černomořské flotily

Ukrajinské síly podnikly raketový útok na sídlo Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymském poloostrově, uvedl v pátek na komunikační platformě Telegram Moskvou dosazený gubernátor města Michail Razvožajev. „Úspěšný“ zásah velitelství později potvrdila ukrajinská armáda. Podle informací na sociálních sítích, na které odkazuje agentura Unian, se výbuchy ozvaly i na dalších místech poloostrova.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 23:13|

Zasáhli jsme velitelské stanoviště Černomořské flotily, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly ráno u Sevastopolu na anektovaném Krymu zasáhly velitelské stanoviště ruské Černomořské flotily. Podle agentury Reuters to uvedla ukrajinská armáda. Šéf Sevastopolu Michail Razvožajev informoval nejprve o dronových útocích, později upřesnil, že na poloostrov zaútočily rakety. Incident hlásí i ruské černomořské letovisko Soči, kde hořelo ve skladu paliv a maziv nedaleko tamního letiště. Podle telegramového kanálu Baza požár způsobil útok bezpilotního letounu, který udeřil stylem kamikadze. Naopak ruské drony zasáhly v noci na středu ropnou rafinerii v Kremenčuku v centrální části Ukrajiny a způsobily tam požár.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 17:56|

Sevastopolem otřásly výbuchy, vzplála zřejmě ruská výsadková loď a ponorka

Sevastopolem na Ruskem obsazeném poloostrově Krym otřáslo během noci několik mohutných výbuchů, informovala agentura Unian. Tamní okupační činitel Michail Razvožajev uvedl, že Ukrajinci ve městě zasáhli loděnici, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Ukrajinská rozvědka prohlásila, že došlo k zásahu ruské ponorky a výsadkové lodě. Rusové podle Unianu uzavřeli Krymský most, který spojuje poloostrov s Ruskem.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 17:41|

Ukrajinských útoků v Černém moři přibývá, pro Rusko je oblast klíčová

Role Černého moře je od začátku válečného konfliktu na Ukrajině extrémně důležitá. Černomořská flotila na okupovaném Krymu je pro Moskvu klíčovou strategickou výhodou, a proto není překvapením, že ukrajinských vojenských akcí na moři přibývá. Středeční série výbuchů v Sevastopolu, zisk čtyř těžebních plošin nebo poškozená výsadková loď v Novorosijsku jsou toho důkazem.
13. 9. 2023|

Rusko se snaží posílit armádu i pomocí migrantů. Kyjev se obává, že bude nabírat též na okupovaných územích

Rusko se snaží získat do svých řad další vojáky, rozšířilo proto maximální věk pro odvody a zvyšuje platy vojáků. Do svých řad ale přijímá také cizince – ať už migranty, kteří již v zemi byli, nebo ty, kteří přijdou přímo narukovat. Ukrajina se ale obává také toho, že se chystá mobilizace na částech jejího území, které Moskva okupuje.
12. 9. 2023|

Dronové útoky jsou stále častější, Rusové svá letadla ukrývají pod pneumatikami

Útoky dronů na ruské základny jsou stále častější a úspěšnější, Rusové se proto snaží chránit své vojenské vybavení, jak jen to jde. Stanice CNN například informovala o tom, že provizorně pokrývají svá bojová letadla pneumatikami. Ukrajina se k akcím bezpilotních letounů většinou nehlásí, zároveň ale z řad jejích nejvyšších představitelů zní předpoklad, že útoků bude přibývat.
6. 9. 2023|

Ukrajinské drony poničily ruská letadla v Pskově a továrnu v Brjansku. Ruský nálet zabíjel v Kyjevě

Nejméně dva mrtvé si v noci na středu vyžádal ruský vzdušný útok na Kyjev, uvedla média s odvoláním na ukrajinské představitele. Nálety mířily i na Rusko. Drony zasáhly mimo jiné letiště v Pskově, kde poškodily čtyři transportní letouny Il-76, nebo továrnu na elektroniku v Brjansku, která zřejmě dodává díly do raket Iskander. Rusko hlásí také útok na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu. Podle Moskvy se celkem jednalo o největší útok bezpilotních letadel na západ Ruska.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 22:45|

V Moskvě útočil dron, terčem byla stejná budova jako o víkendu

Při dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova jako při úderu v noci ze soboty na neděli. Oznámil to starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Další bezpilotní letouny nad metropolí údajně sestřelila protivzdušná obrana. Kreml připustil, že hrozba útoků drony na hlavní město existuje a „je zjevná“. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že odrazilo také útok v Černém moři. Rusové drony opět zaútočili na Charkov, v Chersonu při bombardování zemřel lékař.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 13:57|

Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města

Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 13:15|