TÉMA

Sergej Aksjonov

Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|

Ruští turisté dali na sítě záběry z dění po útoku na Krymský most. Prozradili polohu protivzdušné obrany

Nad Krymským mostem, který spojuje nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov s Ruskem, byl v sobotu  vidět kouř. Podle zpravodaje stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se v místě ozvaly dvě série výbuchů. Okupační správa tvrdí, že v Kerčském průlivu sestřelila celkem tři rakety a že most nebyl poškozen. Místní kanály na platformě Telegram uvádí, že existuje možnost, že most mohl utrpět zásah. Provoz na mostě byl opakovaně přerušen. Moskva pohrozila odvetou za údajný „teroristický útok“. Ukrajina dění nekomentovala. Do problémů se dostali někteří ruští turisté, kteří z dění u mostu pořídili záběry.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 19:33|

Na Krymu vybuchly sklady munice a paliva i letiště

Okupační úřady na Krymu evakuovaly okolí muničního skladu, odkud jsou hlášeny exploze. Šéf okupační správy je dal do souvislosti s údajným dronovým útokem na poloostrov. Že provedla útok na muniční sklad na Krymu, oznámila i ukrajinská armáda. Obyvatelé Krymu hovoří také o výbuchu na letišti a ve skladu pohonných hmot, píše Ukrajinska pravda. Na Krymském mostě byla zhruba na hodinu přerušena silniční doprava. Při ostřelování na jihu Ukrajiny zemřel podle ruského ministerstva obrany novinář, další pracovníci médií pak utrpěli zranění.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:32|

Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města

Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 13:15|

Ukrajinci zasáhli Čonharský most spojující Krym s Chersonskou oblastí, uvedli ruští okupanti

Ukrajinské síly podnikly v noci na čtvrtek raketový útok na Čonharský most spojující Chersonskou oblast s Krymem, uvedli Ruskem dosazení činitelé v obou okupovaných regionech. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna, píše agentura Reuters. Most je důležitou zásobovací trasou pro ruskou armádu, dodala ukrajinská média. Podle ruských médií byl poškozen ještě i vedlejší most. Podle okupačních úřadů může oprava trvat i týdny.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 13:56|

Při útoku u ukrajinského Dnipra zemřelo dítě. Ostřelovaná prý opět byla i ruská Bělgorodská oblast

Výbuch v obci Pidhorodne na předměstí ukrajinského města Dnipro v sobotu zasáhl dvoupatrový obytný dům, zemřelo dvouleté dítě, uvedl předseda oblastní správy Serhij Lysak. Zraněných je více než dvacet. Explozi podle Lysaka způsobila ruská raketa, která dopadla mezi dva domy.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:04|

Okupační správce Krymu chystá obranu. Ukrajinské protiofenzivě se má postavit Konvoj

Ozbrojenou skupinu Konvoj zformoval Ruskem dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov. Má se postavit očekávané ukrajinské protiofenzivě, která se může pokusit o získání přístupu na poloostrov, jenž Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014. Šéfovi Krymu pomohl i Jevgenij Prigožin – z jeho wagnerovců pochází i velitel Konvoje, který byl zapletený do vražd novinářů a má vazby Gazprom. Konvoj však není jedinou ozbrojenou skupinou, která má bránit Krym. Odlišné mocenské zájmy jejich vůdců však nakonec mohou být slabinou.
26. 5. 2023|

Na Krymu vykolejil vlak s obilím. Média informují o explozi na trati

Mezi Simferopolem a Sevastopolem na ukrajinském poloostrově Krym, který anektovalo Rusko, stojí železniční doprava, informuje Reuters. Na trati vykolejil vlak převážející obilí, sdělil podle ruskojazyčného webu BBC šéf proruské správy Krymu Sergej Aksjonov. Telegramový kanál Baza píše o explozi na trati v tomto regionu. Ruská Kurská oblast, která se nachází u hranic s Ukrajinou, mezitím informovala o výbuchu v rekreačním zařízení.
18. 5. 2023|

V Sevastopolu na Krymu vzplál zásobník s palivem, podle okupantů ho zasáhl dron

V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym v sobotu vypukl obrovský požár zásobníku s palivem. Podle místního okupačního činitele Michaila Razvožajeva požár zřejmě způsobil útok bezpilotního letounu. Kolem poledne politik hlásil uhašení otevřeného ohně. Nikdo podle něj nebyl zraněn. Mluvčí ukrajinské armády podle agentury Reuters uvedl, že nemá informace, které by naznačovaly, že za incidentem stojí Ukrajina.
29. 4. 2023Aktualizováno29. 4. 2023, 13:33|

Šojgu nařídil v Chersonské oblasti stažení Rusů za Dněpr. Kyjev nevěří, že okupanti odejdou bez boje

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru, uvedl podle agentury TASS jeho resort. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze dobýt. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ale upozornil, že dělat z prohlášení závěry ohledně stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Kyjev podle něj nevidí žádné známky toho, že by se Rusové chystali opustit Cherson bez boje. Ve městě podle něj zůstává významná část ruských sil, a do regionu se dokonce přesouvají další ruští vojáci.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 22:00|

Ruský most na Krym poškodil výbuch a požár, část se zřítila

Ruský most přes Kerčský průliv na Krym zachvátil požár. Na mostě došlo k explozi, v jejímž důsledku se zřítila i část silnice. Moskva za příčinu označila výbušninu nastraženou v autě. Ukrajinska pravda tvrdí, že strůjkyní výbuchu je ukrajinská tajná služba SBU. Kerčský most, označovaný Moskvou jako Krymský, otevřelo Rusko v roce 2018, čtyři roky po nelegální anexi Krymu. Je důležitou dopravní a zásobovací trasou pro ruskou armádu a okupovaný poloostrov. Ruské úřady v sobotu odpoledne oznámily, že se podařilo částečně obnovit silniční a následně i železniční dopravu.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 21:16|

Za výbuchy muničního skladu na Krymu je podle Moskvy sabotáž. Další exploze zasáhly leteckou základnu

Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury. Podle agentury TASS vybuchl bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad. Agentury RIA Novosti s odvoláním na místní úřady informovala o explozi, která způsobila požár transformační stanice ve městě Džankoj. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za výbuchy stála sabotáž. Ukrajina se k explozím nepřihlásila. V poledne podle svědků došlo na Krymu i k explozím na ruské letecké základně u Simferopolu. Ruská tajná služba také ohlásila nedávné útoky diverzantů na stožáry vysokého napětí na západě Ruska.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 17:11|

Místopředseda Senátu Růžička podal podnět kvůli jednání Doubravy na Krymu

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) podal podnět senátnímu mandátovému výboru k prošetření kvůli jednání senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši) na Ruskem okupovaném Krymu. Doubrava se tam podle informací Deníku N setkal se šéfem tamní ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Podle Růžičky je toto setkání nepřípustné. Rusko okupuje ukrajinský Krym od roku 2014 a od února vede proti Ukrajině útočnou válku.
6. 8. 2022|

Senátor Doubrava jednal na Krymu se šéfem ruské okupační správy, uvedl Deník N

Senátor za Severočechy a dříve za komunisty Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem tamější ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Ten o tom informoval na svém telegramovém kanálu, ze setkání zveřejnil fotografie, upozornil v pátek server Deníku N.
5. 8. 2022|

Rusko chce anektovat další oblasti Ukrajiny. Podle Washingtonu použije stejný scénář jako na Krymu

Rusko se podle Spojených států odhodlalo k anexi čtyř ukrajinských oblastí. Podle Washingtonu se jedná o Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, nebo alespoň jejich části. To potvrzuje i prohlášení ministra zahraničí Sergeje Lavrova, podle kterého se geografické cíle Ruska změnily a nezůstávají jen u Donbasu. Američané nyní očekávají scénář použitý při anexi Krymu – to znamená uspořádání zdánlivých referend a následné připojení. To vše s využitím dosazených politiků, kteří o připojení k Rusku mluví už mnoho týdnů.
20. 7. 2022|

Ukrajinské síly podle Rusů zasáhly těžební plošiny v Černém moři

Ukrajinský systém pobřežní obrany zasáhl těžební plošiny společnosti Černomornaftogaz v Černém moři. Uvedl to šéf ruské okupační správy na Krymu Sergej Aksjonov, podle kterého Rusko na místě zahájilo záchranou operaci, píše ruskojazyčný server BBC.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 21:03|

Bude na Krymu poušť? Politické dilema pro Ukrajinu a technologická výzva pro Rusko

Velká část Krymu je závislá na vodě z Dněpru dodávané nejdelším evropským kanálem. Po ruské okupaci poloostrova ho Ukrajina zavřela. Leckde už kvůli tomu končí zemědělství a emigrují lidé. Třísettisícový Simferopol se letos bojí žízně. Rusko má miliardový plán na obnovu přehrady, který je však zatím jen na papíře. Nový ukrajinský premiér den po jmenování na začátku března řekl, že by země měla kanál otevřít, protože nemůže být zodpovědná za humanitární katastrofu. Jenže hned si vyslechl, že voda z něj proudí i na ruské vojenské základny. Kauzy si všímá mimo jiné web Svobodné Evropy.
30. 3. 2020|
Ukrajina

„Referendum“ na Krymu mělo ospravedlnit anexi. Západ výsledkům neuvěřil a zavedl sankce

Před pěti lety se obyvatelé Krymu mohli vydat k hlasovacím urnám. Událost, které Kreml a jeho příznivci na poloostrově říkají referendum, se pak stala důvodem k anexi tohoto ukrajinského území Ruskem. Hlasování bylo porušením ukrajinské ústavy, jeho výsledky byly zpochybněny a samotná anexe poloostrova pak byla porušením mezinárodního práva i dalších závazků, které Rusko přijalo.
16. 3. 2019|

Tajná invaze. Před pěti lety Rusko porušilo Ženevské konvence a poslalo na Krym „zelené mužíčky“

Ruská armáda začala před pěti lety obsazovat strategická místa na Krymu. Její vojáci neměli označení, i když jejich maskování nebylo dokonalé. V prvních chvílích zapomněli sundat poznávací značky z ruských vojenských aut. Prezident Vladimir Putin tehdy otevřeně lhal a tvrdil, že s invazní armádou nemá nic společného. Později však přiznal, že operaci nařídil.
27. 2. 2019|