TÉMA

Mario Vargas Llosa

Dobrý román formuje, skrze obrazovky kultura ztratila kritického ducha, míní Vargas Llosa

Peruánský spisovatel a novinář Mario Vargas Llosa, který je hostem mezinárodního veletrhu Svět knihy v Praze, v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že Evropa dnes navzdory zkušenosti ze dvou světových válek opět čelí hrozbě nacionalismu. Román vnímá jako nástroj varování před omezením svobod. Zato zábava, která se na lidi hrne z obrazovek, podle něj výchově občanů s kritickým myšlením nenapomáhá. Otázky pokládal Petr Zavadil.
12. 5. 2019|

Venezuelu ovládá „banda extremistů", režim je odsouzen k zániku, míní spisovatel Vargas Llosa

Pád režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura je nezvratný proces, obnova hospodářství zničeného komunistickou ideologií ale bude trvat dlouho. Během své pražské návštěvy to uvedl slavný peruánský spisovatel a novinář Mario Vargas Llosa, který velkou část své literární dráhy zasvětil boji za demokracii.
11. 5. 2019|

Začíná Svět knihy. Do jeho paměti se v Praze zapíší Llosa, Müllerová i Jodorowsky

Hosté z téměř čtyřiceti zemí a regionů se od 9. do 12. května setkají s českými čtenáři na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha. Hlavním tématem pětadvacátého ročníku jsou paměť a vzpomínky. Regionálně se zaměřuje především na tvorbu zemí Latinské Ameriky, kterou mimo jiné zastupuje nobelista Mario Vargas Llosa. K letošním literárním hvězdám se počítá také Herta Müllerová a Alejandro Jodorowsky. Tvorbu dalších autorů navíc 9. května přiblíží Noc literatury.
9. 5. 2019|

Na Světě knihy se setkají dva nobelisté: K Mariovi Vargasu Llosovi se přidá Herta Müllerová

Svět knihy Praha přivítá na letošním, pětadvacátém ročníku dva držitele Nobelovy ceny za literaturu. Už dříve pořadatelé oznámili, že na pozvání tohoto knižního veletrhu a literárního festivalu přijede poprvé do Česka Mario Vargas Llosa. Nově oznámeným hostem je představitelka německé literatury Herta Müllerová. Oba se s českými čtenáři setkají také při společné debatě.
28. 3. 2019|

Světový autor na Světě knihy. Do Česka poprvé přijede Mario Vargas Llosa

Spisovatel, novinář, politik a nobelista Mario Vargas Llosa přijede v květnu do Prahy. Ve Španělsku žijící peruánský autor přijal pozvání mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Spolu s dalšími autory představí literární pestrost Latinské Ameriky. Svět knihy si tento region, který nezahrnuje zdaleka jen magický realismus, vybral v 25. ročníku jako čestného hosta.
26. 2. 2019|