TÉMA

Adenský záliv

Američané opět udeřili proti hútíům, zlikvidovali připravenou raketu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na postavení rebelů v Jemenu a zničily další raketu povstalců, kteří od listopadu ostřelují lodě v Rudém moři a okolí, informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Hútíové předtím v pátek zasáhli loď Marlin Luanda v Adenském zálivu, která poté začala hořet. Požár se podařilo uhasit.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 14:09|

Spojené státy znovu udeřily na jemenské povstalce. Zlikvidovaly dvě protilodní střely

Spojené státy provedly další údery na jemenské povstalce. Americká armáda zasáhla stanoviště protilodních střel, které hútíové chtěli odpálit směrem na Rudé moře. Dvě z těchto raket podle agentury Reuters zničila. Šlo o další akci, která reaguje na útoky povstalců podporovaných Íránem na lodní dopravu v oblasti.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 08:24|

Američané opět udeřili na jemenské povstalce. Zničili rakety připravené k odpálení, tvrdí

Spojené státy v noci na čtvrtek už počtvrté během posledního týdne zaútočily na pozice hútíů v Jemenu, uvedl server zpravodajské televize NBC News. Úder směřoval proti místům, odkud hútíové útočí na lodě v Rudém moři. Jaké přesně škody americký zásah způsobil, zatím není zřejmé.
18. 1. 2024|

Část Jemenců vyšla do ulic, protestovala proti úderu spojenců. Británie další nálety zatím neplánuje

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Britští představitelé tvrdí, že další kolo náletů prozatím ostrovní království neplánuje. Mluvčí Bílého domu John Kirby prohlásil, že cílem úderů bylo narušit schopnost povstalců skladovat, odpalovat a navádět své rakety a drony. Do jemenských ulic na protest vyšly desetitisíce lidí. Tamní vůdci povstaleckých hútíů během protestů noční údery odsoudili. Informovala o tom agentura Reuters. Podle informací deníku The New York Times (NYT) lidé protestovali i v Bahrajnu, který se na bombardování podílel.
12. 1. 2024|

Dopravci se kvůli útokům hútíů začali vyhýbat Rudému moři. Může to zvýšit ceny

Útoky jemenských povstalců hútíů komplikují dopravu v úžině Báb al-Mandab v Rudém moři. Lodní dopravci proto začali volit delší trasu, aby se nebezpečné zóně vyhnuli. Kvůli tomu hrozí nárůst cen spotřebního zboží i ropných produktů.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 20:17|

Korálové útesy v Rudém moři jsou nečekaně odolné. Izraelští vědci našli jejich evoluční trik

Korálové útesy sice poskytují útočiště tisícům druhů, samy se ale ocitly v ohrožení. Jen těžko se vyrovnávají se stoupající teplotou a kyselostí mořské vody. To způsobuje jejich blednutí, tedy odumírání symbiontů, které je tvoří. V Rudém moři ale biologové na rozdíl od korálů v australském Velkém bariérovém útesu takové problémy nezaznamenali. Místní druhy korálů proto začali pečlivě zkoumat a uměle jim v laboratorních podmínkách měnit životní podmínky.
26. 2. 2019|