TÉMA

Mohammad Džavád Zaríf

Íránským prezidentem se dle očekávání stal ultrakonzervativec Raísí

Vítězem pátečních prezidentských voleb v Íránu se podle očekávání stal ultrakonzervativní soudce Ebráhím Raísí. Oficiální výsledky oznámilo tamní ministerstvo vnitra, podle nějž kandidát získal v prvním kole téměř 62 procent hlasů, k urnám však přišlo nejméně voličů od založení islámské republiky. Raísímu k zisku mandátu poblahopřáli na sociálních sítích jeho soupeři, gratulace přicházejí do Teheránu také ze zahraničí, mimo jiné od islamistů, Turecka či z Moskvy. Výsledek hlasování naopak ostře odsoudil Izrael.
19. 6. 2021Aktualizováno19. 6. 2021, 21:08|

V Perském zálivu houstne atmosféra. Vztahy USA a Íránu zhoršují drobné incidenty

Mezi Washingtonem a Teheránem se zvyšuje napětí. Zatímco íránské revoluční gardy se v dubnu dvakrát střetly při drobných incidentech s americkým námořnictvem, diplomaté obou zemí mezitím bojují o budoucnost jaderné dohody. Tu dříve vypověděl někdejší americký prezident Donald Trump, jeho nástupce Joe Biden ale přislíbil, že se USA k smlouvě znovu připojí. Podmínkou však je, že ji začne dodržovat i Teherán.
29. 4. 2021|

Za potíže v jaderném zařízení může Izrael, pomstíme se, vzkázal Írán

Írán z nedělního incidentu v jaderném provozu v Natanzu viní Izrael a hodlá se pomstít, varuje tamní ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Tel Aviv incident oficiálně nekomentoval, podle některých médií však útočila izraelská zpravodajská služba. Potíže elektrické distribuční soustavy se dle Teheránu obešly bez zranění a kontaminace.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 11:48|

Írán zavře mezinárodní agentuře oči sledující jaderná zařízení

Írán přestane Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) dodávat obraz z jejích kamer, které kontrolují provozy na tamních jaderných zařízeních. Při návštěvě šéfa agentury to oznámil ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. O záměru vypovědět závazky z mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015 Teherán informoval agenturu již v předchozích dnech, uvedla agentura AP.
21. 2. 2021|

Írán omezí přístup inspektorů mezinárodní atomové agentury do svých jaderných zařízení

Írán od příštího týdne neumožní zevrubné kontroly svých jaderných provozů. Teherán to oznámil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), která je zajišťuje. Umožnění kontrol patří k podmínkám dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. Poté co od dohody odstoupily Spojené státy, přestal Teherán její ustanovení dodržovat.
15. 2. 2021|

Mezinárodní soudní dvůr připustil žalobu Íránu na americké sankce

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) ve středu rozhodl, že se může zabývat žalobou, kterou podal Írán na Spojené státy kvůli hospodářským sankcím. Podle Teheránu jimi USA porušují starou smlouvu o ekonomických a konzulárních vztazích uzavřenou v roce 1955. Tehdy panovaly mezi oběma státy přátelské vztahy. ICJ se označil ve věci za příslušný soud a íránskou žalobu za přípustnou. Teherán přivítal rozhodnutí jako své vítězství. USA vyjádřily nad rozhodnutím zklamání.
3. 2. 2021Aktualizováno3. 2. 2021, 21:35|

Zmocněncem USA pro Írán bude Malley. Za Obamy vyjednal jadernou dohodu

Americký prezident Joe Biden jmenoval zkušeného diplomata Roberta Malleye do funkce zvláštního vyslance pro Írán. Patřil k týmu Baracka Obamy, který spolu se zástupci dalších zemí vyjednal dohodu o íránském jaderném programu podepsanou roku 2015. Donald Trump pak od ní odstoupil a vztahy s Íránem vyhrotil mimo jiné vraždou Kásima Solejmáního a sankcemi. Úkolem Malleyho bude nalézt nový způsob soužití s islámskou diktaturou.
29. 1. 2021|

Írán chce pokračovat v jaderném programu i po zabití fyzika, jehož smrt přisuzuje Izraeli

Na íránském ministerstvu obrany uspořádali obřad na památku jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha. Íránské vedení páteční atentát na Fachrízádeha připsalo Izraeli, podle kterého fyzik vedl vojenský jaderný program. Ministr obrany Amír Hátamí zdůraznil, že Írán bude ve Fachrízádehově práci pokračovat ještě usilovněji a rychleji. Íránské sdělovací prostředky zveřejnily detaily o provedení atentátu, podle některých zdrojů se na místě útoku našlo elektronické zařízení.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 16:52|

Šéf íránského jaderného programu zemřel po atentátu, Teherán ukazuje na Izrael

Prominentní íránský nukleární fyzik Mohsen Fachrízádeh podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při pátečním útoku nedaleko Teheránu, informovala tamní státní média. Západní zdroje Fachrízádeha označují za šéfa íránského programu jaderných zbraní. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf naznačil, že je za útokem Izrael. S odkazem na tři zpravodajské zdroje útok Izraeli připsal též americký deník The New York Times.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 22:04|

Přestaňte si stěžovat, jinak vypovíme smlouvu o nešíření jaderných zbraní, hrozí Evropě Írán

Írán pohrozil odstoupením od smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), pokud stížnost tří evropských zemí na Teherán bude řešit Rada bezpečnosti OSN. Podle agentury Reuters to prohlásil íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Mluvčí jeho ministerstva Abbás Musáví předtím uvedl, že Írán je stále otevřen jednáním o mezinárodní jaderné dohodě z roku 2015.
20. 1. 2020|

Proti sílícímu tlaku ostrými slovy. Írán obohacuje víc uranu než před jadernou dohodou, sdělil Rouhání

Írán v současné době obohacuje víc uranu než před uzavřením mezinárodní dohody o svém jaderném programu v roce 2015 (JCPOA). V televizním projevu to oznámil íránský prezident Hasan Rouhání. Evropští signatáři smlouvy podali stížnost na Teherán kvůli porušování dohody. Krize kolem Íránu se v poslední době vyhrotila po zabití významného íránského velitele Spojenými státy.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 12:44|

Íránský prezident hrozí západním vojákům, šéf diplomacie „křísí“ jadernou dohodu

USA svými akcemi poškodily bezpečnost Blízkého východu a měly by se omluvit. V televizním projevu to řekl íránský prezident Hasan Rouhání. Prohlásil, že američtí vojáci v regionu jsou v nebezpečí už nyní a vojáci států Evropské unie mohou být ohroženi v budoucnu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf mezitím uvedl, že dohoda o íránském jaderném programu z roku 2015 není mrtvá. Napětí v regionu zesílilo po zabití íránského generála Kásima Solejmáního Američany a následné íránské odvetě vůči základnám, na nichž slouží američtí vojáci.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 15:49|

„Raději bych zemřel, než se podílel na takové tragédii,“ lituje sestřelení letadla generál revolučních gard

Írán přiznal sestřelení ukrajinského dopravního letadla se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla tamní státní televize s odvoláním na armádu. V pozdějším televizním vystoupení přijal plnou zodpovědnost za tragédii velitel íránských revolučních gard. Ukrajina i Kanada, která přišla při tragédii o šest desítek občanů, žadají po Íránu postavení viníků před soud, oficiální omluvu, kompenzaci a rychlou repatriaci obětí. Evropská agentura pro bezpečnost letectví doporučila aerolinkám vyhýbat se přeletům Íránu.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:46|

USA odmítly vpustit do země šéfa íránské diplomacie, který chtěl promluvit v OSN

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf chtěl ve čtvrtek promluvit před Radou bezpečnosti OSN (RB OSN) sídlící v New Yorku o smrti generála Kásima Solejmáního, který přišel o život po americkém útoku v Iráku. Spojené státy však šéfovi íránské diplomacie odmítly vydat vízum.
7. 1. 2020|

USA vytipovaly 52 cílů, které v případě íránské odvety zasáhnou, oznámil Trump

Spojené státy vytipovaly 52 íránských cílů, které zasáhnou, pokud Teherán v odvetě za zabití velitele elitních jednotek Kuds Kásima Solejmáního zaútočí na Američany či americký majetek. Na Twitteru to napsal americký prezident Donald Trump, podle kterého v případě íránské akce USA zareagují „velmi rychle a velmi tvrdě“. Tělo vlivného íránského generála, který v pátek zahynul při americkém útoku nedaleko iráckého hlavního města Bagdádu, mezitím dorazilo do Íránu. V zemi se konají pietní akce.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 21:58|

Americký raketový útok zabil elitního íránského velitele. Teherán truchlí a slibuje zničující pomstu

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele šíitských milic PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Teherán slibuje odvetu, podle analytiků americká operace ovlivní celý Blízký východ. Spojené státy podle Reuters připravují vyslání tří tisíc vojáků na Blízký východ.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 22:59|

Vědce za studenta. Američané a Íránci si ve Švýcarsku vyměnili vězně

Spojené státy a Írán si vzájemně vyměnily vězně. Íránské úřady pustily na svobodu čínsko-amerického studenta Si-jüe Wanga obviněného ze špionáže. Američané zase propustili íránského vědce Masúda Solejmáního obviněného z porušení obchodních sankcí. Informuje o tom agentura Reuters. Výměnu pomohlo dojednat Švýcarsko.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 18:31|

USA ztížily Ankaře vzdušnou podporu případného úderu v Sýrii, píše tisk

Americká armáda vyřadila Turecko z mechanismu, který umožňuje koordinaci letectva ve vzdušném prostoru nad severovýchodní Sýrií. Informoval o tom turecký tisk. Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že ukončilo přípravy vojenské operace proti syrským Kurdům, kteří žijí právě v této části Sýrie. V noci Turci udeřili na hranici s Irákem, aby Kurdy odřízli od zásobování a posil.
8. 10. 2019Aktualizováno8. 10. 2019, 17:54|

USA umístily íránský tanker na černou listinu, prý pluje do Sýrie

Americké ministerstvo financí umístilo na černou listinu íránský tanker Adrian Darya 1, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Washingtonem a Teheránem. Uvalilo rovněž sankce na kapitána tohoto plavidla. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo následně uvedl, že USA mají spolehlivou informaci, že tanker nyní míří do Sýrie.
31. 8. 2019Aktualizováno31. 8. 2019, 19:23|

Do řešení íránské krize vstoupilo Japonsko. Kvůli sankcím mu chybí ropa z Teheránu

Mezinárodní diplomacie kolem íránského jaderného programu a amerických sankcí se roztočila naplno. Po francouzské iniciativě na summitu zemí G7 v přímořském letovisku Biarritz znovu vstoupilo do hry Japonsko. To sice signatářem jaderné dohody s Íránem není, s Teheránem ale dlouhodobě udržuje dobré vztahy, které jsou podpořené ekonomickými zájmy.
29. 8. 2019|

Civilní jaderná spolupráce s Íránem Američanům nevadí. Na šéfa perské diplomacie však míří sankce

Spojené státy o dalších 90 dní prodlouží výjimku, která umožní Rusku, Číně a evropským zemím civilní jadernou spolupráci s Íránem. Ve středu to podle agentury Reuters oznámil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Američané krátce předtím zařadili íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa na sankční seznam, oznámilo ministerstvo financí odpovědné za správu sankcí. Zaríf podle agentury Reuters uvedl, že se ocitl na černé listině, protože představuje hrozbu americké agendě. EU rozhodnutí lituje.
31. 7. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 13:35|

Trump oznámil sestřelení íránského dronu. Žádný nepostrádáme, možná byl váš, rýpl si íránský náměstek

Íránská státní televize zveřejnila video, které podle ní dokazuje, že USA ve čtvrtek žádný íránský dron v Hormuzském průlivu nesetřelily. Čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o sestřelení íránského dronu blízko americké výsadkové lodi popřel v noci na pátek i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Zarífův náměstek řekl, že USA zřejmě sestřelily vlastní stroj. Zprávu o ztrátě dronu popřela i íránská armáda.
18. 7. 2019Aktualizováno19. 7. 2019, 19:01|

Írán poprvé připustil jednání o svých raketách. Výměnou žádá konec vyzbrojování Saúdů a Emirátů

Írán vůbec poprvé naznačil, že je ochoten se Spojenými státy jednat o svém raketovém programu. Šéf diplomacie Mohammad Džavád Zaríf rozhovory podmínil tím, že USA musejí přestat prodávat zbraně svým spojencům v blízkosti Íránu – Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům. Podle AP jde o zásadní změnu íránské politiky. Raketový program islámské republiky řídí revoluční gardy, které spadají přímo pod ajatolláha Alího Chameneího.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 13:37|

Írán utrácí jen za teror, kritizuje Trump. Pohrozil útokem a odsoudil Rouháního slova o mentální retardaci

Spojené státy rozhodnutím postihnout sankcemi íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího trvale uzavřely cestu diplomacie, prohlásil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton naopak tvrdí, že Írán má stále možnost jednat s USA o svém jaderném programu. Šéf Bílého domu Donald Trump znovu pohrozil Íránu zdrcujícím útokem v případě útoku na cokoli amerického. Teherán podle něj financuje teror.
25. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 17:43|