TÉMA

Tomáš Hanzel

Stížnost Volného proti pokutě za incident ve sněmovně odmítl soud

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého poslance Lubomíra Volného proti pokutě, kterou mu uložil sněmovní mandátový a imunitní výbor za potyčku na plénu. Postih ve výši jednoho měsíčního platu, tedy zhruba 90 800 korun, pak potvrdila i dolní komora. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou. Vyplývá to z usnesení zpřístupněného v soudní databázi.
14. 2. 2022|

Ve středu bude pokračovat ustavující schůze sněmovny, má se rozhodnout o předsednictvu

Ve středu budou poslanci od 10:00 pokračovat v ustavující schůzi nové dolní komory. Zákonodárci by měli volit hlavně svého předsedu a místopředsedy. Na předsednické místo jsou dva kandidáti, a to šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda dosluhující vlády, ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO).
10. 11. 2021|

Reportéři ČT: Češi, jejichž ostatky leží zapomenuty v Uzbekistánu, by se mohli dočkat pamětní desky či památníku

Jako rodinnou relikvii uchovávají někteří Češi dopisy svých předků, kteří zemřeli za první světové války v daleké střední Asii. Teď se po jejich stopách vypravili až do Uzbekistánu. Jejich pradědové bojovali v rakousko-uherských uniformách. Vzdali se Rusům a byli sem posláni na těžké práce. Na nemoci a vyčerpání jich zemřelo několik desítek tisíc. Čeští badatelé se o jejich osudy začali zajímat až teď a chtějí jim poskytnout důstojný památník. V Uzbekistánu natáčel pro pořad Reportéři ČT Tomáš Vlach.
29. 6. 2021|

Pandemie pozastavila také cestování politiků. S lepšící se situací nyní plánují výjezdy i oni

Politici se s lepšící epidemickou situací vracejí k zahraničním cestám. Třeba prezident Miloš Zeman tento týden navštívil Rakousko a v neděli odlétá na summit NATO do Bruselu. Senát zase počítá s návštěvou Braniborska, Saska a Španělska.
13. 6. 2021|

Potyčka ve sněmovně byla nanejvýš přestupkem, místo policie se jí budou zabývat úředníci

Nanejvýš přestupkem byla podle policie lednová potyčka poslance Lubomíra Volného v Poslanecké sněmovně. Předala proto případ úředníkům. Původně policie incident prověřovala pro podezření z trestného činu výtržnictví.
22. 2. 2021|

Imunitní výbor sněmovny jednal o Volného incidentu, ten chce právníka

Sněmovní mandátový a imunitní výbor přerušil do středy debatu o jednání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Jednotní), které vyústilo přímo na plénu v potyčku s několika dalšími poslanci. Členové výboru vyslechli aktéry konfliktu i předsedu dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Volný si k pokračování slyšení vyžádal přítomnost advokáta.
26. 1. 2021|

Pro podezření z výtržnictví prověřuje policie potyčku ve sněmovně. Volný chce podat žalobu

Pražská policie prověřuje čtvrteční incident ve sněmovně, při kterém nezařazený poslanec Lubomír Volný fyzicky napadl poslance, pro podezření z výtržnictví. Podávání dalších informací k případu si podle policejního mluvčího Jana Daňka vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Volný v pátek oznámil, že chce podat žalobu na ty, kteří jej podle jeho mínění napadli.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 20:01|

Volný se ve sněmovně popral s kolegy, rezignovat odmítá

Vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo při čtvrtečním jednání sněmovny o prodloužení nouzového stavu ve fyzickou potyčku s dalšími poslanci. Nastala poté, co osočil předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) a ten mu vypnul mikrofon. Volný kvůli incidentu rezignovat nechce. Řekl, že se cítí ještě více povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí s vládní reakcí na současnou situaci. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on, byť je ze záběru jasné, že šarvátku vyvolal. Incident bude posuzovat mandátový a imunitní výbor. Ten se zřejmě bude zabývat i tím, že Volný a další nezařazený poslanec Marian Bojko odmítli ve sněmovně nosit roušky.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 23:27|

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 14. února

Vláda bude moci prodloužit nouzový stav do 14. února. Souhlasila s tím sněmovna podle návrhu KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře toleruje. Ostatní opoziční strany návrh nepodpořily. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nouzový stav nutným krokem k tomu, aby mohla dál platit plošná opatření. Menšinová vláda ANO a ČSSD chtěla dalších 30 dnů do neděle 21. února. V jednání sněmovna pokračovala po pauze, kterou si vynutila potyčka nezařazeného poslance Lubomíra Volného s kolegy.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:23|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Kdo by letos mohl dostat státní vyznamenání? Zeman potvrdil Gotta či Kuberu

Senát v souvislosti s epidemií koronaviru o měsíc prodloužil lhůtu pro nominace kandidátů na státní vyznamenání, nově je možné návrhy posílat až do 30. dubna. Horní komora o nominacích rozhodne nejpozději do konce srpna, vyznamenání pak budou předána při oslavě státního svátku 28. října. Prezident Miloš Zeman již plánuje ocenit Jaroslava Kuberu či Karla Gotta.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 18:49|

Sociální demokraté žalují sociální demokraty. Vyžadují návrat do strany

Městský soud v Praze přijal žalobu, která reaguje na loňské zrušení místních organizací ČSSD v Ostravě. Několik sociálních demokratů se chce soudně domoci návratu do strany. Požadují obnovení členství i zneplatnění loňského rozhodnutí předsednictva, kterým bylo tehdy zrušeno 17 z 26 ostravských organizací. První, kdo žalobu prostřednictvím svého právního zástupce podává, je Richard Bednařík.
30. 1. 2020|

Deset bývalých členů ostravské ČSSD chce zpátky do strany. Pokud se nedohodnou, podají žalobu

Už deset bývalých členů sociální demokracie v Ostravě se domáhá svého návratu do strany. Požadují obnovení členství i revizi loňského rozhodnutí předsednictva ČSSD, kterým byly zrušeny jejich původní místní organizace. Podání těchto žádostí je podmínkou pro případné následné podání žaloby na vedení strany.
23. 1. 2020|

Šéfem ostravské ČSSD je exprimátor Kajnar. Podle bývalé šéfky Vajdíkové volba neplatí

Staronovým předsedou ostravské ČSSD se stal bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar. Byl zvolen na okresní konferenci sociálních demokratů, která se uskutečnila na začátku listopadu. České televizi to potvrdilo vedení moravskoslezské ČSSD. Podle dosavadní předsedkyně ČSSD v Ostravě Jany Vajdíkové je konference neplatná, protože na ni nebyla pozvána většina členů místní organizace.
21. 11. 2019|

Hádky v ostravské ČSSD pokračují. Členové zrušených buněk si stěžují na způsob přeregistrace

Členové zrušených ostravských buněk ČSSD si stěžují na průběh přeregistrací. Tvrdí, že je nikdo nepozval na schůzi, na které se rozhodovalo o jejich členství. Předsednictvo moravskoslezské organizace jim přitom dopisem oznámilo, že o schůzi budou informováni. Podle šéfa krajské ČSSD Tomáše Hanzela bylo důvodem to, že členové poslali žádost o přeregistraci pozdě.
19. 11. 2019|

Moravskoslezská ČSSD chce ve velkém rušit ostravské buňky. Kvůli propadu ve volbách

Moravskoslezská ČSSD chce odebrat licenci řadě organizací v Ostravě kvůli špatným výsledkům v posledních komunálních volbách. Informoval o tom šéf moravskoslezské organizace ČSSD Tomáš Hanzel. Řekl, že mezi členy strany jsou i takzvané černé duše. Krajské předsednictvo sociálních demokratů navrhuje tomu celostátnímu odebrat licence sedmnácti ze šestadvaceti místních buněk.
17. 9. 2019|

Sociální demokraty povede tandem Hamáček–Onderka. Mezi místopředsedy jsou Petříček a Maláčová

Předsedou ČSSD byl na 41. sjezdu strany v Hradci Králové znovu zvolen Jan Hamáček. Získal silný mandát, podpořilo ho 433 hlasů z 501 platných. Hamáček si na post 1. místopředsedy přál Romana Onderku, který protikandidáta stejně jako šéf strany neměl; jejich spolupráci sociální demokraté podpořili. Onderka nové vedení ČSSD popsal jako tandem liberála a „býka, co rozráží zdi“. Napínavější bude volba řadových místopředsedů, kde kandidují i ministři – na pět míst je šest zájemců. Ačkoliv se v prvním kole hlasovalo už v pátek, výsledek zveřejní strana až v sobotu; podle neoficiálních výsledků ale dle ČTK bodovali například ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Hned na začátku sjezdu vystoupil prezident Miloš Zeman. Strana také podpořila změnu stanov.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 22:06|
Interview ČT24

V ČSSD panuje úplně jiná atmosféra než před rokem, pochvaluje si před sjezdem Netolický

Česká strana sociálně demokratická se v době svého stranického sjezdu vyznačuje úplně jiným rozpoložením než před dubnovým sjezdem v loňském roce. Tehdy v ní panovala nervozita po prohraných sněmovních volbách. V současnosti jde v podstatě jen o potvrzení Jana Hamáčka v roli předsedy, řekl v Interview ČT24 končící místopředseda ČSSD Martin Netolický.
1. 3. 2019|

Hamáček se postavil za Petříčka a Maláčovou. Toman v úterý vstoupí do ČSSD

Šéf ČSSD Jan Hamáček by rád viděl Tomáše Petříčka a Janu Maláčovou jako své místopředsedy. Sám se bude na pátečním sjezdu ucházet o znovuzvolení a zatím nemá vyzyvatele. Řady sociální demokracie také v úterý rozšíří ministr zemědělství Miroslav Toman. Strana se bude věnovat i programovým prioritám, například zkrácení pracovní doby nebo novým daním pro banky či nadnárodní internetové společnosti.
25. 2. 2019|