TÉMA

Povodí Moravy

Lipenskou a vranovskou přehradu trápí sucho. Mají méně vody než loni

V Lipenské a vranovské přehradě je na podzim méně vody než před rokem. Důvodem je nedostatek srážek a slabý přítok. Například vranovská přehrada je aktuálně naplněna zhruba z poloviny. Na Lipně hladina nádrže pro změnu klesla za poslední měsíc o šedesát centimetrů. Zatímco lodě po ní plují většinou bez omezení, majitelé jachet v přístavech mají problémy.
20. 10. 2023|

Lichtenštejnům se majetek na jihu Moravy nevrátí, potvrdil odvolací soud

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:45|

Svratka v Brně po letech zezelenala, rozvoji sinic nahrálo počasí

Svratka v Brně po několika letech zezelenala a její povrch pokrývají sinice. Už přes dva týdny mohou Brňané vidět, co se stane v současném teplém a suchém počasí, když Povodí Moravy přestane aktivně bránit růstu sinic na Brněnské přehradě. Mluvčí Petr Chmelař uvedl, že na přehradě povodí demontovalo aerační věže a k 27. září ukončilo vypouštění síranu železitého na přítocích. Povodí totiž v současnosti pracuje na náhradě věží, čtvrtá etapa opatření má vodu v přehradě pomáhat udržovat čistou lépe než dosud.
6. 10. 2023|

Ráno byly rozvodněné některé toky. Kvůli dešti se mohou zvedat znovu

Po deštích a bouřkách, které prošly v pondělí odpoledne a v noci na úterý Českem, byly ještě ráno některé potoky a menší řeky rozvodněné. Na první povodňový stupeň dosáhlo několik toků, ráno se všechny hladiny začaly stabilizovat a poté klesly. Kvůli bouřkám v noci na pondělí vyjížděli hasiči k popadaným stromům nebo kvůli odčerpávání vody. Kvůli neustávajícímu vydatnému dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu, hladina některých toků se podle ní může opět zvednout.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 19:29|

Místo rušné silnice po lávce přes Bečvu. Cyklostezka propojila Hranice s Ústím a Černotínem

Trasu cyklostezky Bečva ve čtvrtek doplnila nová tříkilometrová část u Ústí na Přerovsku, díky které cyklisté už nemusí jezdit po rušné a nepřehledné silnici. Dokončený úsek cyklostezky, jehož součástí je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bečvu za zhruba 60 milionů korun, propojil obce Ústí a Černotín s nedalekými Hranicemi. Stavba cyklostezky stála včetně projektové přípravy celkem 110 milionů korun.
29. 6. 2023|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Bečva se vrátila do původního koryta. Nebude tak ohrožovat velkou vodou Ústí

Zhruba dvacet let čekali na ochranu před velkou vodou, teď se obyvatelé Ústí na Hranicku dočkali. Povodí Moravy dokončilo úpravy řeky Bečvy. Součástí přírodě blízkých opatření je i obnovení původního koryta nebo vybudování tůní, které mají zadržovat vodu v krajině.
15. 5. 2023|

Hlavní příčinou loňského úhynu ryb v Dyji byly znečištěné povrchové vody a nedostatek kyslíku

Za loňský úhyn ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi na jihu Moravy mohly podle Biologického centra Akademie věd znečištěné povrchové vody a vyčerpání kyslíku. Podle závěrů vědců úhyn nezpůsobil provoz malé vodní elektrárny, o čemž se v době události spekulovalo. Rybáři a hasiči minulý rok v červenci zlikvidovali asi dvaačtyřicet tun uhynulých ryb na jezu v Bulharech a v Břeclavi. Procesy odehrávající se v Dyji budou odborníci dále zkoumat.
14. 3. 2023|

Průtoky na řekách klesají, některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami

Hluboko pod červencové průměry klesají průtoky na českých řekách. V povodí Moravy a Dyje jsou až tři desítky toků na hranici hydrologického sucha. Na žádost vodohospodářů proto některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami. Jak zjistila ČT, nízký stav vody postihl i další řeky napříč republikou. Podle správ povodí jsou na tom toky hůř než v předchozích dvou letech. Podle Povodí Labe je situace podobná jako v období extrémního sucha mezi lety 2015 až 2018. Některé menší řeky jsou pro vodáky na hranici sjízdnosti.
29. 7. 2022|

Úhyn ryb v Dyji je zřejmě větší než v Bečvě před dvěma lety

Z řeky Dyje pod Novomlýnskými nádržemi rybáři s hasiči vylovili v minulých dnech zhruba čtyřicet tun ryb, které uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. V úterý vylovili poslední leklé ryby nad jezem v Bulharech, řekl předseda Moravského rybářského svazu (MRS), pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdne, další v neděli ráno. Úhyn na jižní Moravě je tak pravděpodobně rozsáhlejší, než tomu bylo při otravě ryb v řece Bečvě před dvěma lety.
27. 7. 2022|

V Dyji uhynuly desítky tun ryb, chyběl jim kyslík

V řece Dyji na Břeclavsku uhynuly podle odhadu hasičů desítky tun ryb. Hasiči je nadále odklízejí, uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Odstraňování podle ní potrvá minimálně týden. První leklé ryby objevili rybáři v Bulharech. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je důvodem úbytek kyslíku v souvislosti s přemnožením sinic.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 10:58|

Povodně roku 1997 byly tak tragické i proto, že lidé nevěděli o hrozbě. Přispěly ke vzniku výstražného systému

Povodně v roce 1997 byly nejenom jedněmi z největších zaznamenaných záplav v Česku, ale také byly v moderní historii nejtragičtější. Přinesly ale také poučení. Tehdy nefungoval systém včasného varování a tváří v tvář nevídané živelní katastrofě nikdo nevěděl, co přesně by měl v krizové situaci dělat. Když republiku v dalších letech znovu postihly velké záplavy, bylo to již lepší a jen zřídka se stalo, že velká voda někoho zastihla zcela nečekaně.
9. 7. 2022|

Projekt na čistou vodu v brněnské přehradě bude pokračovat

Kvalita vody v Brněnské přehradě by se měla dál zlepšovat. Dohodli se na tom Jihomoravský kraj a město Brno. Společně budou dál pracovat na projektu, který zajišťuje čistou vodu už třináct let. Za tu dobu se podařilo omezit výskyt sinic a voda je vhodná ke koupání. A i díky tomu stoupla návštěvnost přehrady, která je oblíbeným cílem rekreace Brňanů.
20. 5. 2022|

Nádrž na Bečvě u Skaličky je nejlepší řešení, ukázala studie ČVUT. Starostové dotčených obcí jsou proti

Více než 100 tisíc obyvatel z Hranicka a Přerovska by měla před povodněmi chránit boční víceúčelová nádrž. Ta má vzniknout vedle koryta Bečvy u obce Skalička. Jde o jednu z pěti možných variant, kterou v rozsáhlé analýze posuzovali akademici. Proti zatopené boční nádrži je ale část starostů z okolí.
15. 10. 2021|

Povodí Moravy nevylučuje přehradu u Skaličky. Pro kyselku a podzemní jezera ale může být hrozbou

V Hranickém krasu skončil předběžný hydrogeologický průzkum ke stavbě vodního díla Skalička. Nádrž stát plánuje jako klíčové opatření proti povodním na řece Bečvě. Podle Povodí Moravy studie nevyloučila žádnou z variant, ani přehradu. Zástupci řady organizací ale varují, že kvůli přehradě může oblast přijít o léčivé minerální prameny.
12. 9. 2021|

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště na Baťově kanále

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště Kunovský les na Baťově kanále u Starého Města na Uherskohradišťsku. Přístaviště nabídne zázemí pro krátkodobé až střednědobé kotvení rekreačním plavidlům, bude sloužit také jako čekací stání před vplutím do plavební komory. Stavba si vyžádala deset milionů korun, zahájena byla loni v listopadu.
4. 8. 2021|

Olomoučané, které zasáhla stavba protipovodňových opatření v centru města, dostanou kompenzace

Obyvatelům Olomouce, kterých se bezprostředně dotýká výstavba protipovodňových opatření na řece Moravě, poskytne město náhradu. Lidé dostanou například rekreační poukaz nebo jízdné na MHD. Žádosti o kompenzaci mohou lidé podávat do konce července. Někteří obyvatelé centra města by však uvítali spíše finanční odškodnění.
21. 7. 2021|

Ani 24 let od ničivých povodní nemá Tlumačov ochranu před velkou vodou

Od povodní z července 1997, které poničily velkou část Moravy a východních Čech, uplynulo 24 let. Většina postižených měst kolem řeky Moravy už je proti podobné katastrofě chráněna. Pořád ale zbývají místa, kde protipovodňová opatření zůstávají jen na papíře. Jedním z nich je Tlumačov na Zlínsku.
15. 7. 2021|

V Hranicích budou na Bečvě nové protipovodňové zdi, vodohospodáři vypustili jez

Vodohospodáři snížili hladinu Bečvy na jezu v Hranicích. Umožní to dokončit jeho rozšiřování. Dělníci také budou moci založit nové protipovodňové zdi a hráze nedaleko centra města. Práce na jezu skončí letos v listopadu. Hranice by pak měly odolat průtoku 700 kubíků za vteřinu.
2. 7. 2021|

V Kunovicích budují protipovodňová opatření. Přes Olšavu povede nový most

V Kunovicích na Uherskohradišťsku pokračuje stavba protipovodňových opatření, většina zdí a hrází je hotova. Součástí opatření bude také nový most přes řeku Olšavu. Stavbaři ho budují jako náhradu za nevyhovující přemostění. Chystají betonáž nosné konstrukce.
8. 6. 2021|

Zvýšení hladiny novomlýnských nádrží získalo souhlasné stanovisko EIA. Ministerstvo si dalo řadu podmínek

Zvýšení hladiny střední a dolní nádrže na novomlýnských nádržích na Dyji získalo souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP) při posuzování vlivu stavby na okolí (EIA). Ministerstvo si ve stanovisku dalo 37 podmínek, například použití přírodních materiálů nebo spolupráci s Českou společností ornitologickou. Podle ekologického spolku Děti Země se ale proces EIA odehrál vadným způsobem.
12. 5. 2021|

V Beskydech stále leží přes metr a půl sněhu. Vodohospodáři jsou na tání připraveni

Vodohospodáři neočekávají problémy spojené s táním sněhu na horách. Je podle nich postupné a přehrady jsou na vodu připravené. Nejvíc sněhu leží v současné době v Beskydech, kde ho ještě minulý týden připadl téměř metr. Na Lysé hoře je sněhu stále přes metr a půl, což je druhá nejvyšší sněhová pokrývka za posledních 60 let.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 16:31|

Povodí Moravy zahájilo další etapu rekonstrukce Plumlovské přehrady. Odolá tisícileté vodě

Povodí Moravy zahájilo opravu vodní nádrže Plumlov na Prostějovsku. Důvodem modernizace je zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti nádrže, která by měla odolat tisícileté a v extrémním případě i desetitisícileté povodni. Rekreační sezonu by práce, které potrvají rok a půl, výrazně narušit neměly.
29. 3. 2021|

Povodí Moravy pokračuje v revitalizaci Bečvy u Hranic. Vytváří tůně a rozšiřuje koryto

Více než polovinu prací mají za sebou vodohospodáři při rozsáhlé revitalizaci Bečvy nedaleko Hranic na Přerovsku, která začala v loňském roce. Postup zatím nezastavilo ani několik loňských povodní či pandemie koronaviru. Rozsáhlá úprava tříkilometrového koryta řeky u obcí Černotín, Ústí a Skalička vyjde na 318 milionů korun. Jejím cílem je především snížit ohrožení obcí povodněmi, revitalizace krajiny a navrácení chybějících biotopů do řeky.
17. 3. 2021|