TÉMA

Letovice

V Letovicích hořelo v průmyslovém areálu. Elektrovozidlo museli hasiči chladit v kontejneru

V Letovicích na Blanensku hořela ve středu večer část průmyslového areálu. Hasičům se požár podařilo lokalizovat zhruba po čtyřech hodinách, hasili jej až do noci. Oheň zachvátil přístavek jedné z průmyslových hal, kde byly vysokozdvižné vozíky. Hasiči nezjistili v ovzduší nadlimitní koncentrace škodlivých látek, obyvatelům Letovic ale doporučili nevětrat.
1. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 08:13|

Mezi Blanskem a Adamovem má vzniknout nová cyklostezka za dvě stě milionů korun

Novou cyklostezku plánuje postavit Jihomoravský kraj podél řeky Svitavy mezi Adamovem a Blanskem. Zlepšit má bezpečnost v úseku, který v současnosti vede po frekventované silnici. Krajští radní podepsali smlouvu na projektovou dokumentaci. Stavba čtyřkilometrové komunikace vyjde na více než dvě stě milionů korun.
14. 6. 2023|

Masarykovo náměstí v Letovicích prochází rekonstrukcí. Dostane novou dlažbu, zeleň i vodní prvek

Novou tvář dostane Masarykovo náměstí v Letovicích na Blanensku. Dělníci téměř dokončili práce pod povrchem. Teď budou pokládat dlažbu, vysadí nové stromy a přibude i vodní prvek. Víc než deset let plánovaná rekonstrukce za zhruba třicet milionů korun má být hotová v srpnu.
17. 5. 2023|

Meteorologové prověřují několik hlášení o tom, že Svitavsko v sobotu zasáhlo tornádo

Meteorologové prověřují několik hlášení o možném sobotním výskytu tornáda v Česku. Pravděpodobně zasáhlo obec Lubná u Poličky na Svitavsku. Bouře způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. Na svém Facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle starosty Lubné Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů, hasiči podle mluvčího Miroslava Poláka kvůli silnému větru žádné výjezdy neměli.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 10:44|

Na Blanensku udeřilo tornádo, nezpůsobilo žádné škody

V okolí Letovic na Blanensku se v pátek navečer při přechodu bouřkové oblačnosti objevilo slabé tornádo. Uvedl to na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), šlo podle něj o první letošní tornádo v Česku. Že vzdušný vír dosedl na zem, potvrdila podle ústavu nezisková organizace Czech Thunderstorm Research Association (CTRA). Hlášené nejsou žádné škody, řekl ČTK starosta Letovic Petr Novotný (TOP 09). Hasiči likvidovali v okolí na třech místech stromy popadané přes silnici, řekl jejich mluvčí Petr Příkaský.
1. 4. 2023|

Vlaková výluka z Brna do Blanska se rozšířila až do Svitav. Potrvá tři měsíce

Vlaková výluka na železniční trati mezi Brnem a Blanskem, která trvá od poloviny loňského prosince, se od středy rozšířila až do Svitav. Lidé tak musí využívat hlavně náhradní autobusovou dopravu, v některých úsecích jedou motorové vlaky. Nové omezení v dopravě potrvá do konce srpna, vlaky na trať Brno–Blansko se vrátí letos v prosinci.
1. 6. 2022|

Kvůli úniku plynu evakuovali hasiči stovku lidí z židenického nádraží v Brně

Hasiči v Brně ve čtvrtek ráno kvůli úniku plynu z narušeného plynovodu u židenického nádraží evakuovali přes stovku lidí z blízkého objektu, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Únik plynu si vynutil zhruba na půl hodiny zastavení provozu vlaků ve směru na sever. Obnovený je od 8:58, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Některé vlaky nabraly zpoždění, například rychlík Svitava jedoucí do Prahy měl zpoždění 25 minut.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 10:43|

O Velikonocích se uzavře část silnice ze Svitav do Brna. Kamiony čeká 130kilometrová objížďka

Oprava odvodňovacího potrubí na silnici I/43 na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje od čtvrtka do neděle omezí dopravu. Silnice je u obce Rozhraní a Brněnec úplně uzavřená, což pocítí především řidiči vozidel nad 7,5 tuny. V obou směrech musí využít cestu přes Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Ždírec nad Doubravou a Vendolí. Objížďka pro nákladní auta měří přes 130 kilometrů.
1. 4. 2021|

Silničáři opravují kruhový objezd u Letovic. Místním komplikují život kvůli objížďce tisíce aut

Tisíce aut včetně kamionů už týden denně projíždí centrem Letovic na Blanensku. Ředitelství silnic a dálnic totiž začalo s opravou kruhového objezdu na hlavním tahu z Brna do Svitav. Řidiči na objížďce městem nedodržují maximální povolenou rychlost. Zaměří se na ně dopravní policisté.
27. 5. 2020|

Za březnovou srážku brněnských vlaků mohla chyba strojvedoucího. Rozjel se na červenou

Drážní inspekce uzavřela vyšetřování srážky dvou příměstských vlaků, ke které došlo loni v březnu v Brně. Podle dokumentu, který má Česká televize k dispozici, udělal klíčovou chybu strojvedoucí, který se rozjel na červenou. Předpisy ale porušil i výpravčí; krátce před odjezdem vlaku totiž rozsvítil zelené světlo a o jeho zrušení nikoho neinformoval.
28. 2. 2020Aktualizováno28. 2. 2020, 11:01|

Sběr papíru na některých školách po desítkách let končí. Není o něj zájem

Řada škol ukončuje pravidelný sběr papíru. Kvůli velmi nízké ceně se jim nevyplatí, v některých třídírnách navíc papír už vůbec nevykupují. Starý papír totiž přestala odebírat Čína a o jeho nákup teď není zájem. Peníze za papír dříve školy využívaly na nákup pomůcek, vybavení tříd nebo pořádání akcí.
27. 2. 2020|

Chod obcí paralyzují chybějící úředníci. Vázne povolování staveb

Radnicím chybí právníci, urbanisté a také experti na dopravní nebo stavební předpisy. Důvodem jsou nižší platy na úřadech ve srovnání se soukromou sférou. Kvůli nedostatku úředníků mnohde vázne povolování staveb.
25. 2. 2020|

Černá, modrá, žlutá. Až desetkrát lépe třídí lidé v obcích s barevnými kontejnery u každého domu

Už pět desítek měst a obcí na Blanensku si od letoška sváží odpad samo. Přidaly se totiž k Technickým službám Malá Haná, firmě založené spolkem několika z nich. Půl roku už také funguje systém třídění odpadu přímo v domech. Plastu a papíru tak popeláři svezou až desetkrát víc, než když kontejnery stály jen ve sběrných hnízdech.
17. 1. 2020|

Vodohospodáři napouštějí po rekonstrukci Opatovickou přehradu a chystají se na opravy Letovické

Povodí Moravy dokončuje opravy vodní nádrže Opatovice, odkud bere vodu 42 tisíc lidí na Vyškovsku. Stavební práce trvaly zhruba dva roky a stály 95 milionů korun. Na léto se turistům i místním otevře také opravená koruna hráze ve Vranově nad Dyjí. Naopak v Letovicích se práce teprve chystají.
25. 2. 2019|