TÉMA

Jan Vitula

Vysokorychlostní váha na D2 měla problém při kontrole, je vypnutá. Dopravci chtějí vrátit zaplacené pokuty

Autodopravci chtějí, aby jim stát vrátil pokuty, které museli zaplatit za přetížená auta naměřená vysokorychlostní vahou na dálnici D2. Ta je nyní mimo provoz, protože kontrolní měření ukázalo, že nefunguje správně. Podobný problém je i s jednou váhou na dálnici D1. Že by bylo namístě peníze z pokut vrátit, ale Ředitelství silnic a dálnic odmítlo.
24. 11. 2023|

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby Sanatoria Pálava bez ohledu na dotaci

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby léčebně-rehabilitačního ústavu Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku. Projekt za tři čtvrtě miliardy korun vznikne navzdory tomu, že kraj stále nemá potvrzení o přidělení dotace. Rozhodli o tom zastupitelé.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:02|

V Sokolnicích končí stavební úřad kvůli nedostatku pracovníků. Blízká obec pomoct nechce

Stavební úřady na jižní Moravě se potýkají s nedostatkem pracovníků. Ten v Sokolnicích nedaleko Brna kvůli tomu dokonce od pátku přestal fungovat úplně. Jeho agendu si teď mají rozdělit dva stavební úřady v okolních městech. Starosta jednoho z nich se ale brání, tvrdí, že na provoz většího úřadu nemá dost peněz.
4. 9. 2023|

Jihomoravský kraj má nové vlaky, většinu zaplatily peníze z EU

Nové vlaky, které za sedm miliard nakoupil Jihomoravský kraj, se testují na zkušebním okruhu. Jako jediný region v republice je jižní Morava vlastníkem souprav a bude je provozovat. Vlaky, které po jižní Moravě jezdí teď, jsou ještě z východního Německa, některé jsou staré i 50 let. Proto kraj nakoupil 37 vlaků od Škody Transportation.
13. 10. 2021|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|

Jihomoravský kraj dostává na obyvatele méně peněz než jiné regiony, zlobí se kandidáti na hejtmana. Chtějí změnu

Kraje dopadly podle kandidátů na jihomoravského hejtmana v koronavirové krizi dost možná ze všech nejhůře. Devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem se v předvolební debatě České televize shodlo na tom, že i bez toho, že vláda vzala část peněz ze sdílených daní, je Jihomoravský kraj při přerozdělování veřejných peněz oproti jiným krajům znevýhodněn. Mají ambici pokusit se to změnit. Kandidáti do krajských voleb diskutovali také o podpoře firem v kraji nebo o investicích do silnic.
23. 9. 2020|

Miliardy na železnici. Jihomoravský kraj nakoupí vlaky a pronajme je dopravcům

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation. Kraj tak chce zlepšit podmínky pro cestující, kteří často jezdí i půlstoletí starými soupravami. Cenová nabídka výrobce dosahuje podle náměstka hejtmana Romana Hanáka (ČSSD) 6,651 miliardy korun a zahrnuje i servis vlaků v dalších 30 letech. Provozovat je bude dopravce, který vzejde ze soutěže. Kraj na nákup získá evropskou dotaci zhruba 5,5 miliardy, na svůj podíl si vezme úvěr.
21. 11. 2019|

Do škol vyrazila pojízdná digitální laboratoř. Žákům představí nejmodernější technologie

V Jihomoravském inovačním centru sestrojili digitální pojízdnou laboratoř FabLab Experience, která bude sloužit hlavně školákům. Jde o kamion, v jehož návěsu jsou moderní technologie v hodnotě čtyř milionů korun. Za rok zvládne navštívit až šedesát škol.
25. 2. 2019|