TÉMA

Tomáš Mašín

Bratři utíkají na Západ přes česká kina. Chtěli jsme, aby nás to bolelo, říkají představitelé bratří Mašínů

Do kin vstupuje film Bratři, který se vrací k dodnes rozporuplnému příběhu z doby studené války. Hraný snímek vypráví o odbojové skupině bratří Mašínů a pokusu jejích členů utéct na Západ, aby se mohli připojit k tamnímu boji proti komunistům. K divákům se Bratři dostávají přesně sedmdesát let od dramatického útěku do tehdejšího Západního Berlína. V rolích Josefa a Ctirada Mašínových se představují Oskar Hes a Jan Nedbal. Příběh podle scénáře Marka Epsteina natočil Tomáš Mašín, který je s rodinou odbojářů vzdáleně spřízněn.
26. 10. 2023|

Do boje o Oscara zamířil za Česko film Bratři, který vypráví o Mašínech

Do boje o Oscara půjde za Českou republiku film Bratři. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie. S dalšími zahraničními snímky se pokusí dostat do finální nominace. Drama vypráví příběh bratrů Mašínových, kteří se v padesátých letech postavili se zbraní v ruce komunistickému režimu v Československu. Premiéru v tuzemských kinech bude mít snímek 26. října, širší nominace Oscar zveřejní 21. prosince.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 09:42|

Plodková, Mitaš i Steinmasslová mají svá Němá tajemství. V kině je neutají

Když blízcí Bruce Willise loni oznámili, že herec ukončuje kariéru kvůli afázii, přitáhlo to pozornost k této nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Přiblížit život afatiků je také jedním ze záměrů filmu Němá tajemství. „Není to ale film o pacientovi, o kterého je potřeba se starat,“ upozornil režisér Tomáš Mašín. Snímek kombinující drama, detektivku a love story vstupuje do kin 7. září. Příběh hlavního hrdiny, trpícího afázií, vyprávějí ženy z jeho blízkého okolí. Každá má přitom co skrývat.
9. 9. 2023|

Hluboké odevzdání učitelů pro mě bylo dojemné, říká Havelka o nové dokumentární sérii

Jak se dělá dobrá škola a jaké by mohly být české školy budoucnosti, nastiňuje desetidílná série České televize. V zařízeních, kde již reforma probíhá, se role průvodce zhostil moderátor Jiří Havelka. V každém typu školy ukazuje, čím je jiná než ty ostatní. „Spousta mých předsudků zmizelo a jiné se neobjevily,“ sdělil herec, režisér a scenárista Havelka v Interview ČT24.
8. 9. 2023|

Hraný film o bratrech Mašínech se představuje v první ukázce. Ani pomník, ani odsouzení, říká režisér

K divákům se dostávají první záběry z filmu Bratři o jednom z největších příběhů studené války – odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových a jejich útěku na Západ. Film koprodukovaný Českou televizí natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Do hlavních rolí obsadil Oskara Hese a Jana Nedbala.
15. 6. 2023|

Filmoví bratři Mašíni se do kin dostanou 70 let poté, co se skuteční probojovali přes železnou oponu

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři inspirované odbojovou skupinou bratří Mašínů. Hlavní role Josefa a Ctirada ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal. Podle režiséra Tomáše Mašína, který je s předobrazy hlavních hrdinů vzdáleně spřízněn, má jít o upřímný pohled na dramatické události, které jsou dodnes vnímány kontroverzně. Premiéru bude mít snímek Bratři v říjnu 2023, přesně sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny bratří Mašínů na Západ.
6. 12. 2022|
Doporučujeme

Nejen Bruce Willis. Němá tajemství upozorňují na problémy lidí s afázií

Režisér Tomáš Mašín dotočil podle scénáře Alice Nellis Němá tajemství. Vztahové drama s kriminální zápletkou upozorňuje na vážnou poruchu řeči – afázii, kterou trpí nejen filmový hrdina, ale ve skutečném životě také padesát tisíc lidí. I proto tvůrci spustili crowdfundingovou kampaň, která má nejen pomoci s postprodukcí filmu, ale také webu o afázii.
12. 10. 2022Aktualizováno15. 10. 2022, 14:39|

Příbuzný bratří Mašínů o nich točí film. Když na vás střílí, pacifismus není namístě, hodnotí jejich činy

Odbojová skupina bratří Mašínů patří k příběhům moderní historie, které stále vzbuzují emoce. Byli její členové, když vedli ozbrojený odboj proti komunistické totalitě, hrdinové, nebo vrazi? Režisér Tomáš Mašín, který je s Mašínovými vzdáleně spřízněn, je vnímá podle svých slov pozitivně. Dramatické události se rozhodl přenést na filmové plátno, scénář napsal Marek Epstein. Natáčení Bratrů začalo v srpnu. Jako Josef byl obsazen Oskar Hes, Ctirada ztvárňuje Jan Nedbal.
24. 8. 2022|

Mašín a Nellis připravují detektivní film, důležitou roli hraje ztráta řeči

Filmařka Alice Nellis se poprvé jako scenáristka pustila do příběhu s detektivní zápletkou. Ve filmu Napínavá tajemství řeší vedle vyšetřování vraždy také rodinné vztahy a život s poruchou řeči. Režie se ale ujal Tomáš Mašín. V hlavní roli dramatu se objeví Jana Plodková a slovenský herec Marián Mitaš.
13. 12. 2021|

Český lev se dívá hlavně na Českou televizi. Nominace získala za Duklu 61 či Dabing Street

Měsíc po oznámení filmových nominací představují ceny Český lev také nominace na nejlepší televizní počiny uplynulého roku. Obě hodnocené kategorie – film či minisérie a seriál – si pro sebe s převahou zabraly projekty České televize. „Televizní“ Český lev bude spolu s dalšími soškami předán při slavnostním ceremoniálu 23. března, v přímém přenosu ČT.
25. 2. 2019|