TÉMA

Ladislav Mejzlík

Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu

Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|

Reportéři ČT: Agrofert formálně splnil antimonopolní omezení, přesto ovládá třetinu pekárenství

Za drahé potraviny můžou podle ekonomů nejen ceny energií a vstupních surovin, ale i to, že českému trhu dominují velcí hráči. Na trhu s pečivem získal významné postavení Agrofert ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO), který před třemi lety koupil konkurenční pekárny United Bakeries. Antimonopolní úřad měl přitom podmínku, že musí být zachována konkurence a Agrofertu nařídil část pekáren prodat. Část odprodaných pekáren však prochází útlumem, což zesílilo pozici Agrofertu na trhu.
11. 9. 2023|

Vláda nechystá změnu zákona kvůli auditu k údajnému střetu zájmů. Evropské normy jsou přísnější

Kvůli závěru evropského auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda zatím nechystá změnu zákona. ČT to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Podle některých opozičních stran by ale kabinet měl s novelou přijít už kvůli unijnímu nařízení z minulého roku, které je přísnější než česká norma. Babiš několikrát zopakoval, že legislativě vyhověl, když své firmy převedl do svěřenských fondů. Podle auditorů ale Agrofert dál ovlivňuje.
8. 12. 2019|
168 HODIN

Ministryně Nováková svou tezi o mobilních datech použila v rozhovoru pro 168 hodin několikrát

Slova ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) o mobilních datech pro pořad České televize 168 hodin vysílaný 17. února vyvolala silnou reakci veřejnosti. Ministryně před týdnem tvrdila, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Druhá reportáž přináší další výroky ministryně, které se do původního příspěvku nevešly, a objasňuje okolnosti jejího vzniku. Podle Novákové byla totiž její slova vytržena z kontextu.
25. 2. 2019|