TÉMA

Miloš Brunclík

Soupeřit lze i gentlemansky, ukázaly finské prezidentské volby

Finové si o víkendu zvolili nového prezidenta. Souboj o post hlavy státu byl mnohem poklidnější, než je zvykem v dalších zemích. Poražený kandidát okamžitě po oznámení předběžných výsledků vzkázal, že země dostává dobrého prezidenta. Zároveň svou porážku uznal a soupeři pogratuloval. Vítěz voleb zase přijel za svým sokem do volebního štábu, kde mu poděkoval za poctivý souboj. Podle politologa Miloše Brunclíka je podobné chování severských politiků standardem.
13. 2. 2024|

Hilšer cílí na ty, kdo politice nedůvěřují, soudí politolog Brunclík. Podle komentátora Fischera ale asi ztrácí podporu

Senátor Marek Hilšer (MHS) bude v nadcházející volbě prezidenta republiky cílit hlavně na voliče, kteří politice nedůvěřují, a na mladší voliče, domnívá se politolog Miloš Brunclík. Podle komentátora týdeníku Euro Petra Fischera bude pro Hilšera ale problém zopakovat relativní úspěch z roku 2018, kdy získal 450 tisíc hlasů. Poukázal na to, že se Hilšerovi nepodařilo sehnat dostatečný počet podpisů občanů a do prezidentské volby jde tentokrát díky podpoře svých kolegů z horní parlamentní komory. „Něco se stalo v popularitě, zřejmě práce v Senátu není tak vidět,“ domnívá se. Fischer s Brunclíkem hodnotili Hilšerovu kandidaturu v Událostech, komentářích.
25. 11. 2022|

Fiala obhájil post předsedy ODS, Stanjura byl z izolace znovuzvolen místopředsedou

Premiér Petr Fiala bude další dva roky pokračovat v roli předsedy občanských demokratů. Ve funkci, kterou zastává od ledna 2014, ho v sobotu potvrdil stranický kongres v Praze 510 z 510 platných hlasů delegátů. Svůj post obhájil i místopředseda strany Zbyněk Stanjura, přestože na kongresu nebyl přítomen. Čeká totiž na výsledek testu na covid-19. Kongres také zvolil v prvním kole všechny kandidáty na čtyři řadové místopředsedy, kde uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého nahradil pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 16:30|

Přímá volba prezidenta posílila, což způsobuje v systému řadu potíží, hodnotí politologové

Přesně před deseti lety senátoři schválili přímou volbu hlavy státu a umožnili občanům vybírat, kdo bude sídlit na Pražském hradě. Změna úřad prezidenta výrazně posílila, což podle oslovených politologů způsobuje v českém parlamentním systému řadu potíží. Existují podle nich ale způsoby, jak je odstranit.
8. 2. 2022|

Senátoři volební zákon asi schválí, část z nich chce korespondenční volbu

Horní komora ve čtvrtek pravděpodobně podpoří sněmovní verzi volebního zákona. Podle senátorských klubů se pro to najde dostatek hlasů. A to i přesto, že část zákonodárců bude chtít do novely ještě prosadit korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Takovou úpravu navrhuje 14 senátorů. Prezident Zeman už dříve avizoval, že normu podepíše v té verzi, ve které prošla sněmovnou.
29. 4. 2021|
168 HODIN

Ministryně Nováková svou tezi o mobilních datech použila v rozhovoru pro 168 hodin několikrát

Slova ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) o mobilních datech pro pořad České televize 168 hodin vysílaný 17. února vyvolala silnou reakci veřejnosti. Ministryně před týdnem tvrdila, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Druhá reportáž přináší další výroky ministryně, které se do původního příspěvku nevešly, a objasňuje okolnosti jejího vzniku. Podle Novákové byla totiž její slova vytržena z kontextu.
25. 2. 2019|