TÉMA

Lanovka

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:25|

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Lanovka z Podbaby do Bohnic nebude. Podle úředníků by měla špatný vliv na ráz krajiny i její ekologickou funkci

Úředníci odboru ochrany prostředí pražského magistrátu zamítli v řízení EIA posuzujícího vliv stavby na životní prostředí záměr výstavby lanovky z Podbaby přes Troju do Bohnic. Důvodem je její nepřijatelný vliv na krajinný ráz Trojské kotliny a ekologické funkce krajiny. Lanovka by způsobila nezanedbatelné a nevratné změny, vyplývá z dokumentu zveřejněného v systému EIA. Kladné stanovisko EIA je pro výstavbu nezbytné. Podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je preferovanou variantou výstavba mostu a tramvajové tratě.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 15:30|

Kyvadlová i „tramvaj“. Liberec má šest možností obnovy lanovky na Ještěd

Liberec bude posuzovat šest variant obnovy visuté lanovky na Ještěd, která je mimo provoz po tragické nehodě z října 2021. Vzešly ze studie proveditelnosti. Připomínky a podněty k nim mohou lidé posílat do konce února. Oznámil to primátor města Jaroslav Zámečník (SLK). Odhadované náklady na obnovu lanovky jsou podle navržených variant mezi 290 a 500 miliony korun bez daně. Studii si liberecká radnice objednala u architektů kanceláře SIAL.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:35|

Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|

Liberec má návrhy nové lanovky na Ještěd

Liberec má k dispozici návrhy nové lanovky na Ještěd. Varianty zpracovala projekční kancelář Sial, která stojí i za stavbou samotného hotelu s vysílačem Ještěd v 70. letech minulého století. Nová lanovka má nahradit původní, která je od tragické nehody v roce 2021 mimo provoz.
22. 1. 2024|

V Pákistánu se zasekla po domácku vyrobená lanovka, záchranáři vyprostili všech osm lidí

Na severu Pákistánu se v úterý ráno zasekla lanovka s osmi osobami, a to 275 metrů nad roklí. Podle tamních médií mělo jít o sedm studentů a jednoho učitele, kteří tak cestovali do školy. Pákistánské záchranné složky na místě zasahovaly s pomocí dvou vojenských vrtulníků, ty podle zpravodajských agentur vyprostily dvě děti. Stroje následně armáda s příchodem noci stáhla. Pákistánské ministerstvo vnitra ve večerních hodinách informovalo o tom, že se podařilo evakuovat všech osm osob. Záchranné práce komplikoval silný vítr. Ze svízelné situace se dostali díky vrtulníku i improvizované „sedačce“, píše agentura AP.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:55|

Zdraží vlaky, autobusy i městská doprava. Někteří dopravci navýší ceny až o patnáct procent

Jízdenky podraží. Cenu plánují zvednout téměř všichni železniční dopravci. Cestující si připlatí i v meziměstských autobusových spojích a za veřejnou dopravu v řadě měst. Vláda si chce navíc udělat analýzu, jestli by státnímu rozpočtu pomohlo další omezení slev na jízdném pro studenty a seniory.
28. 11. 2022|

Po pádu stromu na auto v Krkonoších zemřeli tři lidé

Po pádu stromu na auto v Krkonoších v neděli odpoledne zemřeli tři lidé. Jeden člověk skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Hasiči to uvedli na Twitteru. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) šlo asi o 30 metrů vysoký smrk, jehož pád s největší pravděpodobností způsobil poryv větru. Na Sněžce měl v neděli odpoledne vítr sílu orkánu. Policie silnici na Malou Úpu a na hraniční přechod do Polska na Pomezních Boudách nejméně do pondělních 15:00 uzavřela kvůli hrozícímu pádu dalších stromů.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 19:51|

Letošní dovolená vytáhne Čechům z kapes výrazně víc peněz, a to i ta v tuzemsku

Čechům se v letošní sezoně výrazně prodraží dovolená, a to nejen ta v zahraničí, ale i tuzemská. Lidé si podle expertů na cestovní ruch připlatí zhruba deset až dvanáct procent oproti tomu, co platili loni, a na horách v Česku to může být ještě víc. Za zdražováním stojí rostoucí ceny energií, vstupních surovin i mzdy.
23. 5. 2022|

Zlatý záchranářský kříž dostali policisté za pomoc tonoucímu i zdravotníci zasahující u tornáda

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu na Moravě nebo za dlouhotrvající resuscitaci byli ve čtvrtek jednotlivci i profesionální týmy oceněny Zlatými záchranářskými kříži. Cenu jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem udělil devět Zlatých záchranářských křížů a dvě čestná uznání, hodnotitelé vybírali z asi sedmi desítek návrhů.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:16|

Namísto lanovky bude zatím na Ještěd jezdit autobus. Cestující nabere už na konečné tramvají

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. Hejtmanství plánuje zahájení autobusové dopravy už od začátku turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) bude záležet na zájmu lidí.
2. 3. 2022|

V lyžařském středisku v Jeseníkách se zasekla lanovka. Desítky lidí museli hasiči dostat dolů

V lyžařském středisku Přemyslov v Jeseníkách se z technických důvodů zastavila sedačková lanovka. Uvázlo na ní na 130 lidí. Hasičům se už podařilo dostat všechny na zem. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové se jeden člověk lehce zranil.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 20:46|

Lanovka na Ještěd bude mimo provoz minimálně tři roky

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se kromě Českých drah jako majitele lanovky měly podílet i město, kraj a firma TMR, jež provozuje skiareál na Ještědu.
6. 1. 2022|

U sjezdovky v Lukách nad Jihlavou se zasekla lanovka s 28 lyžaři, na zem je dostali hasiči

Ve skiareálu v Lukách nad Jihlavou se ve středu odpoledne zasekla sedačková lanovka. V době poruchy na ní jelo osmadvacet lidí, z nich bylo deset dětí. Lyžaře dostali na zem hasiči, nikdo se nezranil, informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.
29. 12. 2021|

Šestiletý chlapec jako jediný přežil pád lanovky. Teď se vrací do Itálie

Do Itálie se v sobotu vrací šestiletý chlapec, který jako jediný přežil květnový pád lanovky v severní Itálii. Po nehodě ho jeho dědeček z matčiny strany unesl do Izraele. O tom, že se Eitan Biran, který je ze smíšené italsko-izraelské rodiny, má vrátit, rozhodl koncem listopadu izraelský nejvyšší soud.
4. 12. 2021|

Lanovky před sezonou čekají důslednější kontroly

Po tragické nehodě na Ještědu budou letos inspektoři Drážního úřadu při kontrole lanovek před zimou mnohem důslednější. S velkou revizí už začali například na Plešivci v Krušných horách. Provozovatele tamního areálu vyjde na víc než půl milionu korun.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 15:26|

Drážní inspekce žádá veřejnost o fotky kabiny lanovky na Ještěd. Mohly by pomoci při vyšetřování

Drážní inspekce žádá veřejnost o pomoc při šetření nedělního pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještěd, při kterém zahynul šestatřicetiletý průvodčí. Zájem má o fotografie kabin zvenčí od letošního 1. září.
4. 11. 2021|

Hasiči odstranili z Ještědu vrak spadlé kabiny. Lanovka bude mimo provoz dlouho

Drážní hasiči za pomoci vyprošťovacího tanku vytáhli z prudkého svahu vrak spadlé kabiny lanovky na Ještěd. Uskladněna bude zatím v areálu Českých drah v Liberci pro případ, že by ji potřebovala Drážní inspekce nebo policie. Vyšetřování na místě skončilo, potrvá ale ještě nejméně půl roku. Drážní úřad přijal po pádu kabiny mimořádná opatření. Provozovatelé musejí před zimou sdělit termíny oprav a doložit kontroly lan.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 15:30|

Spadla kabina ještědské lanovky, zahynul v ní průvodčí. Policie hledá svědky nehody

Na Ještědu spadla z třicetimetrové výšky kabina lanovky. Zahynul v ní průvodčí, nikdo další tam s ním nebyl. V druhé kabině, která jela nahoru, byli i cestující, které hasiči evakuovali. Cestující neutrpěli zranění, jsou však v péči psychologů, jednoho zaměstnance Českých drah, který neštěstí viděl, odvezli záchranáři kvůli psychickým problémům do nemocnice. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, nehodou se zabývá i Drážní inspekce.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 21:56|

Izraelský soud nařídil vrátit do Itálie dítě, které přišlo o rodiče při pádu lanovky

Telavivský soud v pondělí rozhodl o vrácení chlapce, jenž jako jediný z rodiny v květnu přežil pád lanovky v horách na severu Itálie, jeho italské rodině. V září si ho do Izraele odvezl jeho dědeček a policie případ vyšetřovala jako únos.
25. 10. 2021|

Kůrovcové dřevo tahá z broumovských roklí lanovka. Nebezpečnou práci komplikují turisté

Těžba kůrovcového dřeva pokračuje i na Broumovsku. Ohniska lýkožrouta se tam nacházejí i v těžko přístupných terénech pískovcových skal. Jedinou možností, jak napadené stromy odsud dostat, je nasazení nákladní lanovky. Manipulaci s těžkým nákladem ale lesníkům komplikují turisté.
24. 7. 2021|

Italští žalobci vyšetřují kvůli květnovému pádu lanovky dalších devět lidí a dvě společnosti

Italští státní zástupci vyšetřují v souvislosti s květnovým pádem lanovky na severu Itálie se čtrnácti oběťmi na životě dalších devět osob a dvě společnosti. Jde především o zaměstnance firem, které měly na starost kontrolu a údržbu zařízení, informovala agentura ANSA. Už dříve žalobci začali vyšetřovat kvůli způsobení hromadné nehody jednatele a provozního ředitele společnosti, která lanovku provozovala, a vedoucího směny.
2. 7. 2021|

Drastické video získané nelegální cestou. Italové odsuzují veřejnoprávní televizi za odvysílání pádu lanovky

Byl to důkazní materiál, který ze soudního spisu unikl do médií. Zobrazuje posledních pár vteřin života čtrnácti lidí a bez jakékoli úpravy ho odvysílala italská veřejnoprávní televize RAI. Video se následně rozšířilo do dalších médií a na sociální sítě. Měsíc po tragédii, která stále není vyšetřená, se Italové pozastavují nad praxí novinářů a shodují se, že takové video zveřejnit neměli. Proč a co televizi nejspíš vedlo k opačnému závěru, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
26. 6. 2021|