TÉMA

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek se zvyšuje o 50 tisíc korun. Porodnost ale celkově klesá

Rodiče dětí narozených od letošního 1. ledna dostanou od státu příspěvek 350 tisíc korun, o padesát tisíc více než loni. Celkově se ale porodnost snižuje. Už předloni meziročně klesla skoro o deset procent a další podobný propad očekává Ústav zdravotnických informací a statistiky i za loňský rok.
2. 1. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Začíná platit většina úsporného balíčku, mění se důchody i rodičovský příspěvek

Od Nového roku začíná platit řada legislativních změn, které se přímo dotknou obyvatel Česka. Od 1. ledna nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku, který by měl zlepšit hospodaření státu. Zavádí nicméně daňové změny, které se podle odborníků odrazí na příjmech domácností. Zvýší se ale například důchody a rodičovský příspěvek, změny pak čekají i řidiče.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 19:58|

Rodičovský příspěvek vzroste o 50 tisíc. Opozici vadí, že se to týká jen dětí narozených v novém roce

Už za pár dní matkám či otcům novorozenců vznikne nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Do konce roku jde o 300 tisíc korun, od prvního ledna částka o padesát tisíc vzroste. Opozici ale vadí, že na zvýšenou částku budou mít nárok pouze rodiče dětí narozených v roce 2024. Ostrou hranici vidí jako diskriminaci a zvažuje další podání k Ústavnímu soudu.
29. 12. 2023|

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Senátoři budou rozhodovat o rodičovském příspěvku. Zvyšovat se má jen u dětí narozených od ledna

Podle vládního návrhu schváleného sněmovnou by se měl od ledna rodičovský příspěvek zvednout na tři sta padesát tisíc korun u jednoho dítěte. Polepší si ale jen ty rodiny, kterým se dítě narodí až v novém roce. O zvýšení příspěvku senátoři rozhodnou na konci listopadu.
13. 11. 2023|

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun

Poslanecká sněmovna v pátek schválila zvýšení rodičovského příspěvku, který tak zřejmě od ledna vzroste o padesát tisíc korun na 350 tisíc. Má se to týkat jen dětí, které se narodí od začátku příštího roku. Zákonodárci na pátečním jednání schválili také novelu ústavního zákona, která stanoví pevný termín pro komunální, krajské a senátní volby.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 22:38|

Sněmovna souhlasila s pevným termínem regionálních a senátních voleb

Poslanci kývli na ústavní volební novelu, která stanoví pevný termín pro komunální, krajské a senátní volby, a to na konec prvního říjnového týdne. Zajistí i větší stálost senátních volebních obvodů. Části voleb se tak zřejmě budou od roku 2026 konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Během pátečního jednání projednala dolní komora i zvýšení rodičovského příspěvku, vzrůst má o 50 tisíc korun.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 17:11|

Poslanci schválili sjednocení volebních pravidel. Zachová se hlasování ve dvou dnech

Sněmovna odsouhlasila zákon sjednocující pravidla voleb. Jejich organizace se zpřehlední a zrychlí. Přinese jednodušší podobu hlasovacích lístků i získání voličských průkazů nebo elektronizaci podávání kandidátních listin. Sněmovna měla původně na programu ještě úpravu zbraňové legislativy, ale po průtazích v projednávání bude pokračovat ve středu od devíti hodin ráno.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 20:52|

Jurečka podporuje návrh poslanců na růst rodičovské při narození vícerčat

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podporuje poslaneckou úpravu na zvýšení rodičovského příspěvku v případě narození dvojčat a vícerčat. V neformální dopolední části sobotní stranické programové konference v Praze řekl, že chce o pozměňovacím návrhu trojice vládních poslanců jednat v koalici.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 12:04|

Poslanci odsoudili útok Hamásu na Izrael, vyzvali k přesunu ambasády do Jeruzaléma

Minutou ticha za oběti útoku teroristické organizace Hamás na Izrael začala 78. schůze Poslanecké sněmovny. Později poslanci jednomyslně přijali usnesení, v němž vyjádřili podporu Izraeli, odsoudili agresi Hamásu a také vyzvali k přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Předtím tři hodiny mluvili opoziční lídři a několik dalších opozičních poslanců, kteří navrhovali změny v navrženém programu schůze. Nejdelší bylo vystoupení předsedy ANO Andreje Babiše. Trvalo přes hodinu a půl, kritizoval politiku vlády. Na pořadu schůze byla dále hlavně druhá čtení některých zákonů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:59|

Poslanci se vrátí k úspornému balíčku. Řeší se i rodičovský příspěvek

Poslanci se tento týden vrátí k úspornému balíčku. Ve středu ho bude řešit rozpočtový výbor a v pátek začne závěrečné čtení. Ve sněmovně se ale povede i třeba debata o rodičovském příspěvku.
18. 9. 2023|

Rodičovský příspěvek asi vzroste o 50 tisíc, poslanci schválili i on-line žádosti o důchod

Rodičovský příspěvek se patrně zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun, novelu v úvodním kole podpořila sněmovna. Růst se bude týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Opoziční ANO a SPD prosazují vzhledem k míře inflace razantnější růst dávky až na 400 tisíc korun. Prvním čtením prošla i novela, která zkracuje dobu pro oddlužení.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 22:57|

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi. Očekává se dlouhá debata o rodičovském příspěvku

Po více než měsíci se v úterý znovu sejdou poslanci. Na programu mimořádné schůze svolané z podnětu zástupců koalice je dvanáct bodů. Dolní komora bude řešit například zdanění zisků velkých nadnárodních firem, navyšování rodičovského příspěvku nebo novelu o léčivech. Podle opozice by se ale měly návrhy řešit na běžných, nikoliv na mimořádných schůzích.
27. 8. 2023|

O rodičovský příspěvek bude možné požádat elektronicky, oznámil Jurečka. Chystá i úpravu sítě úřadů práce

Ministerstvo práce připravuje v příštích dvou letech úpravu sítě poboček Úřadu práce ČR. Umožní to postupující digitální zpracování dávek. Nábor úředníků se už teď zastavil. Přesný plán, kolik pracovišť a personálu bude po republice potřeba, by měl být na podzim. Oznámili to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pověřený šéf Úřadu práce Karel Trpkoš. Úředníci zatím mohou digitálně zpracovávat žádosti o rodičovský příspěvek. Ke konci roku má přibýt příspěvek na bydlení a přídavky na děti.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:26|

Vláda chystá navýšení rodičovského příspěvku. Týkat se má ale jen dětí narozených od ledna

Stát od ledna čekají další zvýšené výdaje. Růst rodičovského příspěvku vyjde přibližně na čtyři sta milionů korun. Vláda ho plánuje zvednout o padesát tisíc u dětí, které se narodí po novém roce. Opozice tuto časovou hranici i výši dávky kritizuje. Část koalice mluví o kompromisu.
19. 7. 2023|

Místa ve školách má zajistit povinnost samospráv sledovat porodnost a migraci, navrhuje vláda

Obce a kraje budou nejspíš muset začít pravidelně sledovat demografický vývoj, a to kvůli zřizování či rušení školek a škol. Minimálně jednou ročně by měly zjišťovat věkové složení obyvatel, počty přistěhovaných či počty odmítnutých žádostí o umístění dětí. Výslovně to ukládá chystaná novela o dětských skupinách se změnami školského zákona, kterou zveřejnila na svém webu vláda. Návrh počítá také s tím, že by tříleté děti měly mít místo ve spádové školce zaručené. Dosud žádné plošné systematické plánování školních kapacit s ohledem na porodnost a migraci nikdo nedělal, což vedlo k nedostatku míst s dorůstáním silnějších ročníků do věků nástupu do školek a různých typů škol.
5. 7. 2023|

Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu

Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|

Rodičovský příspěvek se zvýší o padesát tisíc, shodla se vláda. Doba jeho čerpání se zkrátí na tři roky

Od 1. ledna příštího roku by měl být zvýšen rodičovský příspěvek, zároveň se ze čtyř na tři roky zkrátí doba jeho čerpání. O výsledku středečního jednání koaličního kabinetu informoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V plánu je navýšení příspěvku o padesát tisíc na 350 tisíc korun. Novelu nyní posoudí sněmovna. Současně kabinet schválil návrh, aby náhradní výživné stát mohl dětem neplatičů místo nejvýš dvou let vyplácet až čtyři roky.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 22:55|

Rodičovská se zkrátí ze čtyř na tři roky, řekl Jurečka. Chce také přidat 50 tisíc

Maximální doba čerpání rodičovského příspěvku by se mohla zkrátit ze čtyř let na tři roky. Rodiče ale budou moci s potomkem dál zůstávat doma na rodičovské do jeho čtyř let. Řekl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vládní politici už dřív uvedli, že mají shodu na navýšení příspěvku a návrh by měli projednat během příštích dvou týdnů. Přidat by se mělo 50 tisíc korun k nynějším 300 tisícům, a to od ledna.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 20:04|

Jurečka předloží vládě zvýšení rodičovské na přelomu května a června. Zatím tají, které rodiny dostanou přidáno

Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc korun, a to nejpozději od 1. ledna, možná i dříve. Detaily ale koalice ještě nemá dohodnuté, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho předchůdkyně Jana Maláčová (ČSSD) se pozastavila nad tím, že Jurečka zatím není schopen zaručit, že dodatečné peníze dostanou všechny rodiny s malými dětmi. Připomněla, že při minulém zvýšení, jež se týkalo jen těch, kteří rodičovskou ještě nevyčerpali, se tehdy opoziční lidovci dokonce obrátili na Ústavní soud. Koaliční dohodu na zvýšení rodičovského příspěvku oznámil i premiér Petr Fiala (ODS).
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 20:03|

Jurečka chce zvýšit rodičovský příspěvek o 50 tisíc. Většina koalice souhlasí, ODS trápí dopady na rozpočet

Většina stran vládní koalice podporuje plán ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 350 tisíc korun. V podvečer o tom jednala koaliční rada. Výhrady kvůli dopadům na rozpočet má ODS. Ostatní návrh podporují. Argumentují i tím, že stát navzdory vysoké inflaci dávku více než tři roky nezvyšoval. Úterní jednání nakonec shodu nepřineslo, rokování nicméně budou pokračovat.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 23:41|

Zkrátit a zvýšit, zaznívá ve vládní při o rodičovskou

Zástupci vládních stran se neshodují na možných změnách u rodičovského příspěvku. Hovoří se jednak o jeho celkovém zvýšení, což se ale nezamlouvá ministrovi financí, i o zkrácení maximální délky čerpání ze čtyř na tři roky. Proti tomu je ministr práce a sociálních věcí, i když jeho připravovaná strategie rodinné politiky by se měla soustředit i na zvýšení kapacit péče o děti rodičů, kteří se chtějí vrátit do práce dříve.
30. 3. 2023|

Ve sněmovně skončila série mimořádných schůzí navržených opozicí, jejich programy schváleny nebyly

Poslanecká sněmovna ve středu po 15. hodině absolvovala sérii čtyř mimořádných schůzí svolaných z podnětu ANO. Opozice chtěla probrat zvýšení rodičovského příspěvku, ceny potravin, situaci v České poště a dopady chystané emisní automobilové normy Euro 7. První dvě schůze padly pod stůl po neschválení jejich programu, třetí předsedající přerušil pro nedostatek času. Ani u té poslední nakonec zákonodárci program neschválili. Dopoledne poslanci opět nedokončili finální debatu o změnách ve volbě radních ČT a ČRo, k hlasování kvůli opozičním projevům nedospěli. V nich poslanci obviňovali koalici ze snah o kontrolu veřejnoprávních médií a letošní volby generálního ředitele ČT.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:51|