TÉMA

Národní park Šumava

Turistům by se na Šumavě mohl zpřístupnit vrchol Antýglu i další atraktivní místa

Ministerstvo životního prostředí posuzuje návrh nových klidových území na Šumavě. Rozhodnout by mohlo ještě letos. Nepřístupná území mají být menší než dosud. Turistům by se tak otevřely lokality, do kterých se desítky let nemohli podívat. Asi nejatraktivnější částí má být vrchol Antýglu.
20. 2. 2024|

Neukázněným turistům na Šumavě hrozí pokuta až sto tisíc. Usvědčit je mohou i jejich vlastní fotografie

Neukáznění turisté a skialpinisté vstupují do zakázaných lokalit Národního Parku Šumava. Za neoprávněný vstup mohou strážci uložit až stotisícovou pokutu. Lidé přitom na svoje přestupky leckdy upozorní i sami – třeba přidáním fotky na sociální sítě. U takových případů teď správa parku dokáže dohledat autora a vystavit mu pokutu.
25. 12. 2023|

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Šumavský národní park nabízí tipy na méně turisticky exponovaná místa

Správa šumavského národního parku chce ulevit turisticky nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším místům. Na sociálních sítích začala nabízet tipy na jiná, také zajímavá místa, která ale nejsou tak známá, a tudíž jsou turisty opomíjená. Nacházejí se na Šumavě i v jejím podhůří. Vybírají je sami strážci národního parku.
24. 8. 2023|

Ceny dřeva spadly o stovky korun, je o něj menší zájem než loni

Cena dřeva klesla o stovky korun. Na rozdíl od loňska je o něj menší zájem. Třeba v Národním parku Šumava je téměř nulový odbyt kvalitní kulatiny. O stovky korun klesla i cena palivového dřeva. Lesníci ale varují, že v posledním čtvrtletí letošního roku může znovu podražit.
12. 8. 2023|

Šumavu střeží české i německé hlídky, pravidla a zákazy se totiž u nás a v Bavorsku liší

Nejatraktivnější místa Šumavy hlídají strážci Národního parku společně s policisty, k nim se nově přidávají také kolegové z Bavorska. Německá policie totiž zároveň upozorňuje turisty na dodržování pravidel, například těch, která musejí respektovat, pokud během výletu překročí státní hranici. Na německé straně totiž platí jiné zákazy, než na té české.
11. 8. 2023|

Přísně chráněnou a zapovězenou částí Šumavy tajně běželi závodníci. Strážci chtějí uzavřít další cesty

Na Šumavě se podle vedení správy národního parku uskutečnil tajný závod, jeho účastníci dusali Luzenským údolím, kam by člověk vůbec neměl vstoupit. Správa následně zvýšila v klidovém území poblíž Modravy dohled. Chystá se i rozšířit zákaz vstupu.
27. 7. 2023|

Roklanská chata na Šumavě se letos bourat nebude. Ministerstvo nechá posoudit její stav

Ministerstvo životního prostředí nechá třemi odborníky posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě. Letos ji bourat nebude, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je podle něj i to, že by chata byla na jiném místě.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:36|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Všichni strážci v šumavském národním parku dostanou kamery. Budou nahrávat jednání s turisty

Národní park Šumava chce po loňském testovacím provozu pořídit kamery zaznamenávající jednání s návštěvníky pro všechny své strážce, kteří se pohybují v terénu. Park k tomu vede mimo jiné rostoucí agresivita některých turistů.
9. 7. 2023|

Vodáci nesmí na Teplou Vltavu. Platí zákaz kvůli nízké hladině řeky

Platí zákaz plavby po Teplé Vltavě v Národním parku Šumava na samém startu prázdnin. Hladina už podruhé během týdne klesla pod limit půl metru. Vodáci tak museli změnit plány. Pravidla pro splouvání jsou kvůli ochraně přírody neúprosná.
30. 6. 2023|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Případů nelegálního kempování na Šumavě přibývá. Jeden turista si přivezl i elektrocentrálu

S letním počasím opět přibývá problémů s nelegálním tábořením v národních parcích. Někteří lidé se tak chtějí vyhnout klasickým kempům, které letos ubytování zdražily. Třeba na Šumavě častěji využívají i nouzová nocoviště. Přespání na takových místech má ale pravidla a jako klasické tábořiště neslouží.
20. 6. 2023|

Vlci na Šumavě loví hlavně divokou zvěř, vyplývá z monitoringu

Vlci na Šumavě loví především divokou zvěř, jen osm procent jejich potravy tvoří hospodářská zvířata. Vyplývá to z dlouhodobého monitoringu, který sleduje i smečky v jednotlivých teritoriích. Na Šumavě jich je šest, ve většině z nich se vlci také rozmnožují.
14. 6. 2023|

Na stezku na Boubín popadaly stromy, v okolí navíc stojí stovky souší. Cesta zůstává uzavřena

Kvůli nebezpečí pádu stromů je již několik měsíců uzavřená stezka na Boubín – a v nejbližší době se to nezmění. Stromy v blízkosti cesty dál padají. Lokalita je přísně chráněná a nebezpečné souše nemůže přijet pokácet těžká technika.
8. 2. 2023|

Aujeszkyho choroba zabila v Česku už několik loveckých psů. Nakazili se zřejmě od černé zvěře

Už několik případů úhynu loveckých psů na Aujeszkyho chorobu potvrdili veterináři na západě a severu Čech. Podle nich se nakazili nejspíš během lovu od černé zvěře. Pro člověka infekce nebezpečná není. Divoká prasata jsou pouze přenašeči choroby, smrtelná je však pro řadu domácích a hospodářských zvířat.
26. 1. 2023|

Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev

Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce. Ministerstvo životního prostředí ale s takovým návrhem nesouhlasí, a to i proto, že podle něj park daná území dosud nemá vymezená. Řízení o zpřístupnění hraničního přechodu proto zastavilo.
16. 12. 2022|

Správa Národního parku Šumava omezí investice do infrastruktury. Letos byly výrazné

Nutné opravy turistické infrastruktury na Šumavě vyšly letos výrazně dráž než v předchozích letech. Jde hlavně o stezky pro cyklisty nebo turistické chodníky. Jejich havarijní stav si vyžádal desítky milionů korun navíc. V příštím roce park s podobně velkou investicí nepočítá, chce ale dodělat stezky, kde je ohrožená bezpečnost nebo ochrana přírody.
9. 11. 2022|

Na Šumavu se vrátil „velký piškot“. Pomohla i blokáda ekologických aktivistů proti kácení stromů

Na Šumavu se vrátil vzácný kornatec velký. Tohoto brouka, kterému se někdy říká velký piškot, tam ochranáři viděli naposledy před sto lety. Jeho nynějšímu výskytu údajně pomohla i blokáda proti kácení tamních lesů na Modravě v podání ekologických aktivistů. Právě zastavením těžby vzniklo pro kornatce ideální prostředí pro život.
23. 10. 2022|

Žádost o zlomení souší u jezírka v Boubíně neprošla. Pro turisty by nakonec mohla vzniknout jiná trasa

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení více než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vstupovat vůbec nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.
22. 8. 2022|

Ochranu národních parků je třeba řešit individuálně, shodla se Hubáčková s expertem

V národních parcích by měly fungovat systémy, které je pomohou lépe chránit před požáry a které budou preventivně vyhledávat podmínky jejich vzniku. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích to řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Petr Zahradník z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti upozornil, že je nutné mít na paměti individuální přístup v rámci jednotlivých národních parků.
19. 8. 2022|

Zaparkovaná auta u vjezdů do národních parků překáží záchranářům a hasičům

Strážci národních parků teď mnohem častěji kontrolují průjezdnost cest. Stává se, že  řidiči parkují u vjezdu. Mohou tak překážet záchranářům a hasičům. Kvůli vysokým teplotám totiž stále trvá riziko požáru. Nerespektování zákazu vjezdu se posuzuje jako porušení řádu. Za to hrozí pokuta až deset tisíc korun.
9. 8. 2022|

Na Modravě otevřeli staronový most, místo ze smrku je z modřínu

Správa šumavského národního parku otevřela na Modravě opravený hradlový most. Ten byl od loňského podzimu kvůli špatnému technickému stavu zavřený. Most je historickou památkou a zároveň jím vede i cyklostezka. Právě kvůli tomu chtělo vedení rezervace stihnout práce ještě před začátkem prázdnin, jenže kvůli dlouhé zimě se to nakonec nepovedlo.
21. 7. 2022|