TÉMA

Mírov

Vězeňská služba zveřejnila seznam popravených politických vězňů rozptýlených na Pankráci

Vězeňská služba sestavila seznam 69 popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž zpopelněné ostatky rozsypali dozorci v 60. letech minulého století na bývalém popravišti pankrácké věznice. Pozůstalé by ráda pozvala na ekumenický obřad na společném pohřebišti. Žádá je proto, aby se přihlásili. Na seznamu figuruje například i Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou.
24. 8. 2023|

Soud propustil na podmínku dva žháře z Vítkova

Šumperský okresní soud podmíněně propustil z vězení dva muže odsouzené na 20 let za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku z dubna 2009. Žádost podali Václav Cojocaru a Ivo Müller, oba za sebou mají dvě třetiny trestu. Soudce Lubomír Kozák jim uložil sedmiletou zkušební dobu. Anna Siváková, matka popálené dívky, má kvůli podmínečnému propuštěním dvou žhářů z vězení obavy z budoucnosti.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 12:26|

Na Šumpersku hořel autobus s desítkami cestujících, převážně dětí. Nikdo se nezranil

Olomoučtí hasiči v neděli před polednem likvidovali požár autobusu s přívěsem na kola poblíž Mírova na Šumpersku. Požár se výrazně rozšířil i do prostor pro pasažéry. V autobuse bylo jednačtyřicet cestujících, převážně dětí. Nikdo z nich nebyl zraněn, všichni se stihli dostat do bezpečí, uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Cestující z místa přepravil evakuační hasičský autobus.
29. 8. 2021|

Ve 100 letech zemřel jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný

V pátek zemřel jezuita František Pevný. Duchovní, který strávil ve vězení celá 50. léta, od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku. O úmrtí Pevného informovalo brněnské biskupství a také Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.
29. 3. 2021|

Výsledky letošních senátních voleb platí, Nejvyšší správní soud žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední ve čtvrtek zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, stojí na úřední desce. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.
5. 11. 2020|

Na Hostýně se odehrála 28. muklovská pouť. Dorazily desítky pamětníků

Bývalí političtí vězni se v sobotu sešli na Hostýně na Kroměřížsku na 28. muklovské pouti. Ta připomíná oběti politických procesů hlavně z padesátých let. Zatímco dříve se tam potkávaly tisíce lidí, kterým totalitní režim krutě zasáhl do životů, v sobotu do známého poutního místa v Česku dorazily už jen desítky přímých pamětníků. Tradici pouti tak uchovávají jejich potomci, přátelé nebo skauti.
5. 9. 2020|

„Vřelý obdiv k výjimečným znalostem.“ Princ Charles napsal předmluvu k dílu heraldika Loudy

Předmluva z pera britského prince Charlese uvádí knihu olomouckého heraldika Jiřího Loudy nazvanou Erby rytířů Podvazkového řádu, kterou chystá k vydání Vydavatelství Univerzity Palackého. Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Loudy, který je autorem návrhu českého státního znaku a prezidentské vlajky i válečným veteránem.
7. 8. 2020|
Paměťová stopa

„Otec byl přísný a tvrdý,“ vzpomíná dcera Jaroslava Macha, kterého komunisté věznili kvůli víře

Otec Anny Balev (rozené Machové) Jaroslav Mach byl jako stovky dalších za své názory perzekuován komunistickým režimem. Na své děti byl učitel a bojovník za svobodu náboženství přísný, ale díky němu se učily cizím jazykům. A Anna se tak, na rozdíl od tisíců dalších, legálně dostala do Spojených států, kam se vdala a žije dodnes.
24. 2. 2019|