TÉMA

Plagiát

Matovič opisoval v diplomové práci, píše Denník N. „Nikdy jsem se svým titulem nechlubil,“ reagoval premiér

Obvinění z plagiátorství při psaní diplomové práce čelí slovenský premiér Igor Matovič. Podle Denníku N opsal dvě knihy a odevzdal jako své dílo. Matovič, který se coby opoziční politik vymezoval vůči plagiátorství bývalého předsedy parlamentu Andreje Danka, pochybení v reakci nepřímo přiznal. Dodal však, že titul nikde neuváděl, ani se jím nechlubil. Ke konci školy prý už podnikal a jejímu dokončení věnoval minimální pozornost.
16. 7. 2020|

Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.
3. 11. 2019|

Profesor Kovář opisoval. Potvrdila to Etická komise Univerzity Karlovy

Etická komise Univerzity Karlovy (UK) v pátek potvrdila stanovisko etické komise Filozofické fakulty UK, že se bývalý prorektor univerzity Martin Kovář dopustil plagiátorství. Rozsah jeho opisování označila za významný. Vyplývá to ze stanoviska komise, které univerzita zveřejnila na Facebooku. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty. Obvinění z plagiátorství už dříve odmítl, pondělní rozhodnutí fakultní komise nechtěl komentovat.
22. 2. 2019|