TÉMA

Slon

Pandy už nejsou ohrožené. Čína oznámila, že ochranná opatření zabrala

Čínské úřady oznámily, že pandy velké už nejsou ohrožené. Po desetiletích intenzivních snah o jejich záchranu se populace těchto savců ve volné přírodě zvýšila na 1800 kusů.
11. 7. 2021|

Zlínské slůně uvidí návštěvníci poprvé o víkendu. Je to splněný sen, říkají chovatelky o jeho narození

Mládě slona afrického, které se ve zlínské zoologické zahradě narodilo v neděli, uvidí návštěvníci poprvé zblízka o víkendu. Jde o samečka, je to první mládě slona afrického narozené v Česku. Po narození mláděte v neděli ráno pracovníci zahrady pavilon i okolí venkovního výběhu uzavřeli, chtěli slonicím a mláděti dopřát maximální klid. „Budeme chování slonic neustále sledovat, v případě nepříznivé reakce opětovně přistoupíme k uzavření okolí kolem pavilonu a výběhu slonů,“ řekl v pátek ředitel zahrady Roman Horský.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 13:39|

Dřevění sloni procházejí Londýnem. Výstava zvířat v životní velikosti poukazuje na spolužití s člověkem

Na několika místech hlavního města Velké Británie Londýna se objevily „pochodující“ skupinky dřevěných slonů v životní velikosti. Výstava je součástí charitativní akce, která poukazuje na ochranu slonů ve volné přírodě a spolužití člověka vedle těchto zvířat. S iniciativou nazvanou „CoExistence“ přišla organizace Elephant Family, která se od roku 2002 touto činností intenzivně zabývá. Během téměř dvacetileté existence má za sebou přes 170 úspěšných projektů. Organizace je dlouhodobě podporována britskou královskou rodinou, a tak se jedna ze sloních skupin objevila i přímo před Buckinghamským palácem. Sloni byli ručně vyrobeni komunitami lidí v jihoindickém státě Tamilnádu. Ty žijí v těsné blízkosti těchto velkých savců.
9. 6. 2021|

Kandidáti na šéfa ústecké zoo představili své plány. Pšenková chce vzácné chovy, Fejk otevřené expozice

Návrhy na rozvoj zoologické zahrady v Ústí nad Labem v pondělí městskému zastupitelstvu představili dva kandidáti na jejího ředitele. Bývalý ředitel pražské zoo Petr Fejk uvedl, že by se město mělo vzdát chovu drahých zvířat, která podle něj aktuálně živoří. Druhou kandidátkou je dřívější zooložka ústecké zoo Ilona Pšenková. Ta má představu o mezinárodně uznávané zoo, která bude dál chovat ikonická zvířata. Obě koncepce budou od 25. května do půlky června na webu města, lidé k nim budou moci psát komentáře, až poté radní zvolí nového ředitele.
24. 5. 2021|

Nejosamělejší slon světa se přestěhoval do Kambodže, čeká ho nový život ve stádu

Slon Kaavan, který si kvůli nuzným podmínkám, ve kterých byl držen v zoologické zahradě v Islámábádu, vysloužil přívlastek nejosamělejšího slona na světě, byl převezen do Kambodže. V této zemi má začít nová etapa jeho života. Šestatřicetiletý slon bude vypuštěn do přírodní rezervace, kde žije zhruba 600 dalších slonů. Kaavan byl mnoho let držen v islámábádské zoo na řetězu a bez kontaktu s dalšími slony. O jeho záchranu a přesun do rezervace usilovali ochránci zvířat, na případ slona upozornila mimo jiné americká zpěvačka Cher, která na přepravu slona přispěla.
2. 12. 2020|

Byl velký a všech. Cejlonský slon si za své služby vysloužil majestátní pohřeb

Sloni jsou na Srí Lance považováni za posvátná zvířata. Bývali součástí královské rodiny, kde o ně bylo dobře pečováno. Jejich zabití se před 19. stoletím trestalo smrtí. Tradice a souhra mezi člověkem a slonem jsou na Srí Lance aktuální i v dnešní době. Domestikovaní sloni mají svého lidského opatrovníka, „mahuta“. V buddhismu nebo hinduismu jsou mahuti se slony duchovně propojeni a pečují o ně po celý život. Pokud slon umře, obec mu uspořádá pietní akt. Důstojného rozloučení se zpravidla zúčastní mnoho lidí, včetně zástupců státu, místní správy a duchovních.
7. 8. 2020|

V pražské zoo se narodilo slůně. A další mládě je v Údolí slonů na cestě

V pražské zoologické zahradě se v pátek nad ránem narodilo mládě slona indického. Matkou je slonice Tamara a slůně je podle vedení zoo v pořádku. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem v pátek narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo chová slony od roku 1933.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 12:04|

Pražské slonice Janita a Tamara čekají dvě mláďata. Jejich otcem je samec Ankhor

Dvě slonice z pražské zoologické zahrady jsou březí. Mláďata by se měla narodit zhruba za rok. V úterý to řekli zástupci pražského magistrátu a zoologické zahrady v Troji. Přírůstky očekávají samice Janita a Tamara, které v roce 2017 přivedly na svět Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. V obou případech je otcem samec Ankhor.
14. 5. 2019|

Botswana chce povolit odstřel slonů. Mohly by z nich být konzervy pro domácí mazlíčky

Botswanská vláda chce, aby přestal platit zákaz lovu slonů. Pokud své přání uvede do praxe, jihoafrický stát povolí jejich omezený odstřel a maso bude zpracovávat mimo jiné na krmivo pro domácí mazlíčky, uvádí britská BBC. Sloni kvůli změně klimatu více migrují, mohou ničit úrodu, nebo dokonce zabíjet. Kritici varují, že konec zákazu může znamenat úbytek turistů a uškodit pověsti země.
22. 2. 2019|