TÉMA

Válečné loďstvo

Ukrajinci údajně zničili na Krymu systém protivzdušné obrany S-400

Ukrajina zřejmě zničila ruský systém protivzdušné obrany S-400 u města Jevpatorija na Ruskem nelegálně anektovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který ve čtvrtek provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo. Uvedl to zdroj z ukrajinské rozvědky pro agenturu Reuters. Ukrajinská armáda také tvrdí, že poškodila dvě ruské hlídkové lodi v Černém moři. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana nad Krymem sestřelila jedenáct bezpilotních letounů. Rusové si nemohou být jistí, kde přijde další úder, míní Tomáš Řepa z Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:17|

Ukrajina chce zpět důležitý Krym, pro Putina jde o víc než symbol

Kvůli útoku dronů v přístavu v krymském Sevastopolu Rusko napřed dočasně odstoupilo od obilné dohody, později z podílu na operaci obvinilo Velkou Británii, jejíž velvyslankyni Deborah Bronnertovou si předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva tím dává najevo, jak důležitý je anektovaný Krym pro vůdce Vladimira Putina a jak velkou roli může v dalším vývoji konfliktu hrát.
3. 11. 2022|

Ruská Černomořská flotila je ochromená, drtí ji ukrajinské údery

Když před půlrokem odstartovala invaze na Ukrajinu, hrála ruská Černomořská flotila klíčovou roli v ničení vybraných cílů i hluboko na ukrajinském území. Ale po potopení raketového křižníku Moskva či nedávných útocích na základnu okupantů na Krymu je podle portálu Politico dříve obávaná vojenská síla v troskách a pouze stínem své dřívější síly.
30. 8. 2022|

Tělo zavražděného expremiéra Abeho je v Tokiu. Policie přiznala, že na akci, kde zemřel, byly problémy

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý. Velitel policie v Naře v sobotu řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
9. 7. 2022|

Rusové se vrací ke své tradiční vojenské doktríně, tvrdí Britové

Ruská armáda dál shromažďuje jednotky za hranicemi východní Ukrajiny a ostřeluje civilní cíle v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Boje pokračují i v Mariupolu. Dalším terčem ruských útoků se pravděpodobně stanou města Kramatorsk a Kosťantynivka, uvedlo britské ministerstvo obrany, které zároveň varovalo, že se Rusové vrací ke své tradiční vojenské doktríně. Ruské ministerstvo obrany přiznalo potopení vlajkové lodi své Černomořské flotily, křižníku Moskva. Podle ruské strany bylo při vzdušném útoku ukrajinských sil v příhraniční vesnici v Brjanské oblast zraněno sedm lidí, k útoku údajně došlo i v ruské Belgorodské oblasti.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 22:24|
Doporučujeme

Ukrajinská armáda byla kolos na hliněných nohou. Reforma z ní udělala moderní válečný stroj

Ukrajinská armáda odolává té ruské mnohem lépe, než tušili západní i východní analytici. Velký pozitivní vliv na její bojeschopnost měly nedávné reformy – ty učinily ze zastaralého vojska moderní armádu.
7. 4. 2022|

Z Mariupolu se poprvé podařilo evakuovat část civilistů. Slovensko se obává útoku v Užhorodě

Z obléhaného Mariupolu se poprvé podařilo evakuovat civilní obyvatelstvo. Město opustilo na sto šedesát osobních automobilů. Evakuaci z ukrajinských oblastí ale komplikuje ruská palba, která se ozývá čím dál blíže na západ. Slovensko se proto v souvislosti s přiblížením bojů obává, že Rusové zaútočí na ukrajinské letiště v Užhorodu, který leží v bezprostřední blízkosti hranic. Ruské ministerstvo obrany uvádí, že ukrajinská raketa zabila v Doněcku na východě země dvacet lidí, dalších osmadvacet utrpělo zranění. Ukrajinská armáda útok na Doněck popírá. Tvrzení obou stran nelze nezávisle ověřit.
14. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 00:10|
Doporučujeme

Archeologové našli vrak slavné lodi Bear. Lovila tuleně, zachraňovala nemocné a prozkoumala Arktidu i Antarktidu

Po téměř dvou desetiletích pátrání se americkým vědcům podařilo najít místo posledního odpočinku lodi Bear. Leží asi 140 kilometrů jižně od mysu Sable v Novém Skotsku. Tento kutr sloužil téměř osmdesát let, mimo jiné jako průzkumná loď v Antarktidě, a je pro svou dlouhou službu považován za jednu z historicky nejvýznamnějších lodí v dějinách USA.
15. 10. 2021|

Obvinění ze založení požáru na americké válečné lodi si vyslechl člen posádky

Příslušník amerického vojenského námořnictva byl ve čtvrtek obviněn ze založení požáru, který minulý rok zničil výsadkovou loď U.S.S. Bonhomme Richard, jež kotvila na základně v kalifornském San Diegu. Plavidlo hořelo více než čtyři dny a nakonec muselo být kvůli rozsáhlým škodám vyřazeno. Jeho nahrazení vyšlo odhadem na čtyři miliardy dolarů (86 miliard korun), uvedla agentura Reuters.
30. 7. 2021|

Atomová ponorka, vojenské lodě a křižníky. Rusko oslavilo den námořnictva

V Petrohradě proběhla přehlídka ruského vojenského námořnictva, jedna z největších za poslední léta. Na řece Něvě a v Krondštatě se představilo čtyřiapadesát plavidel, včetně íránských, indických a pákistánských. Rusko letos slaví 325 let od vzniku svého vojenského loďstva. Oslav se účastnil i prezident Vladimir Putin. Kvůli protiepidemickým opatřením se konala přehlídka s omezeními.
25. 7. 2021|

Rusko ve vodách u Krymu údajně střílelo na britský torpédoborec. Londýn to popírá

Plavidlo ruské pohraniční stráže ve středu vypálilo výstražné výstřely kvůli plavbě britského torpédoborce Defender u břehů Krymu. Oznámila to státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. K výstraze se podle ní připojil také ruský bombardér, který svrhl několik bomb v předpokládaném dalším směru plavby britské lodi. Podle ministerstva se tak stalo poté, co torpédoborec vplul asi tři kilometry hluboko do Ruskem přivlastněných vod. Londýn ale uvedl, že kvůli lodi královského námořnictva žádné výstřely ani bomby nepadly.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:57|

Ukrajinská armáda je silnější než dřív, stále ji však trápí sovětská mentalita, hodnotí analytik Samus

Ukrajinská armáda se proměnila díky válečné zkušenosti i obrovskému impulsu od dobrovolníků, stále ji však trápí řada problémů, říká v rozhovoru ukrajinský bezpečnostní analytik a ředitel iniciativy New Geopolitics Research Network Mychajlo Samus. Jmenuje hlavně přetrvávající sovětskou mentalitu a nedostatečnou protiraketovou obranu a černomořskou flotilu. Zamýšlí se i nad tím, jaké šance by země měla proti případné otevřené ruské invazi.
30. 4. 2021|

Indonésie pokračuje v pátrání po ponorce, námořníci mají kyslík do soboty

Indonésie pokračuje v pátrání po armádní ponorce, se kterou ztratila kontakt v úterý večer SELČ při vojenském cvičení. Na palubě plavidla se nacházelo 53 osob. Podle šéfa armády vystačí námořníkům kyslík do soboty. Indonésie požádala o pomoc Indii, Austrálii a Singapur, s nabídkou pomoci přišly už i Spojené státy, Francie a Německo.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 15:15|

Námořník, bouřlivák, trpělivý manžel i novátor. Princ Philip ze zákulisí měnil tvář monarchie

Vévoda z Edinburghu strávil po boku britské královny Alžběty II. dlouhých 73 let. Jejich manželství bylo jedním z mála stabilních prvků života britské královské rodiny a nedostižným vzorem pro jejich potomky. I když musel princ Philip svou panovnici vždy následovat s uctivým odstupem, byl to právě on, kdo uvnitř paláce prosazoval změny, které měly monarchii zmodernizovat a pomoct jí tak přežít až do 21. století.
9. 4. 2021|

Na americké vojenské lodi v San Diegu řádil požár. Osmnáct námořníků muselo do nemocnice

Na lodi Bonhomme Richard amerického vojenského námořnictva zakotvené na základně v kalifornském San Diegu vypukl prudký požár. Všichni členové posádky, kteří se nacházeli na palubě, byli evakuováni. Osmnáct námořníků muselo na ošetření do nemocnice, jejich životy nebyly v ohrožení. Informovala o tom média s odvoláním na sdělení námořnictva.
13. 7. 2020|

Demonstranti v Bostonu popravili sochu Kolumba. Druhou ve Virginii hodili do vody

Dvě sochy Kryštofa Kolumba se staly terčem vandalů. Zatímco ve Virginii ji lidé shodili do vody, v Bostonu ji usekli hlavu. Činy souvisejí s protesty proti rasismu, které po celé zemi vypukly po smrti Afroameričana George Floyda. Americké námořnictvo má v plánu zakázat vyvěšování vlajek Konfederace na všech lodích, letadlech a jiných místech.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 22:35|

Australské námořnictvo evakuuje tisíc lidí z pláže obklopené plameny

Australské námořnictvo zahájilo evakuaci zhruba čtvrtiny ze čtyř tisíc lidí uvězněných na pláži obklopené požáry ve městě Mallacoota. Stát Viktorie, ve kterém se město nachází, vyhlásil stav nouze. Úřady vyzvaly obyvatele k opuštění rizikových oblastí dřív, než se podmínky o víkendu zhorší, píše agentura Reuters.
3. 1. 2020|

Za požár ruské jaderné ponorky mohla lithiová baterie, píše petrohradský web

Požár na tajné jaderné ponorce Lošarik prý zavinila nová technologie v ruském námořnictvu – lithiový akumulátor, který byl do stroje zabudován nedávno. Uvedl to petrohradský server Fontanka. Dříve média spekulovala o úniku vodíku z akumulátorů jako příčině výbuchu a požáru, který si minulý týden vyžádal životy 14 námořníků.
10. 7. 2019|

Peking se pochlubil novými vojenskými loděmi, rád by zvrátil poměr sil v regionu

Čína ukázala nová vojenská plavidla. Do přehlídky k sedmdesátému výročí jejího námořnictva se zapojilo třináct dalších zemí. Prezident Si Ťin-pching při té příležitosti vyzval ostatní státy ke spolupráci a ukončení sporů.
24. 4. 2019|

Do čínské armády proudí stále více peněz. Její rozpočet dosáhne skoro třetiny amerického

Čína letos zvýší svůj obranný rozpočet o 7,5 procenta proti hodnotě z loňského roku. Podle agentury Reuters to plyne z finančních plánů zveřejněných na úvod každoročního zasedání parlamentu. Utrácet chce hlavně za námořnictvo a letectvo. Loni rozpočet na armádu vzrostl o 8,1 procenta. Peníze má Čína získat díky plánovanému růstu HDP o šest procent.
5. 3. 2019Aktualizováno5. 3. 2019, 10:46|

Demonstrace síly v Hormuzském průlivu. Írán testuje odpalování raket z nové ponorky

Íránské námořnictvo zahájilo ve strategickém Hormuzském průlivu rozsáhlé cvičení. Během něj bude poprvé odpalovat z nové ponorky rakety s plochou dráhou letu. Třídenních manévrů se podle státních médií účastní stovky plavidel. Průlivem proudí velká část světového transportu ropy. „Je to součást poměřování sil v oblasti,“ uvedl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.
22. 2. 2019|