TÉMA

Ponorka

Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici

Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|

V Gaze zemřel rekordní počet našich pracovníků, tvrdí OSN. USA poslaly do regionu jadernou ponorku

Izraelská armáda tvrdí, že otevřela humanitární koridor v Pásmu Gazy, který má umožnit evakuaci civilistů ze severu oblasti na jih. Oznámila také rozdělení enklávy na dvě poloviny. Oblast čelila v noci silnému ostřelování. OSN vyzývá ke klidu zbraní; v regionu už prý zemřely desítky jejích pracovníků. Na Blízký východ připlula americká jaderná ponorka třídy Ohio, oznámilo velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Spojené státy se tak snaží odstrašit další regionální hráče jako libanonský Hizballáh a Írán od zapojení do války.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:23|

Rusko dokončilo testy nové raketové ponorky. Odpálila balistickou střelu z Bílého moře na Kamčatku

Ruské námořnictvo dokončilo testy nové raketové ponorky. Podle ruského ministerstva obrany odpálila balistickou střelu Bulava, která může sloužit jako nosič jaderných zbraní. Test se uskutečnil v Bílém moři severně od evropské části Ruska, cíl střely byl na Kamčatce.
5. 11. 2023|

Sevastopolem otřásly výbuchy, vzplála zřejmě ruská výsadková loď a ponorka

Sevastopolem na Ruskem obsazeném poloostrově Krym otřáslo během noci několik mohutných výbuchů, informovala agentura Unian. Tamní okupační činitel Michail Razvožajev uvedl, že Ukrajinci ve městě zasáhli loděnici, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Ukrajinská rozvědka prohlásila, že došlo k zásahu ruské ponorky a výsadkové lodě. Rusové podle Unianu uzavřeli Krymský most, který spojuje poloostrov s Ruskem.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 17:41|

Severní Korea spustila na vodu svou první jadernou ponorku. Kim Čong-un chce pokračovat ve zbrojení

Severní Korea uvedla do provozu svou první taktickou jadernou ponorku. Zařadila ji do flotily, která hlídkuje ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Informovala o tom v pátek státní tisková agentura KCNA. Slavnostního spuštění na vodu se zúčastnil severokorejský vůdce Kim Čong-un.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 23:06|

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje ponorku, která pomáhala při vyšetřování orlických vražd

Hornické muzeum v Ostravě vystavuje unikátní miniponorku. Kriminalisté ji využili při vyšetřování takzvaných orlických vražd. V 90. letech s tehdy úplně novým americkým strojem hledali sudy s lidskými ostatky na dně Orlické přehrady. V sobotu na to bude v muzeu vzpomínat i báňský záchranář, který tehdy policistům na místě pomáhal. Vstupenky na jedinečnou prohlídku už jsou ale vyprodané.
11. 8. 2023|

Rusko opět útočilo na přístav v Oděské oblasti, úřady hlásí jednoho mrtvého

Ruské síly v noci na čtvrtek zaútočily na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. V zasažené administrativní budově přístavu zemřel civilní pracovník, uvedla agentura Unian s odvoláním na prohlášení ukrajinské armády. Podle ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova ruské údery v posledních devíti dnech poničily šestadvacet infrastrukturních zařízení v ukrajinských přístavech a pět civilních plavidel.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 10:18|

Pobřežní stráž zřejmě našla pozůstatky posádky ponorky Titan. Mohou pomoci objasnit tragédii

Americká pobřežní stráž oznámila, že z trosek turistické ponorky Titan na dně moře zřejmě získala lidské pozůstatky. Důkazy pošle vyšetřovatelům v USA. Po ponorce se několik dnů intenzivně pátralo poté, co zamířila k potopenému parníku Titanic. Následně se zjistilo, že při plavbě implodovala. Zahynulo všech pět lidí na palubě.
29. 6. 2023|

Americké námořnictvo zachytilo implozi ztracené ponorky už v neděli. Vyšetřování povede Kanada

Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan nedlouho poté, co v neděli zahájila svůj sestup k vraku Titanicu. Námořnictvo informaci sdílelo s americkou pobřežní stráží, která ji využila k zúžení oblasti hledání zmizelé ponorky, uvedli podle listu The Wall Street Journal američtí obranní činitelé. Ve čtvrtek pobřežní stráž uvedla, že se našly trosky ponorky a že všech pět členů posádky je téměř jistě po smrti. V pátek Kanadský úřad pro bezpečnost v dopravě (TSB) oznámil, že zahajuje vyšetřování osudu ponorky.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 22:14|

Pobřežní stráž i společnost OceanGate prohlásily pasažéry ztracené ponorky za mrtvé

Americká pobřežní stráž oznámila, že pětičlenná posádka pohřešované ponorky Titan je po smrti. To se domnívá i společnost OceanGate Expeditions, která ji vlastnila. Předtím záchranáři při pátrání našli pole trosek poblíž Titanicu, kam se ponorka vydala.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 22:08|

Ozvaly se zvuky bouchání, ještě existuje naděje, píše vládní zpráva o ztracené ponorce

Sonar na moři zachytil zvuky bouchání během pátrání po ponorce, která se ztratila na cestě k Titanicu, napsal server CNN s odkazem na vládní dokument. Záchranáři přesunuli techniku do dané oblasti. Před několika lety lidé ze společnosti OceanGate i z řad odborné veřejnosti vyzývali, aby podmořské zařízení podstoupilo certifikační proces. Varovali před katastrofickými scénáři.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:50|

Američané vedou pátrací akci po ponorce, která se ztratila u vraku Titanicu

Americká a kanadská pobřežní stráž pátrají po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. Na palubě byl jeden pilot a čtyři cestující, plavidlo bylo schopno být pod vodou 96 hodin. S pátráním, které se rozšířilo do větší hloubky, pomáhá i Francie. Expedice se podle BBC účastnil i britský miliardář a cestovatel Hamish Harding. Vzduch v ponorce podle Reuters dojde ve čtvrtek v poledne.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:47|

Biologové pozorovali leviatana mezi medúzami. Desetimetrový tvor žije v hlubinách u Antarktidy

Vědcům se podařilo získat záběry tvora, kterého zatím měli šanci vidět v přirozeném prostředí jen výjimečně. Pro jeho výzkum využili miniponorky.
18. 2. 2023|

Nebezpečnou sopku Tonga zkoumá loď bez posádky

Objevování nejvzdálenějších koutů světa, aniž by se sám člověk vydal kamkoli, už není jen pouhá vize. Tým britských vědců zkonstruoval robotické plavidlo, kterým zkoumá běžně nedostupné oblasti. Jejich speciální loď bez posádky má teď před sebou novou misi – míří k podmořské sopce Tonga v jižním Pacifiku, která vybuchla 15. ledna. Byla to nejsilnější erupce za posledních 140 let.
25. 8. 2022|

Austrálie oznámila, že s Francií urovná spor o ponorky

Australská vláda se dohodla s francouzskou společností Naval Group na urovnání kvůli loňskému zrušení smlouvy na dodávky ponorek, uvedl australský premiér Anthony Albanese. Austrálie podle něj zaplatí francouzské firmě 555 milionů eur (13,7 miliardy korun).
11. 6. 2022|

Odlet z Ukrajiny neodkládejte, vyzývá ministerstvo. Do Černého moře vplula ruská ponorka

Ministerstvo zahraničí znovu varovalo před cestami na Ukrajinu. Čeští občané, kteří zvažují opuštění země letecky, tak mají učinit bezodkladně vzhledem k možnému přerušení spojů kvůli hrozící ruské vojenské agresi. Obavy z ní posílilo, že Bosporem v neděli do Černého moře proplula ruská ponorka s raketami. Následuje šest velkých výsadkových lodí, plavidla se mají účastnit vojenského cvičení. Austrálie v obavě z války dočasně přerušila činnost velvyslanectví v Kyjevě. Premiér Scott Morrison kritizoval chování Ruska a vyzval Čínu, aby o krizi přestala mlčet. Podle agentury Reuters se z Doněcku začali stahovat i Američané z mise OBSE.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 21:48|

Spor Macrona a Morrisona kvůli nákupu ponorek se vyhrocuje

V australských médiích se v úterý objevila uniklá textová zpráva z komunikace mezi australským premiérem Scottem Morrisonem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, která naznačuje, že Francie věděla o úmyslu Austrálie odstoupit od velké zbrojní zakázky na dodávku dvanácti ponorek francouzské firmy Naval Group. Francie přitom tvrdí, že byla rozhodnutím Austrálie zcela zaskočena. Morrison se v pondělí rovněž ohradil proti obvinění ze lži, které dříve vznesl Macron. Prohlásil, že odmítá urážky a pomluvy směřující na Austrálii.
2. 11. 2021|

„Nemyslím si to, já to vím.“ Macron trvá na tom, že ho australský premiér obelhal

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že australský premiér Scott Morrison mu v září lhal ohledně zrušení kontraktu na stavbu ponorek. Zároveň naznačil, že je zapotřebí více úsilí k obnovení důvěry mezi oběma spojenci. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy se zachovaly ohledně kontraktu neobratně.
1. 11. 2021|

Biden se Macronovi kvůli ponorkám neomluvil, ale uznal, že se USA zachovaly neobratně

Spojené státy se zachovaly „neobratně“, když uzavřením paktu s Británií a Austrálií připravily Francii o obří zakázku na dodávku dvanácti ponorek australské armádě. Na setkání v předvečer summitu zemí G20 to řekl americký prezident Joe Biden svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi. Biden se Macronovi neomluvil, ale uznal, že Spojené státy měly svého spojence o dohodě informovat dříve, napsala agentura AP.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 22:53|

Spojené státy tvrdí, že nabídly KLDR jednání bez předchozích podmínek

Spojené státy nabídly Severní Koreji jednání bez předchozích podmínek a Pchjongjangu se snažily ukázat, že vůči KLDR nemají nepřátelské úmysly. Řekla to ve čtvrtek americká vyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová na zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se zabývala úterním testem severokorejské rakety, informovala agentura AP. Podle KLDR je reakce na test rakety přehnaná a ukazuje, že Washington měří dvojím metrem.
21. 10. 2021|

Americký inženýr nabízel informace o jaderných ponorkách. Kupec byl ale agent FBI v utajení

Americké úřady obvinily inženýra vojenského námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím, že se pokoušel předat informace o konstrukci amerických jaderných ponorek osobě, o které si myslel, že zastupuje cizí stát. Ukázalo se však, že dotyčný kupec vojenských tajemství je agentem FBI v utajení. S odvoláním na nedělní sdělení amerického ministerstva spravedlnosti o tom informují tiskové agentury. Ministerstvo nesdělilo, za zástupce jaké mocnosti se agent FBI vydával.
10. 10. 2021|

Americká jaderná ponorka narazila v Jihočínském moři do neznámého objektu

Patnáct amerických námořníků utrpělo v sobotu lehčí zranění, když jaderná ponorka USS Connecticut narazila v Jihočínském moři do „neznámého objektu“. S odvoláním na americké námořnictvo o tom informoval server BBC News. Podle námořnictva je plavidlo třídy Seawolf plně funkční a jaderná pohonná jednotka nebyla poškozena. Ponorka zamířila k americkému ostrovu Guam.
8. 10. 2021|

Ruská armáda oznámila úspěšné testy hyperzvukových raket Cirkon vypálených ponorkou

Ruské vojenské námořnictvo provedlo další dva testy nových hypersonických střel Cirkon (Zirkon), tentokrát poprvé odpálených z ponorky. Jedna střela byla vypálena z vynořeného plavidla, druhá z hlubiny. Podle ruských agentur to oznámilo ministerstvo obrany, které zkoušky označilo za úspěšné.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 14:10|

Nový pakt, rozkol mezi spojenci. O co se hraje na opačné straně zeměkoule?

Bezpečnostní pakt AUKUS, který minulý týden uzavřely Spojené státy, Velká Británie a Austrálie, naznačuje rostoucí americký zájem o region východní Asie, kde se stále asertivněji prosazuje i konkurenční Čína. Vytváření západní protiváhy Pekingu se ale neděje jednotně – své zájmy v regionu má totiž i Francie, která součástí amerického paktu není a anglosaskou iniciativu kritizuje.
24. 9. 2021|