TÉMA

CHKO Brdy

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

Státní zástupkyně obžalovala vojenského pyrotechnika kvůli loňskému výbuchu v Brdech

Státní zástupkyně podala v pátek obžalobu na armádního pyrotechnika v souvislosti s loňským výbuchem v bývalém vojenském prostoru Brdy. Na dotaz ČT to uvedla dozorující státní zástupkyně Ivana Dragúnová z Okresního státního zastupitelství v Rokycanech. Při červencové nehodě zemřel jeden voják a druhý se těžce zranil. Policie pyrotechnika viní z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
10. 6. 2022|

V Brdech vznikne Dům přírody, nabídne expozice i prostory pro vzdělávání

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v pátek zahájily stavbu Domu přírody Brd. Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. Stavba vyjde zhruba na 85 milionů korun. Přibližně 57 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj, uvedl Libor Barák, vedoucí investic VLS, jimž zámeček od roku 2015 patří.
1. 10. 2021|

Zemřel voják zraněný při explozi munice v Brdech

Voják, kterého v červenci zranil výbuch munice v chráněné krajinné oblasti Brdy, v úterý zemřel. Informovala o tom armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci se zranili při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 11:06|

Výbuch v Brdech šetří vojenská policie jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V úterý se zranili dva vojáci

Výbuch munice, který v úterý dopoledne v chráněné krajinné oblasti Brdy, v bývalém výcvikovém prostoru, těžce zranil dva vojáky, vyšetřuje vojenská policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti spáchaného dosud neznámým pachatelem. Další informace zatím vojenská policie a Generální štáb Armády ČR nechtějí uvádět.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 14:33|

Policie žádá o pomoc v případu mrtvých zvířat u Sedlice na Příbramsku

Policisté vyšetřují nález 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních u Sedlice na Příbramsku. Podle ornitologů zvířata zřejmě někdo otrávil. Kriminalisté zkoumají zajištěné stopy a žádají veřejnost o pomoc. Pokud někdo v pátek zaznamenal v okolí Sedlice pohyb lidí nebo vozidla, měl by se obrátit na příbramské policisty nebo na bezplatnou linku 158. Pachateli hrozí až pět let vězení, uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.
22. 2. 2021|

Nová naučná stezka se otevřela v Brdech. Turisty zavede i na místa zaniklých vesnic

Nejznámější místa Krkonoš nebo Šumavy byla podle jejich správců už dříve na hranicích kapacity, což se nyní může ještě zhoršit. I proto se v atraktivním okolí Padrťských rybníků v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy otevřela nová naučná stezka jako další možnost výletu. Na 13 kilometrech ukáže turistům jedno z nejkrásnějších bezlesí v Brdech, popíše zaniklé brdské obce i jedinečnou přírodu.
21. 5. 2020|

Šelma v Brdech. Fotopast zachytila rysa ostrovida

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se letos objevil rys ostrovid. V lednu ho zachytila fotopast, počátkem minulého týdne byly nalezeny stopy zvířete ve sněhu. Je pravděpodobné, že rysové Brdy navštěvují každoročně, informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová, lednový výskyt je totiž již několikátý.
3. 4. 2020|

V Brdech vzniká obdoba horské služby

V Chráněné krajinné oblasti Brdy začne od ledna fungovat obdoba horské služby. Brdy jsou totiž stále oblíbenějším cílem turistů, dojezdová doba záchranářů je ale v současnosti více než třicet minut a v bývalém vojenském prostoru navíc často není ani mobilní signál.
19. 12. 2019|

Za vojenskou historií i výjimečnou přírodou. Brdy završují třetí rok od otevření turistům

Děti vyrůstající na začátku 90. let v podhůří Brd si celou hustě zalesněnou oblast pamatovaly coby zakázané vojenské území, kam se občas, vždy o víkendech, dalo dírou v plotě „omylem zabloudit“ na houby. Už tehdy nepříliš využívaný prostor lákal na tajuplné vojenské stavby, pozůstatky zaniklých vesnic a specifickou, opuštěnou přírodu. Od roku 2016 už plížení skrz ploty není potřeba – Chráněná krajinná oblast Brdy turisty naopak vítá.
5. 10. 2019|
Doporučujeme

Policejní drony sledují nepovolené stanování nebo řidiče, kteří vjíždí, kam nemají. Technika je stále dokonalejší

Ombudsmanka bude šetřit postup příbramské policie, na kterou dostala stížnost. Ta zveřejnila fotky z termokamery umístěné na dronu, který monitoruje Chráněnou krajinnou oblast Brdy. Jak to dopadne, se teprve uvidí, nicméně pravdou je, že sledovací technologie, ať už pro policii, nebo například ve firmách, se stále rozvíjí. Stovky hodin kamerových záznamů jsou počítačové programy schopné analyzovat během pár hodin a díky tomu například vyhledat konkrétní osobu.
16. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 12:22|

V Brdech si turisté konečně přivolají pomoc. V nouzi jim poslouží nové hlásiče bezpečnosti

V CHKO Brdy postaví Plzeňský kraj dlouho očekáváné hlásiče bezpečnosti. Díky sloupkům s nouzovými tlačítky si turisté a cyklisté, kteří se zraní nebo ztratí, budou moci přivolat pomoc. Dosud to na většině území nebylo možné – v oblasti totiž není mobilní signál. Instalace prvních tří zařízení začne, až v Brdech roztaje sníh.
22. 2. 2019|