TÉMA

Hladovka

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz

Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|

Praha 1 vyzvala aktivistu Thora k odstranění přístřešků před Úřadem vlády. Ten to odmítá

Praha 1 v pondělí vyzvala protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který od loňského května táboří na prostranství před Úřadem vlády, aby z místa odstranil své přístřešky. Thor na to má pět dnů od převzetí výzvy, může se ještě odvolat k pražskému magistrátu. Pokud stánky neodstraní a neuspěje s odvoláním, hlavní město je připraveno tábořiště odstranit. Informovali o tom zástupci Prahy 1 a magistrátu. Tábořiště by podle starostky městské části Terezie Radoměřské (TOP 09) mohlo zmizet v polovině dubna. Thor reagoval, že město jedná protiprávně a že své stánky nezlikviduje. Pokud bude třeba, bude se bránit soudně a držet hladovku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:28|

Duda znovu omilostní dva zadržené politiky. Vybídl generálního prokurátora, aby je pustil z vězení

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek ohlásil, že znovu omilostní politiky opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Ty policie zadržela v úterý přímo v prezidentském paláci. Stalo se tak poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury. Proti zadržení obou politiků protestovali ve čtvrtek ve Varšavě před polským Sejmem stoupenci PiS.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 21:36|

Odsouzený polský exministr vyhlásil hladovku. Pokládá se za politického vězně

Bývalý polský ministr vnitra Mariusz Kamiński odsouzený za zneužití pravomocí, kterého v úterý zadržela policie, oznámil zahájení hladovky. Informovala o tom ve středu agentura Reuters a polská média s odvoláním na prohlášení politika. Policie zatkla Kamińského společně s dalším poslancem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Maciejem Wąsikem v prezidentském paláci a podle polských médií jsou nyní ve vazební věznici.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 22:18|

Hladovku, kterou věřícím v Keni nařídilo vedení sekty, nepřežilo více než tři sta lidí

Počet obětí hladovky v Keni, kterou tamním věřícím z náboženských důvodů nařídilo vedení evangelické sekty, roste. Podle posledních informací ji nepřežilo více než tři sta lidí. Policie v lese Shakahola na východě země našla dalších devatenáct těl, uvedla zástupkyně místních úřadů, kterou citovala agentura AFP. Členové sekty věřili, že při dodržování extrémního půstu se dostanou do nebe a setkají se s Ježíšem. Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že takto jim to říkal šéf sekty Paul Mackenzie.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 21:44|

Z hromadných hrobů v Keni vyzvedávají desítky těl, patrně jde o oběti hladovějící sekty

Desítky těl byly za posledních několik dní nalezeny v hromadných hrobech na východě Keni. Zřejmě jde o členy sekty, které jejich duchovní vůdce vyzval, aby hladověli a dostali se tak do nebe.
25. 4. 2023|

Nepokoje v Iráku mají přes dvacet obětí, Írán zavřel hranice

Írán uzavřel své pozemní hranice s Irákem a zastavil i lety do této země v souvislosti s násilnostmi v Bagdádu. Nepokoje v iráckém hlavním městě pokračovaly v noci na úterý. Ozbrojené střety v irácké metropoli vyvolalo oznámení vlivného duchovního vůdce Muktady Sadra, že definitivně odchází z politiky. O život přišlo nejméně 23 lidí, další stovky utrpěly zranění. Sadr na protest proti nepokojům zahájil hladovku.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 13:44|

Saakašvili po 50 dnech ukončil hladovku, jeho stav je kritický

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili ukončil po padesáti dnech hladovku. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na informace osobního lékaře bývalé hlavy státu. V noci na sobotu nechaly gruzínské úřady převézt Saakašviliho z vězení do vojenské nemocnice. Kvůli hladovce zůstává podle lékaře jeho zdravotní stav i nadále kritický a bývalý prezident leží na jednotce intenzivní péče.
20. 11. 2021|

Saakašviliho převezli do vězeňské nemocnice. Gruzínský exprezident už přes měsíc drží hladovku

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je od začátku října ve své vlasti ve vězení, kde drží protestní hladovku, byl převezen do vězeňské nemocnice. Uvedla to gruzínská vězeňská služba. Na podporu exprezidenta a za jeho převezení do civilní nemocnice demonstrovalo už o víkendu před věznicí několik tisíc lidí. V pondělí večer se Saakašviliho příznivci sešli v centru Tbilisi, podle agentury AFP jich bylo na čtyřicet tisíc.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 21:57|

Saakašvili je výjimečný vězeň, milost ale nedostane, zdůraznila gruzínská prezidentka

Vězněný gruzínský exprezident Michail Saakašvili nemůže dostat milost. Ve středu to podle agentury Interfax řekla současná gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová. Zdraví Saakašviliho, který ve vězení drží hladovku, se podle ní nemůže stát příčinou pro politický chaos.
4. 11. 2021|

Navalnyj označil Putina za patologického lháře. O opozičníkovi mluvil i Biden

Za patologického lháře označil vězněný Alexej Navalnyj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten prohlásil, že kritik Kremlu vědomě porušil zákon, když se během své léčby v Německu neohlásil kvůli podmíněnému trestu ruským úřadům. V Berlíně se Navalnyj léčil z otravy novičokem, ze které obvinil přímo Putina a tajnou službu FSB. Kreml to popřel, incident ale odmítl vyšetřit.
18. 6. 2021|

Navalnyj po hladovce vystoupil u soudu. Ten jeho odvolání nevyhověl

Uvězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj se poprvé od ukončení více než třítýdenní hladovky objevil na veřejnosti, když se prostřednictvím videa zúčastnil soudního jednání. Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj vypadal pohuble a přepadle, uvedla agentura Reuters s tím, že videospojení bylo špatné kvality a obraz byl rozostřený. Moskevský soud podle médií jeho odvolání nevyhověl.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 13:12|

Navalnyj po 23 dnech ukončí hladovku. Nemá cit v noze a ruce

Vězněný ruský oponent Kremlu Alexej Navalnyj oznámil, že ukončí protestní hladovku. Stále požaduje, aby ho prohlédl lékař, jehož si sám vybere. Nemá cit v noze a ruce. Hladovku ohlásil 31. března ve snaze vynutit si náležitou lékařskou péči kvůli bolesti zad a ztráty citlivosti v nohou.
23. 4. 2021|

Lékaři chtějí po Navalném, aby ukončil hladovku, než bude pozdě

Lékaři ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, kteří mu na svobodě poskytovali zdravotní péči, vyzvali uvězněného politického aktivistu, aby ukončil protestní hladovku. Podle nich by to měl udělat v zájmu zachování svého zdraví. Lékaři také vyzvali úřady k umožnění opozičníkova převozu z vězeňské do civilní nemocnice v Moskvě. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová ve čtvrtek však uvedla, že lékařská péče ve vězeňském zařízení odpovídá mezinárodním standardům, napsala agentura Interfax.
22. 4. 2021|

„Život mu visí na vlásku“. Stoupenci Navalného svolávají na středu masové demonstrace

Stoupenci vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného svolali na 21. dubna demonstrace, které by podle nich mohly být největšími protesty v moderní historii Ruska. Chtějí tak přitáhnout pozornost ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu opozičního vůdce, uvedla agentura Reuters.
18. 4. 2021|

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj ohlásil hladovku

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že zahájil hladovku. Snaží se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní lékařskou péči. Vězeňská správa reagovala prohlášením, že se odsouzenému dostává potřebné lékařské péče.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:28|

V Bolívii roste napětí kvůli uvězněné exprezidentce, do ulic vyšli stoupenci vlády

V Bolívii roste napětí kvůli uvěznění bývalé prezidentky Jeanine Áňezové a několika ministrů její vlády. Po demonstracích opozice za osvobození politiků ve čtvrtek večer vyšly do ulic hlavního města tisíce příznivců vlády, napsala agentura EFE. Bývalá prezidentka, které kvůli obvinění ze vzpoury a terorismu hrozí 30 let odnětí svobody, zahájila ve vězení hladovku.
19. 3. 2021|

30 let zpět: „Voláme KSČ k zodpovědnosti“

Tisícové davy přišly v Praze na Václavské náměstí podpořit skupinu dvaceti lidí, kteří tam již týden drželi hladovku na protest proti bývalé politice i současnému postavení KSČ. Poslechněte si, co o svých útrapách za minulého režimu vypověděli někteří z účastníků.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
12. 5. 2020|

Savčenková propadla v parlamentních volbách, bývalá národní hrdinka dostala osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
24. 7. 2019|

Masivní hladovka za kurdského vůdce končí, matky vězňů ale v Turecku protestují dál

V Turecku skončila jedna z nejrozsáhlejších protestních hladovek historie. Na tři tisíce lidí z řad kurdských politiků a vězňů žádaly konec izolace Abdullaha Öcalana, který si odpykává doživotní trest. Lídr zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) vyzval k ukončení protestu poté, co ho za mřížemi mohli po letech navštívit právníci. Na jihovýchodě země v Diyarbakiru ale dál každý den demonstrují matky vězněných Kurdů.
29. 5. 2019|

Když po Palachovi přišlo jen ticho, stal se další pochodní. Před 50 lety se upálil student Jan Zajíc

„Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše svědomí jako pochodeň č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavný, anebo snad že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali sebou vláčet několika diktátory,“ vysvětlil osmnáctiletý student Jan Zajíc svůj radikální čin. Přesně před padesáti lety, na výročí „Vítězného února“, se v jednom z domů na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.
25. 2. 2019|