TÉMA

Haná

Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:59|

Průzkum odhalil vážné poškození krovu poutního kostela v Dubu nad Moravou na Olomoucku

Mykologický průzkum v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku odhalil vážné poškození krovu. Jeden z trámů se dokonce přelomil. Známé poutní místo, které je vidět na kilometry daleko, by tak mělo projít rozsáhlou rekonstrukcí. Ovšem kromě krovu potřebují renovovat i varhany. Cena prací se odhaduje asi na padesát milionů korun.
2. 2. 2023|

V Příkazích na Olomoucku nově stojí historická roubená stodola, řemeslníci ji přesunuli ze Skaličky u Hranic

Veřejnost může nově v areálu Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku navštívit téměř pět set let starou stodolu, která je jedním z nejstarších roubených objektů v Česku. Po náročné rekonstrukci byla do Příkaz převezena ze Skaličky u Hranic. O přesunu stodoly se rozhodlo už před dvěma lety, jedním z důvodů byla i záchrana památky. Celá akce vyšla na 4,4 milionu korun.
26. 5. 2022|

30 let zpět: Bezpečnostní služba na Olomoucku

V Olomouci vznikla před 30 lety ojedinělá bezpečnostní služba S.O.S., která pomáhala snižovat počet trestných činů vloupáním. V posledních letech právě na Hané docházelo k jejich prudkému nárůstu. Ve spolupráci s policií slibovala, že její odborné, ochranné a poradenské služby tento trend zastaví.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 2. 2022|

Stovky krojovaných Hanáků prošly Tovačovem, město hostilo folklorní festival

Pestrobarevný průvod bezmála pěti stovek krojovaných Hanáků a Hanaček prošel ulicemi Tovačova na Přerovsku. Město hostilo dvanáctý ročník folklorního festivalu Setkání Hanáků. Do Tovačova se sjeli členové národopisných tanečních a hudebních souborů z různých koutů Hané i vzdálenějších míst Česka, kteří udržují kulturní odkaz svých hanáckých předků. Součástí programu bylo také předání hodového práva a vystoupení jednotlivých souborů na nádvoří zámku a v přilehlém parku.
28. 9. 2021|

Obce na Prostějovsku se obávají zvyšování teplot. Vysadí stromy a vybudují mokřady

Celkem třináct obcí z mikroregionu Kostelecko na Prostějovsku má společný plán, jak reagovat na klimatické změny. Chtějí například pocitově snížit teploty během horkých dní, zadržet víc vody v krajině nebo se připravit na bleskové záplavy. Ve svých katastrech plánují vybudovat mokřady, remízky a vysadit ovocné aleje.
26. 9. 2021|
Počasí

Hasiči na Ostravsku zaznamenali po bouřkách stovky výjezdů, další vydatné srážky se čekají v neděli

Hasiči v Moravskoslezském kraji zaznamenali po pátečních silných bouřkách až 266 výjezdů, nejvíce na Novojičínsku. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů nebo odstraňovali popadané stromy. Další silné bouřky zasáhnou podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) většinu Česka také v neděli, na jihu a východě Čech dokonce hrozí rozvodnění zejména menších toků, ke kterému by mohlo dojít v noci na pondělí.
27. 6. 2020Aktualizováno27. 6. 2020, 20:27|

Jed jako poslední možnost. Někteří zemědělci zkoušejí proti hrabošům plyn a exploze

Někteří zemědělci na Olomoucku začali do hloubky rozorávat pole kvůli přemnoženým hrabošům. Chtějí tak narušit hnízda tohoto hlodavce a eliminovat jeho rozmnožování. V případě, že by tento postup populaci hrabošů nesnížil, jsou připraveni na plošnou deratizaci. Právě na střední Moravě je situace nejhorší, a zemědělci tak dostali povolení k plošnému trávení hraboše. Kvůli kritice odborníků však bylo nakonec pozastaveno.
13. 8. 2019|

Šetřete vodou, vyzývají Slatinice. Vrtů s léčebnými prameny se ale omezení netýká

Lázeňská obec Slatinice na Olomoucku omezuje odběr vody z obecního vodovodu kvůli suchu a úbytku spodní vody. Je tak po Drahanovicích druhou obcí v Olomouckém kraji, která zakázala zalévání zahrad a napouštění bazénů z vodovodu. Lázeňského areálu se ale omezení netýká, vrty s léčebnými prameny mají zatím vody dost.
14. 5. 2019|

Při požáru azylového domu na Hané zemřelo dítě. Další člověk je zraněný

Jednou z možných příčin čtvrtečního požáru azylového domu pro matky či otce s dětmi v Dalově na Olomoucku je podle hasičů dětská hra s ohněm. Při neštěstí zemřelo jedno dítě a další člověk utrpěl zranění. Oheň způsobil škodu zhruba za čtyři miliony korun. Hasiči z hořícího objektu ve čtvrtek odpoledne evakuovali dvacet lidí. Všem už bylo zajištěno náhradní ubytování.
21. 2. 2019Aktualizováno22. 2. 2019, 12:33|