TÉMA

British Airways

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Problém s leteckým provozem nad Británií je vyřešen, situace se bude postupně vracet k normálu

Britský úřad pro řízení letového provozu NATS se v pondělí potýkal s rozsáhlým technickým problémem, kvůli kterému musel výrazně omezit lety. Odpoledne se podařilo potíže odstranit, provoz se bude postupně vracet k normálu. Aerolinky a letiště ale dál varují cestující před zpožděními. Problémy letového provozu v Británii ovlivnily i odlety z Prahy. Tři odpolední spoje do Londýna nakonec odletí až v noci.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 16:58|

Rusko zahajuje sankční odvetu. Britským aerolinkám zakázalo vstup do vzdušného prostoru

Moskva podle šéfky horní komory parlamentu Valentiny Matvijenkové připravila soubor odvetných sankcí proti západním zemím. Senátorka podtrhla, že dobře zná slabiny Západu, citovala ji agentura TASS. Ruské ministerstvo hospodářství uvedlo, že pracuje na opatřeních k minimalizaci západních sankcí a že hodlá prohlubovat obchodní a ekonomické vztahy s asijskými zeměmi. Rusko už zakázalo britským aerolinkám vstup do svého vzdušného prostoru, oznámila agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija. Krok je odvetou za zákaz letů ruské společnosti Aeroflot do Spojeného království, informovala agentura Reuters.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 12:12|

Pokud Blatný navrhne přesun do páté úrovně, opatření proti covidu by chtěl zpřísnit od 25. prosince

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že v pondělí schválená vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech by měla dorazit do Česka 26. prosince večer. Půjde o 9750 dávek. Očkovat se podle Babiše začne 27. prosince. Epidemie v Česku nepolevuje. V neděli vyhodnotily laboratoře pozitivně 3364 testů. Covidem-19 se nakazil téměř každý třetí testovaný člověk. Případný návrh na přesun do páté úrovně systému PES projedná vláda ve středu. Pokud ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne přesun do páté úrovně, opatření by se měla upravit s účinností od pátku 25. prosince.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:05|

Lidé cestovat chtějí, čekají jen na to, až to bude praktické a bezpečné, říká ředitel Kiwi.com

Cestování je oblast, která letos zazanemanala kvůli pandemii koronaviru obrovské propady. Ve většině zemí v podstatě ze dne na den vše skončilo –⁠ hranice se zavřely, letadla dosedla na zem a lidé chtěli za své letenky peníze zpátky. Navzdory součané situaci se však o „osud“ cestování ředitel a zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý neobává. „Poptávka je, čeká se jen, až to bude praktické a bezpečné,“ uvedl v Interview ČT24.
6. 12. 2020|

Velké aerolinky se dostávají do finančních problémů. Ztráty hlásí American Airlines i Southwest

Největší světová letecká společnost American Airlines Group ve třetím čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů (přes 55 miliard korun). Loni byl přitom její zisk 425 milionů dolarů. Firma se potýká s negativními dopady šíření koronaviru na leteckou přepravu a ztrátu vykázala už třetí čtvrtletí za sebou. Největší čistou ztrátu za svou existenci vykázaly také aerolinky Southwest Airlines, a to 1,16 miliardy dolarů po loňském zisku 659 milionů dolarů. Problémy má také Cathey Pacific z Hongkongu.
23. 10. 2020|

British Airways neochránily osobní údaje zákazníků. Dostaly rekordní pokutu

Letecká společnost British Airways dostala od britského úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 20 milionů liber (600 milionů korun) za to, že neochránila osobní a finanční údaje o více než 400 tisících zákaznících. Pokuta je zatím největší, jakou kdy britský úřad vyměřil, uvedla v pátek agentura Reuters. Kvůli koronaviru je to ale výrazně nižší částka, než jakou úřad původně navrhl, tedy 183,4 milionu liber.
16. 10. 2020|

Pravidla pro letenky se mění, mnohé aerolinky umožňují bezplatné změny

Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů na později. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Upozornil na to letenkový portál Letuška.cz. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.
11. 9. 2020|

Soumrak „královny nebes“. Aerolinky British Airways vyřazují z provozu letadla Jumbo Jet

Britská letecká společnost British Airways se rozhodla ukončit provoz všech svých velkokapacitních letadel Boeing 747 přezdívaných Jumbo Jet. Reaguje tak na prudký útlum letecké přepravy v důsledku koronavirové krize. Firma je s 31 stroji největším provozovatelem těchto letadel na světě, informoval server BBC.
17. 7. 2020|

Letecké společnosti jsou pandemií tvrdě zasaženy. Osekávají náklady a žádají pomoc od vlád

Letecké společnosti budou pro přežití následků krize kolem nového koronaviru potřebovat od vlád pomoc až 200 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Uvedlo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Samotné aerolinie již přistupují k úsporným opatřením, často velmi tvrdým.
19. 3. 2020|

Rozsahem se současná epidemie vyrovnala té, kterou způsobil virus SARS

Nový koronavirus si vyžádal v Číně nejméně 170 obětí a na 8100 lidí je jím v této zemi nakaženo. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS, jímž se v letech 2002 a 2003 nakazilo 8096 osob. Podezření na koronavirus panovalo také u dvou čínských pasažérů výletní lodi kotvící v přístavu města Civitavecchia severně od Říma. To se ale nakonec nepotvrdilo. První nakažené pozdě večer jako čtvrtá evropská země oznámila Itálie, již dříve byly potvrzeny případy nákazy ve Francii, Německu a Finsku.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 23:32|

Airbus získal od aerolinek IndiGo zakázku na 300 letadel

Evropský výrobce letecké techniky Airbus dostal od indické nízkonákladové letecké společnosti IndiGo objednávku na 300 letadel řady A320neo. To představuje jednu z největších zakázek v historii podniku, oznámil Airbus. Hodnotu zakázky ale firma nezveřejnila. Podle katalogových cen by měla činit nejméně 33 miliard dolarů (760 miliard korun), při takto objemných zakázkách ale výrobci zpravidla poskytují výraznou slevu.
29. 10. 2019|

Piloti British Airways stávkují, ranní let z Prahy do Londýna byl zrušen

Piloti britské letecké společnosti British Airways vstupují do dvoudenní stávky za zvýšení mezd. Podle některých britských médií firma kvůli protestu zrušila téměř všechny plánované lety. British Airways za běžných okolností uskuteční asi osm set letů denně, a přepraví tak zhruba 145 tisíc lidí, píše deník The Guardian. British Airways létají několikrát denně i do Prahy, podle informací na webu pražského letiště byl zatím zrušen let do Londýna v 06:45.
9. 9. 2019|

British Airways kvůli potížím s počítačovým systémem zrušily stovky letů

Aerolinky British Airways ve středu kvůli problémům s počítačovým systémem zrušily nebo odložily stovky letů. Na pražském letišti se neuskutečnily dva lety, další spojení s českou metropolí nabrala až několikahodinová zpoždění. Celkově třetí rozsáhlé selhání počítačové sítě společnosti za dva roky se v podvečer podařilo odstranit, informovala média.
7. 8. 2019Aktualizováno7. 8. 2019, 20:35|

British Airways i Lufthansa ruší kvůli obavám o bezpečnost lety do Káhiry. Češi tam míří jen výjimečně

Britské aerolinky British Airways ruší na sedm dní všechny lety do Káhiry. Letecká společnost v prohlášení uvedla, že se k tomu rozhodla, aby mohla posoudit bezpečnost na tamním letišti. Později tentýž krok oznámila i největší německá letecká společnost Lufthansa, následně však podle DPA uvedla, že lety v neděli obnoví. Aerolinky dočasně zrušily všechny lety z Mnichova a Frankfurtu do egyptské metropole.
20. 7. 2019Aktualizováno21. 7. 2019, 14:13|

Z keňského letadla vypadl do jedné z londýnských zahrad muž

Na zahradě v londýnském Claphamu bylo v neděli odpoledne objeveno tělo muže, který podle policie zřejmě vypadl z letadla na trase z keňské metropole Nairobi na londýnské letiště Heathrow. Policie následně ve spodní části letounu, kde se muž zřejmě skrýval, objevila tašku, vodu a jídlo. Podle společnosti Kenya Airways letadlo prošlo kontrolou a nebyly objeveny žádné škody.
2. 7. 2019|

Pryč z Hormuzského průlivu. Aerolinky hromadně mění trasy kvůli obavám z konfliktu USA s Íránem

Americký letecký úřad (FAA) vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Reaguje tak na napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které se vystupňovalo po sestřelení amerického bezpilotního letadla. Varování hodlají respektovat i další významné aerolinky z celého světa včetně British Airways nebo Lufthansy.
21. 6. 2019Aktualizováno21. 6. 2019, 14:12|

Boeing podepsal první dohodu o prodeji letadel 737 MAX po nehodách

Americký výrobce letecké techniky Boeing získal první objednávku na svá letadla 737 MAX od doby, kdy byl kvůli dvěma nehodám nucen tento typ odstavit z provozu. Firma v úterý na mezinárodním aerosalonu u Paříže oznámila, že podepsala se skupinou International Airlines Group (IAG) předběžnou dohodu o nákupu 200 těchto letadel.
18. 6. 2019|

Létání vestoje? Italská firma představila nová sedadla do letadel, kde cestující téměř stojí

Italská firma Avio Interiors představila na veletrhu v Hamburku prototyp nové verze sedadel pro letadla – mají vyšší sklon a cestující tak absolvují let téměř vestoje. Cílem návrhu je ušetřit co nejvíce místa, a tím umožnit vyšší obsazenost letadel. Podle vyjádření firmy, které cituje britský list Independent, bude komfort cestujících „přijatelný“.
9. 4. 2019Aktualizováno14. 4. 2019, 11:38|

Concorde měl otevřít dveře nové éře nadzvukového létání. Skončila však spolu s ním

Kam doletí letadlo za tři a půl hodiny? Třeba z Prahy do Larnaky, Lisabonu nebo Tbilisi. Anebo z Londýna do New Yorku. To ale zvládal jediný stroj – concorde. Nebyl prvním dopravním nadzvukovým letounem, tento primát patří stroji Tu-144 od Tupolevovy konstrukční kanceláře, zaostal však jen o několik měsíců. Concorde poprvé vzlétl 2. března z letiště v Toulouse, za Tu-144 tak byl pozadu o dva měsíce a dva dny. Zařadit do provozu se ho však podařilo dříve a létal naopak déle – až do listopadu 2003. V době, kdy concorde vznikal, se zdálo, že bude mít mnoho následníků, nakonec však zůstalo jen u něj a tupolevu.
2. 3. 2019|