TÉMA

Příušnice

Prudce přibývá případů příušnic. Jsme na hranici menší epidemie, tvrdí Prymula

Českem se šíří příušnice. Za první kvartál roku hygienici zaznamenali 323 nakažených. To je v porovnání s celým loňským rokem trojnásobek. Vyplývá to z čerstvých dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Příušnice se projevují bolestí svalů, nechutenstvím, nevolností, bolestí hlavy nebo příznaky zánětu horních cest dýchacích. Nejvíce případů v současnosti hlásí Plzeňský kraj. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.
5. 4. 2024|

Po černém kašli i příušnice. Českem se rychle šíří další z nemocí, proti kterým se běžně očkuje

V Česku přibývá případů příušnic. Během prvních dvou měsíců roku hygienici zaznamenali 223 nakažených. To je skoro třikrát víc než za celý loňský rok. Vyplývá to z dat, která ČT poskytly krajské hygienické stanice a Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejvíce případů je v současnosti v Plzeňském kraji. Očkování proti příušnicím je v Česku povinné.
6. 3. 2024|

Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.
10. 3. 2022|
Doporučujeme

Jeho vakcíny zachránily miliony životů, on zůstával v pozadí. Hilleman otevřel cestu výzkumu virů

Maurice Hilleman je považován za nejúspěšnějšího objevitele vakcín v dějinách. Přestože jeho výzkum a práce zachránily miliony životů, je v současnosti téměř neznámý.
1. 6. 2020|

Očkování nezpůsobuje autismus. Důkaz přinesla studie na více než půl milionu dětech

Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám nezpůsobuje autismus. Dokazuje to velmi rozsáhlá studie dánských vědců, která měla definitivně potvrdit nebo vyvrátit toto často šířené podezření. Autoři práce s ní přišli v době, kdy se zejména spalničky šíří dříve nevídanou rychlostí.
6. 3. 2019|