TÉMA

Jedličkův ústav

Kolíčkový den má pomoci handicapovaným, sbírku zbrzdila pandemie covidu

Během čtvrtka se v Česku koná první ročník takzvaného Kolíčkového dne – dobročinné sbírky Nadace Jedličkova ústavu. Jejím cílem je podle nadace lépe propojit handicapované se zbytkem populace. Celý den tak lidé v ulicích Prahy a na vybraných místech mohou zakoupit zelené kolíčky a tím přispět nadaci, která pomáhá mladým lidem s postižením zapojit se do života. Kolíček si mohou zájemci koupit i on-line a nadace jim ho pošle poštou.
20. 10. 2022|

Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.
23. 1. 2021|

Rentgen ho připravil o prsty, přesto dál léčil. Před 150 lety se narodil zakladatel Jedličkova ústavu

Byl evropsky proslulým chirurgem, ale vynikal i jako diagnostik. Jako jeden z prvních začal v českých zemích pracovat s rentgenem, který prosazoval jako diagnostický prostředek, ale i jako doplněk léčby zhoubných nádorů. V roce 1913 pak stál u zrodu prvního českého ústavu pro mládež s tělesným postižením, který dnes nese jeho jméno. Rudolf Jedlička se narodil před 150 lety, 20. února 1869.
20. 2. 2019|