TÉMA

Jan Zahradil

Zahradil nechává svou politickou budoucnost otevřenou. Posun ODS do středu se mu nelíbí

O tom, že dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude příští rok obhajovat mandát v Evropském parlamentu (EP), je jasno už od začátku června. Kde bude jeho kariéra pokračovat? V Interview ČT24 naznačil několik možností. Svou politickou budoucnost nechává prozatím otevřenou.
16. 6. 2023|

Zahradil nebude obhajovat mandát europoslance, klub teď povede Vrecionová

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude v příštím roce obhajovat svůj mandát. Zůstane členem občanských demokratů a dle vlastních slov chce politickou dráhu později ukončit na domácí scéně. V čele klubu europoslanců ODS ho okamžitě vystřídá bývalá senátorka a poslankyně Veronika Vrecionová.
5. 6. 2023|

Bulharský poslanec hajloval v Evropském parlamentu, hrozí mu sankce

Bulharský krajně pravicový poslanec Evropského parlamentu Angel Džambazki při odchodu od řečnického pultu na plenárním zasedání ve Štrasburku zvedl pravici v nacistickém pozdravu. Vedení europarlamentu mu za to hrozí sankcemi.
17. 2. 2022|

Polsko postaví val a podzemní stěnu, Česko stáhne žalobu. V čem spočívá dohoda o Dole Turów?

Premiéři Česka Petr Fiala a Polska Mateusz Morawieck podepsali ve čtvrtek dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v hnědouhleném Dole Turów u českých hranic. Uzavření mezistátní dohody ukončilo dlouholetý spor.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 23:14|

„Jsme připraveni převzít odpovědnost,“ oznámil Fiala. Už má seznam ministrů pro Zemana

Podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) má nově vznikající vládní koalice seznam ministerských nominací, které ve středu předloží prezidentovi Miloši Zemanovi. Koalice je podle Fialy připravena začít vládnout. Lídři pěti stran, které ji tvoří, se sešli vzápětí poté, co předsednictvo TOP 09 schválilo své dvě nominace. Kdo by měl v kabinetu usednout, ale politici ještě neprozradili s tím, že prezident se s nimi má seznámit jako první.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 20:04|

Covid pas pomůže cestování, hájí jej Jourová. Europoslanci Konečná a Zahradil chtějí znát víc detailů

Turistická sezona klepe na dveře a my musíme být připraveni umožnit lidem cestovat po Evropské unii bez zmatků a byrokratické zátěže, obhajovala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) chystaný covid pas. Místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná si u něj všímá například možného rizika pro osobní údaje a vidí nerovného přístupu s ním spojeného. Europoslanec a expert ODS pro zahraniční politiku Jan Zahradil by pak chtěl vědět více praktických podrobností pro jeho užívání.
18. 3. 2021|

Evropská komise by měla objasnit postup objednávky vakcíny, tvrdí Konečná a Zahradil

Epidemie covidu-19 se zhoršuje v celé Evropské unii. Evropská komise nově objednala u společností Pfizer a BioNTech další vakcíny, do konce roku má být k dispozici až šest set milionů dávek. Některé členské státy ale hlásí, že i přes objednávky nemají k dispozici dostatek vakcín. Europoslanci Jan Zahradil (ODS) a Kateřina Konečná (KSČM) žádají od Evropské komise transparentnost a chtějí vědět, jak při nákupech postupovala. Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) je pro centralizaci celého logistického postupu v rámci EU.
9. 1. 2021|

Rybolov je pro mnohé podstatný, na jeho pravidlech se musíme dohodnout, shodli se europoslanci Zahradil s Niedermayerem

Podle britského premiéra Borise Johnsona je brexit bez obchodní dohody stále nejpravděpodobnější variantou. Brusel sice naznačil pokrok –⁠ hlavní vyjednavač Michel Barnier ale soudí, že bez kompromisu uzavřeného ještě tento týden už nezbude čas na jeho schválení. O tématu v pořadu Události, komentáře diskutovali europoslanec a expert ODS na zahraniční agendu Jan Zahradil s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.
16. 12. 2020|

Bělorusové opět demonstrovali. Dělníci vyzvali Lukašenka k rezignaci, ten opatrně připustil nové volby

V centrech běloruských měst se v pondělí opět sešli lidé mírně požadující rezignaci Alexandra Lukašenka, nové volby a vyšetření policejního násilí. Prezident se setkal se stávkujícími dělníky, kteří na něj křičeli, ať odstoupí. Částečně stávkují i pracovníci státní televize, jejíž vysílání je chaotické. Lukašenko nejprve striktně odmítl nové volby, poté připustil jejich konání někdy po neupřesněné změně ústavy. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská je připravená převzít moc a dovést zemi k volbám.
17. 8. 2020Aktualizováno17. 8. 2020, 19:38|

Duka požehnal Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze

Pražský arcibiskup Dominik Duka v sobotu po poledni požehnal Mariánský sloup, který se po 102 letech vrátil na Staroměstské náměstí v Praze. Duka zopakoval, že památník není výrazem zpupnosti katolické církve, ale výrazem vděčnosti za pomoc ve válkách. Na Staroměstském náměstí se už ráno sešli příznivci i odpůrci stavby, někteří v národních krojích. Většina se zúčastnila modlitby, další se za dozoru policie srotili u budovy radnice pod nápisy „Praha není Vatikán“ nebo „Sloup hanby“.
15. 8. 2020Aktualizováno15. 8. 2020, 15:47|
Interview ČT24

Zahradil ocenil zabití Solejmáního. Považuje ho za teroristu srovnatelného s bin Ládinem

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) doufá v pragmatický přístup při vyjednávání o vztazích mezi EU a Británií po brexitu. Věří, že dohodu se podaří uzavřít letos. V Interview ČT24 komentoval také zabití Kásima Solejmáního, které považuje z psychologického i mocenského hlediska za úspěch.
10. 1. 2020|

Britští europoslanci žijí v nejistotě. „Je to noční můra,“ hodnotí odkládaný brexit jeden z nich

Zatímco ve Velké Británii běží naplno předvolební kampaň, z Bruselu ji bedlivě sledují poslední britští zákonodárci v Evropském parlamentu. Právě výsledek předčasných britských voleb může dát jasnější pohled na to, kdy nakonec nastane brexit a kdy tito europoslanci opustí belgickou metropoli.
11. 11. 2019|

O obžalobách v kauze Čapí hnízdo mají státní zástupci rozhodnout do soboty

Státní zástupci mají do konce srpna, tedy do soboty, rozhodnout o obžalobách v kauze Čapí hnízdo. V ní je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Policie tvrdí, že farma Čapí hnízdo, která je nyní v holdingu Agrofert, získala padesátimilionovou dotaci, na kterou neměla nárok.
30. 8. 2019|

Odchod šedé eminence Bruselu. Selmayr se stal tajemníkem Komise během pár minut, postup vzbudil pochyby

Z postu generálního tajemníka Evropské komise odchází Němec Martin Selmayr, jemuž se někdy přezdívá bruselský kardinál Richelieu. Selmayr z pozadí často řídil běh této instituce. Do jejího čela se přitom dostal značně neobvyklým způsobem, který kritizoval i europarlament. Jeho odchod souvisí se změnami ve vedení Komise, kterou poprvé vede žena, rovněž Němka.
28. 7. 2019|

Europoslanci zvolili Niedermayera, Zahradila a Dlabajovou místopředsedy výborů

Tři čeští europoslanci uspěli ve středeční volbě místopředsedů výborů v Evropském parlamentu. Luděk Niedermayer (TOP 09) se stal prvním místopředsedou hospodářského a měnového výboru, jeho kolega Jan Zahradil (ODS) pak prvním místopředsedou výboru pro mezinárodní obchod a Martina Dlabajová (ANO) místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu. Naopak zatím neuspěl Tomáš Zdechovský, ten ale bude mít další šanci příští týden.
10. 7. 2019|

Většina českých europoslanců von der Leyenovou podporuje. Někteří politici kritizují vyjednávání V4

Pokud by kandidátku na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou schvalovali pouze čeští europoslanci, měla by cestu na vrcholný post unijní exekutivy otevřenou. Většina z nich ji buď přímo podporuje, nebo podporu zváží na základě jejího programu. O osudu německé političky by měli europoslanci rozhodovat na další schůzi 16. července. Někteří čeští politici dávají najevo zklamání z vyjednávání zemí visegrádské čtyřky na summitu v Bruselu.
4. 7. 2019|

Předsedou europarlamentu zvolen Ital Sassoli, Charanzová a Kolaja budou místopředsedy

Evropský parlament zvolil novým předsedou italského socialistu Davida-Mariu Sassoliho, získal 345 hlasů. Český konzervativec Jan Zahradil skončil druhý se 160 hlasy. Mezi 14 místopředsedy bude mít Česko hned dva zástupce. V prvním kole hlasování byla zvolena Dita Charanzová (ANO) z liberální frakce RE, ve druhém Marcel Kolaja (Piráti) zastupující evropské zelené.
3. 7. 2019Aktualizováno3. 7. 2019, 20:57|
Otázky Václava Moravce

Zrušit sankce vůči Rusku? Když slyšíme hlas Salviniho, slyšíme hlas Kremlu, míní Svoboda

Diplomatickou cestou Evropská unie v uplynulých letech prodlužovala protiruské sankce. Naposled se tak stalo v posledním červnovém týdnu. Nicméně Rusko podle prezidenta Vladimira Putina na sankce nedoplácí tolik, jako Evropská unie. Podle europoslanců Jana Zahradila (ODS) a dosluhujícího Pavla Svobody (KDU-ČSL) ale ani v novém uspořádání po volbách do evropského parlamentu není patrné, že by od nich EU chtěla upustit.
30. 6. 2019|
Události komentáře

Podle Zahradila nemusí být předseda Evropské komise z nejsilnější frakce, Weber prý v kampani zklamal

Po volbách do Evropského parlamentu se pomalu začínají rozbíhat jednání o složení jednotlivých frakcí a také o tom, kdo stane v čele nové Evropské komise. V Česku kandidoval i jeden takzvaný spitzenkandidát – lídr ODS Jan Zahradil. Ten ale paradoxně podporuje premiéra Babiše v tom, že by měla mít právo vybrat si svého kandidáta Evropská rada. „Měl by to být kompromisní kandidát, který bude přijatelný pro všechny a vůbec nemusí být z té nejsilnější politické frakce Evropského parlamentu,“ uvedl Zahradil v Událostech, komentářích.
28. 5. 2019|

Od jednání k jednání a plat 175 tisíc čistého měsíčně aneb Jak žijí europoslanci?

Stěžejní součástí práce europoslance je účast na plenárních zasedáních, která se konají ve Štrasburku a Bruselu, ale i na schůzích jednotlivých výborů nebo politických skupin. Jen v minulém volebním období proběhlo v europarlamentu přes deset tisíc hlasování. Čeští zástupci patří mezi ty nejaktivnější, zúčastnili se téměř 92 procent hlasování a v porovnání s ostatními zeměmi se řadí na páté místo.
28. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

V koalici se schyluje ke sporu o Jourovou. Babiš chce, aby v Komisi pokračovala, z ČSSD ale zní hlas proti

Výsledky voleb do europarlamentu otevřely otázku, kdo bude českým kandidátem na eurokomisaře v novém období. Premiér Andrej Babiš (ANO) už potvrdil, že kandidátkou hnutí ANO zůstane současná komisařka Věra Jourová, o nominaci ale bude vyjednávat s koaliční ČSSD. A končící europoslanec ČSSD Pavel Poc už prohlásil, že vedení své strany podporu Jourové rozhodně nedoporučí. Naopak zvolený lídr STAN+TOP 09 Jiří Pospíšil by uvítal, kdyby Jourová pokračovala.
27. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Charanzová, Kolaja, Pospíšil, Zahradil. Lídři mluvili o migraci, přijetí eura či reformě EU

Jak by kandidáti do Evropského parlamentu řešili migraci nebo reformu Unie? Česká televize odvysílala druhou ze tří velkých večerních debat před eurovolbami. Hosty byli lídři kandidátek Dita Charanzová (za ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Jiří Pospíšil (TOP 09, lídr uskupení STAN+TOP 09) a Jan Zahradil (ODS). Debatu moderoval Martin Řezníček.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 23:06|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Zahradil: Evropská unie není stát. Komise nemá co mentorovat národní vlády

Za čtrnáct dní vyberou voliči v členských zemí Evopské unie nový Evropský parlament. Česká televize nabídla v této souvislosti možnost rozhovoru všem volebním lídrům nominovaných frakcemi v europarlamentu. Vysílá je každý víkendový den v 17:30. S českým europoslancem Janem Zahradilem (ODS) z frakce evropských konzervativců hovořil Lukáš Dolanský.
12. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 13:58|
Migrace

ZÁZNAM DEBATY: Možní nástupci Junckera varují před koncem Schengenu a navrhují komisaře pro Afriku

Šestice lídrů evropských politických frakcí, kteří chtějí po volbách do Evropského parlamentu nahradit Jeana-Clauda Junckera v čele Evropské komise, se střetla ve velké politické debatě. Tzv. „spitzenkandidát“ evropských socialistů Frans Timmermans během ní varoval před obnovováním hranic kvůli migraci, lidovecká jednička Manfred Weber navrhl zavedení eurokomisaře pro Afriku.
15. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 13:58|