TÉMA

Majdan

Na Majdanu zabíjely ukrajinské bezpečnostní složky, byly ale pod ruským vlivem, potvrdila prokuratura

Všechny násilné trestné činy proti účastníkům Revoluce důstojnosti před deseti lety včetně vražd spáchali příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek na příkaz tehdejší ukrajinské vlády silně ovlivněné Ruskem. Tento týden, kdy si Ukrajina připomíná výročí masakru demonstrantů v centru Kyjeva, to uvedla ukrajinská prokuratura. Tehdejší ukrajinská vláda a její bezpečnostní složky podle vyšetřovatelů spolupracovaly s ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB).
22. 2. 2024|

Euromajdan byl o touze žít v normální evropské zemi, vůbec ne o Rusku, říká socioložka Onuchová

Před deseti lety vrcholily několikaměsíční protesty známé jako Euromajdan či Revoluce důstojnosti. Socioložka Olga Onuchová se svým týmem prováděla po celou dobu výzkum účastníků přímo na místě. V rozhovoru vyvrací některé mýty o demonstracích a popisuje klíčovou roli aktivní občanské společnosti v hájení demokracie a později i samotné existence Ukrajiny tváří v tvář ruské hrozbě.
19. 2. 2024|

Slova o „denacifikaci Ukrajiny“ zněla od propagandy už před invazí, popisuje zpravodaj

Ruská propaganda se na válku chystala a o vojenských neúspěších Kreml nemluví, uvedl zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. Podle něj i rok od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu většina Rusů podporuje prezidenta Vladimira Putina i jeho válku.
23. 2. 2023|

Rusko může použít jaderné zbraně, Ukrajina nemá sílu vytlačit ho z jihu, popsal pro ČT brigádní generál Ryan

Americký brigádní generál Kevin Ryan pokládá možnost, že Rusko na Ukrajině použije taktické jaderné zbraně, za realistickou. V rozhovoru, který poskytl České televizi, popsal, jak se podle něj může tento konflikt dál vyvíjet.
9. 4. 2022|

„Nevyzývejte k Majdanům, pište o sklizni a foťte kombajny." Lukašenko chce vyhnat zahraniční novináře

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pohrozil vypovězením zahraničních novinářů, které obvinil, že před srpnovými volbami hlavy státu proti němu podněcují protesty. Měli by se podle něj místo toho věnovat zemědělské sklizni, informuje agentura Reuters.
23. 7. 2020|

Recenze: Kniha Donbas nabízí unikátní vhled do myslí lidí, kteří to schytávají z obou stran

Překvapivě skromný seznam české a slovenské literatury o zatím poslední evropské válce doplnil cenný titul. Slovenský novinář Denníku N Tomáš Forró vydal knihu nazvanou Donbas. Ta je výsledkem jeho cest na východ Ukrajiny a velkého množství rozhovorů s tamními bojovníky, aktivisty, politiky i obyčejnými lidmi z obou stran.
5. 10. 2019|

Prezident uprchl a revoluce skončila. Po krveprolití na Majdanu začala pro Ukrajinu nová etapa

Třiadvacátý únor 2014 je pro Ukrajince dnem, který ukončil násilnosti na kyjevském náměstí Nezávislosti známém jako Majdan. Po útěku prezidenta Viktora Janukovyče převzala moc parlamentní opozice. Během protestů zemřelo více než 100 lidí, jak ale říkají tehdejší klíčové postavy, podařilo se zabránit ještě většímu krveprolití. Natáčel s nimi reportér ČT Jakub Szántó.
23. 2. 2019|

Několikahodinová střelba ze střech a desítky mrtvých v ulicích. Reportér ČT zrekonstruoval sled majdanských událostí

Ani pět let po krvavých násilnostech na kyjevském náměstí Nezávislosti, známém také jako Majdan, nejsou známi a usvědčeni všichni viníci. Během jediného týdne pouličních střetů zemřelo v centru ukrajinské metropole a dalších městech 107 demonstrantů a třináct policistů. Reportér ČT Jakub Szántó se vrátil na místo nejkrvavějších bojů, kde průběh událostí zrekonstruoval.
20. 2. 2019|